Vom avea bar de vară, restaurant, scenă și lift exterior. Primăria Timișoara va plăti, în următorii doi ani, o sumă care poate ajunge la aproape 800.000 de euro, pentru transformarea ruinei cu graffiti de pe strada Vasile Alecsandri. Lucrările reabilitare la dărăpănătura ultracentrală au fost adjudecate la licitație de o firmă care a avut mai multe contracte cu PMT.
În luna iunie, Primăria Timișoara a scos la licitație lucrările de extindere și reabilitare pentru imobilul aflat pe strada Vasile Alecsandri. Era vorba despre „lucrări de demolare, igenizare chimică la pardoseli, pereți, tavane, refacere acoperiș mansardă, hidroizolații subsol, compartimentări pe structură metalică cu gips-carton, finisaje la pereți, tavane și pardoseli, tâmplărie interioară și exterioară, tencuieli exterioare și ancadramente, lucrări de instalații (apă, canal, electrice, gaz), montaje utilaje tehnologice, montat ascensor panoramică”. Valoarea estimată era de 4,1 milioane de lei, cu un termen de execuție de 24 de luni. Acum a fost anunțat și câștigătorul. Licitația a fost adjudecată de una dintre firmele abonate deja la lucrările plătite de municipalitate, și anume SC Alex-Dia Construct SRL. Aceasta a câștigat, printre altele, în 2016, și proiectul de reabilitare a fațadei Operei Române, care este în stand-by de aproape un an și jumătate. În 2017, firma al cărei administrator este Alexandru Agoston a câștigat licitația pentru reabilitarea unei săli de sport, organizată de PMT. Până în 2018, Alex-Dia Construct SRL va face, în asociere cu Zitico SRL, și reparațiile de urgență la clădirile aflate în patrimoniul PMT, inclusiv la imobilul de pe CD Loga 1, dacă este cazul.
Demolare și reconstruire corp C7 – funcțiunea propusă: bar de vară; demolare corpuri: C4, C5, C6, situate în corpul B. Consolidare, extindere pe verticală corp C2 de la Sp+P+1E la Sp+P+2E+M, refuncționalizarea / schimbarea destinației spațiilor în spații pentru alimentație publică (restaurant + bar) la subsol + parter și birouri la etaj 1 + etaj 2 + mansardă. Crearea 4 accese la parter (corp C2) din exterior (strada V. Alecsandri). Realizare lift exterior din curtea interioară. Amenajare curte interioară: scenă, pavaj, terasă (alimentație publică).
HCL 181/mai 2017
Pentru lucrările de pe Alecsandri 1, Primăria Timișoara va plăti 3,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică puțin peste 695.000 de euro. Cu tot cu eventualele cheltuieli diverse și neprevăzute, care pot ajunge la 12% din valoarea contractului, suma pe care o va plăti primăria se apropie de 800.000 de euro. Clădirea semi-părăsită de pe strada Vasile Alecsandri, cu graffiti-urile colorate care o „împodobesc” la exterior, este unul dintre locurile preferate de turiștii care vizitează Timișoara, pentru „tras” în poză. În toamna lui 2016, consilierii locali au aprobat „DALI pentru obiectiv de investiții «Extindere și reabilitare imobil situat pe strada Vasile Alecsandri nr. 1»”. Aleșii locali au fost de acord cu executarea unor „lucrări de consolidare structurală, de cosmetizare și extindere pe verticală”. Astfel, de la un etaj, cât are în prezent, la finalul șantierului, clădirea va avea două etaje și mansardă, plus instalații reabilitate integral. În primăvara lui 2017 însă, consilierii locali au votat „modificarea denumirii lucrărilor aprobate (…) pentru execuția serviciului de întocmire a documentației de proiectare din DALI pentru obiectivul de investiții «Extindere și reabilitare imobil situat pe str. V. Alecsandri, nr. 1»”. Rămâne de văzut dacă șantierul va începe în acest an. În clădire se află, în prezent, sediul filialei Timiș a Partidului Mișcarea Populară.
UPDATE: „Clădirea de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1 este una dintre cele mai vechi din Timișoara, menționată în hărțile vremii încă de la începutul secolului al XVIII-lea. De-a lungul timpului aici a funcționat Cancelaria de Război, clădirea având în general o funcțiune administrativă. Este unul dintre puținele imobile din cartierul Cetate care aparțin Primăriei Timișoara, iar starea sa de degradare era una avansată. Un lift exterior amplasat în curte, demolarea unor corpuri parazitare, dar și reconstrucția unora vor completa proiectul de reabilitare. Curtea interioară, foarte generoasă, va fi amenajată și va beneficia de o scenă, permițând astfel realizarea unor evenimente culturale, asemenea marilor orașe cu aceeași arhitectură din Vestul Europei. Este motivul pentru care în structura funcționalității clădirii apare și o unitate de alimentație publică, spațiu care, odată finalizat, va fi scos la licitație în conformitate cu prevederile legale. Ordinul de începere a lucrărilor urmează să fie dat în aproximativ două săptămâni”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Comentarii prin facebook