3 august 1919 – 3 august 2018. Arc peste timp, de la Aurel Cosma la Nicolae Robu

Timișoara își sărbătorește ziua. O știe toată lumea și nu o lungesc: pe 3 august 1919, un batalion al Armatei Române condus de colonelul Virgil Economu intra în oraș și consfințea astfel întregirea României cu o mare parte a Banatului. Se întâmpla după o perioadă zbuciumată din istoria acestul colț de țară. La porțile orașului în care ajunseseră aproape 100.000 de români veniți din toate părțile Banatului, 900 de tineri călare întâmpină oastea română pe acordul „Răsunetului” lui Andrei Mureșanu. Momente înălțătoare, cel puțin pentru românii de aici, cum rar vezi într-o viață de om. (Tot în Timișoara, ceva similar se va întâmpla după exact 70 de ani, în decembrie 1989.)

În oraș, Economu este așteptat de proaspătul prefect Aurel Cosma. Mai exact, pe 27 iulie trupele sârbe care ocupaseră până atunci Banatul au părăsit Timișoara, iar o zi mai târziu Aurel Cosma era numit prefect de Consiliul Dirigent. Avocat și om politic, Cosma fost un mare apărător al drepturilor românilor din Banat, având o mare contribuție la unirea cu țara. A fost de altfel participant și la Marea Adunare de la Alba Iulia. „Veacuri de-a rândul am avut bucurii puţine, supărări multe, după cum arată istoria. Acum, fraţii noştri, aţi venit în leagănul românilor, vărsând sânge pentru noi, care am gemut sub stăpânire străină.”, este salutul de bună-venire al lui Cosma.

Au trecut de atunci 99 de ani. Aproape un secol în care Timișoara a cunoscut o firească evoluție din multe puncte de vedere: demografic, economic, cultural, educație etc. Ar fi doar o singură discuție. A evoluat Timișoara și din punct de vedere al liderilor care o conduc? Iată de exemplu despre ce frământări, ce grave probleme îl macină pe primarul Nicolae Robu într-una din ultimele sale ieșiri publice. „Gol dedicat hater-ilor, hater-ilor care pretind că golurile mele n-ar fi pe bune, că adversarii cu care joc ar face figurație în fața mea! Păi ce să facă bietul portar la un asemenea șut, oameni buni?!”, a postat Robu pe Facebook, în seara de 1 august, cu mai puțin de două zile înainte de sărbătoarea Timișoarei. Credeți că n-ar fi alte probleme în Timișoara? În afara faptului că orașul e aproape intrat în faliment, totul e OK. Aici, comentariile chiar nu-și mai au rostul. Vorba lui Hamlet, restul e tăcere…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

£a€ Baro$$anu a spus: (august 3rd, 2018 at 22:29 )

Buey Ino, ești hahalera. Dacă tot încerci să mă compari cu lake ăla de Cosma, hai baga și numărul mandatelor lui ca prorector, rector și președinte autosuspendat al senatului UPT? Câte goluri dă pe meci? Aud ceva? Nimic? FIREA’ți ale dreq de zdrențe, nu înțelegeți că valoarea la MOI, adică J€ nu poate fi egalată de toți neica nimeni?

 
drucker a spus: (august 5th, 2018 at 11:59 )

3 august 1919 o zi trista pt Timisoara .

Acea „reintregire” a adus in orasul nostru reguli noi din Regatul Romaniei , bazate pe mita , ciubuc , tradare la nivel de stat , incompetenta , institutii ale statului corupte , nepotism, etc .

Sa ne amintim ce era pana atunci :

1760 , Timisoara primul oras din imperiu cu strazi iluminate cu lampi
1855 , Timisoara primul oras al imperiului cu strazi iluminate cu gaz
1884 , Timisoara primul oras din Europa cu strazi iluminate electric
1899 , Timisoara are primul tranvai electric

Cred ca o capitala la Viena era mai buna decat una la Bucuresti .

 
vest a spus: (august 6th, 2018 at 10:31 )

Tim isoara si o parte a Banatului au fost anexate Romaniei, nu a fost vorba de „reintregire”. De unde „re”?

 
debanat a spus: (august 7th, 2018 at 12:53 )

Ino, dacă tu și colegii nu ne-ați fi implorat aproape să îl votăm, fiindcă e lumina care va schimba totul în oraș în bine, ar fi OK. dar sunteți complici.

 
anteconbega a spus: (august 7th, 2018 at 17:53 )

Banatul a fost cucerit de ienicerii şi spahii otomani în sec. al XVI-lea (Petru Petrovici, comitele de Timiș, a primit steagul de investitură din partea sultanului Süleyman I, ca vasal). Apoi Banatul a fost cucerit de ofiţirii habsburgi în sec. al XVIII-lea (un eveniment: 1738 – are loc răscoală a românilor bănățeni, iar peste 50 de sate românești din Serbia și Banat au fost complet distruse atunci de austrieci si de milițiile sârbești). Banatul s-a unit cu Regatul României, după anul1918 prin voinţa marii majorităţi a populaţiei băştinaşe, exact aşa cum o făcuseră deja ardelenii, basarabenii ori bucovinenii. „Marele Şuteur la Fotbal” ALDERobu vine dintr-un spaţiu al fostului imperiu mult lăudat, Ionel Dobra, la fel, nu provine din Vechiul Regat, dragă druckere, ei sunt de-ai noştri, „imperialii noştri”: unu-i ardelean, altu-i bănăţean…

 
++ a spus: (august 8th, 2018 at 00:57 )

republica banat a fost ocupata si impartita de sirbi si valahi. rezultatul acestui lucru se vede cu ochiul liber in intregul banat rominesc si sirbesc. e o involutie care dureaza de 99 de ani si va mai dura….

 
anteconbega a spus: (august 8th, 2018 at 10:15 )

Distinse ++, nu a existat nici o Republică Banat. A funcţionat din 31.10.1918 şi până prin 25.11.1918 Republica (autonomă) Bănăţeană (Banater Republik, Bánáti köztársaság). A fost o himeră propovăduită de dr. Otto Roth, membru în conducerea Partidului Social Democrat (bolșevic) din Ungaria și locotenentul colonel Albert Bartha, șeful Statului Major al Comandamentului Militar Maghiar Timișoara. La 31 octombrie, Otto Roth proclamă Republica Bănățeană și declară că va rămâne atașat noului guvern maghiar bolşevic, manevră deloc agreeată de români, naţia cea mai numeroasă din Banat la acea dată. Dr. Aurel Cosma, preşedintele organizaţiei Timiş a Partidului Naţional Român, răspundea deciziilor lui Otto Roth astfel: „Noi, românii, nu putem primi propunerea domnului Otto Roth. Aspirațiile neamului nostru ne îndeamnă să urmăm altă cale. Vom constitui Consiliul nostru Național.

 
++ a spus: (august 10th, 2018 at 14:11 )

de ce himera? doar pentru ca Banatul a fost ocupat? dealtfel dr. Hans Otto Roth a fost parlamentar romin si ministru al minoritatilor in guvernul Ion Gigurtu in 1940, decedat in detentie romineasca in 1953.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

rovinhud

360 de vinuri, răsfăț și fapte bune. Începe Rovinhud Wine Show

La Timișoara urmează un weekend de... degustat. Rovinhud Wine Show aduce, în acest zile, cel mai bogat program de până acum: 360 de vinuri, 35 expozanți, 12 masterclassuri, 7 experți internațional, Sunt și 35 voluntari implicați în promovarea vinului de calitate în beneficiul persoanelor cu dizabilități.
Citeşte tot articolul Citeste articolul 360 de vinuri, răsfăț și fapte bune. Începe Rovinhud Wine Show

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un concert cu un artist foarte iubit, o sală arhiplină și un reflector a cărui sticlă se sparge, spun cei de la primărie, din cauza bașilor. Un incident de această dată fără victime, care readuce în discuție un subiect rușinos. Timișoara, Capitala Culturală Europeană 2021, nu are o sală polivalentă în care să poată fi organizate, la nivel decent, evenimente de anvergură.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara, Capitala Culturală în care sticla de la reflectoare se sparge la concerte, din cauza bașilor
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top