Fatada Palatului Administrativ, refacuta in 2 ani cu aproape 2 milioane de euro

Una dintre investițiile anunțate încă de anul trecut de CJ Timiș se face în 2018. Este vorba despre refacerea fațadei Palatului Administrativ, care va intra în șantier în câteva zile. Ea va fi gata peste doi ani.

În bugetul pe 2017 a fost prevăzută pentru „recondiționarea fațadei și amenajări exterioare la Palatul Administrativ” suma de 6 milioane de lei. Lucrarea nu s-a făcut anul trecut, dar va începe peste câteva zile. E posibil ca ordinul de începere a lucrărilor să fie dat până la finele acestei săptămâni. „Am semnat contractul cu firma Constructim. În aceste zile va fi predat amplasamentul, urmând să dăm și ordinul de începere al lucrărilor. Termenul de execuție este de doi ani. Va fi reabilitată fațada Palatului Administrativ, vor fi înlocuite tâmplăria și geamurile și vom avea iluminat arhitectural. Fațada va avea o culoare mai deschisă, va fi o fațadă primitoare”, spune Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș. Suma care fi plătită de la bugetul CJ pentru această lucrare este aproape 9.3 milioane de lei, cu tot cu TVA. Adică aproape 2 milioane de euro. Constructim nu este la prima lucrare de anvergură prestată pentru CJ Timiș: este aceeași firmă care, din 2006, se ocupă de șantierul de la Castelul Huniade.

Clădirea a fost reşedinţa rezidentului regal răspunzător de administrarea ţinutului Timiş (judeţele Timiş-Torontal, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), creat în anul 1938, apoi sediul Prefecturii Timiş-Torontal. În anii ’30, când a început construcția ei, ar fi trebuit să funcționeze ca şcoală de menaj, dar, din cauza crizei economice, nu a putut fi terminată, a fost ridicată în roşu, acoperită şi a stat nefinisată până în anul 1938. Pentru ca imobilul să devină palat administrativ, au fost necesare mai multe modificări. Reproiectarea a purtat semnătura a doi arhitecți celebri ai vremii: Victor Vlad și Corneliu Liuba. Lucrările de reamenajare s-au încheiat la începutul anilor ‘40. „Clădirea Palatului Administrativ este o construcţie monumentală în stil modern. În exterior dominante sunt elementele clasice, într-o realizare cu materiale moderne. Clădirea impune prin proporţii, volum şi elemente decorative. Coloanele clasice cu capitel corintic decorează faţada, la care fusul este finisat în terasit, restul fiind lucrat în piatră artificială”, sună descrierea imobilului.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

timisan a spus: (ianuarie 17th, 2018 at 10:20 )

afara -i vopsit gardul… !
cu 9 milioane de lei bine dramuiți se poate construi din temelii un alt asa zis PALAT.
nu stiu cine a avizat de oportunitate, necesitate și legalitate!
cu acesti banii se putea construi un spital. de exemplu.
ps. fatada arata cred eu EXCEPTIONAL .ASA CUM ESTE ACUM.ARE PATINA VREMII…

 
anteconbega a spus: (ianuarie 17th, 2018 at 16:21 )

Dacă nu greşim, Avram Imbroane, teolog, om po­litic bă­năţean (de­­putat), a inten­ţi­o­nat să con­­stru­ias­că la Timi­şoa­ra o şcoa­­l­ă de fete care urma să poarte numele de „Sofia Im­broa­ne” du­pă cel al soţiei sa­le. Clă­di­rea a fost pro­­­iec­ta­tă ini­ţial în anul 1933 de ar­hi­tectul Mat­thi­as Hu­­­­bert şi co­labo­ratorii săi, Cor­nel Liu­ba şi Ed­­mund Stan­zel. Con­­strucţia nu a putut fi finalizată din cauza crizei econo­mice din anii 1929 -1933, fa­mi­lia Im­broa­ne reu­şind, to­tuşi, să ri­dice două nivele ale clădirii. În 1938 intervine Statul Român, noul judeţ Timiş Torontal având nevoie de un Palat Ad­ministrativ, cel vechi, Pa­la­tul Ba­roc din Piaţa Unirii, ne­maicorespunzând nevoilor administraţiei. Planu­rile iniţiale ale şcolii de fete sunt transformate de ar­hitectul Vic­tor Vlad, iar antreprenorul lugojan C. Purcariu face modificări interioare şi exterioare pentru a da imobilului funcţionalitatea nece­sară. Administraţia judeţului se mută în 1940, dar lucrările continuă până în 1943. @Timişan are, de ce nu, dreptate: nu poţi vopsi o faţadă istorică ca pe un coteţ din Măguri, patina vremii îi conferă Palatului un aspect mai mult decât elegant . La C.J. Timiş există doi arhitecţi importanţi, Loredana Pălălău şi Liviu Brebe, sperăm că au rămas oameni cu scaun la cap şi nu vor asculta de ordinele abulice ale unor neaveniţi..

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

N-a durat o săptămână de când distribuitorul de gaz care acoperă zona Deta comunica Prefecturii Timiș că nu vor mai fi probleme. Acum, că urmează o răcire a vremii, locuitorii din Deta au rămas din nou fără gaz. Luni are loc o nouă întâlnire la Ministerul Energiei. UPDATE: OMV Petrom este dispusă să rezolve problema în această iarnă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mii de oameni din Timiș au rămas fără gaz, când vremea de afară se răcește. Intervine OMV
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top