Furtuna din septembrie 2017 are efecte la aproape un an. Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale verii a fost amânat, după Primăria Timișoara n-a reușit să schimbe acoperișul scenei din Parcul Rozelor! Festivalul de Operă și Operetă se ține în fiecare vară din 2005.
Festivalul de Operă și Operetă în aer liber, organizat de Opera Română din Timișoara, ar fi trebuit să aibă loc la finele lunii august, în binecunoscutul teatru de vară din Parcul Rozelor. Ediția cu numărul 14 s-a dovedit însă a fi una cu ghinion. Anunțată pentru perioadele 24-26 august și 31 august-1 septembrie, ea a fost amânată. Iată comunicatul sec al ORT: „Opera Națională Română din Timișoara anunță amânarea Festivalului de operă și operetă în aer liber (de la Teatrul de vară din Parcul Rozelor din Timișoara) din cauza condițiilor tehnice care nu permit desfășurarea în condiții optime a spectacolelor programate de instituție la ediția 2018”. pe site-ul instituției, alte câteva rânduri anunță același lucru: „Din cauza condițiilor tehnice care nu permit desfășurarea în maximă siguranță a spectacolelor programate de către Opera Națională Română din Timișoara în cadrul Festivalului de Operă și Operetă în aer liber (Teatrul de vară din Parcul Rozelor) ediția a XIV-a, anunțăm amânarea evenimentului”.
Care este realitatea? Una simplă și dureroasă. La aproape un an de la devastatoarea furtună din 2017, Primăria Timișoara nu a reușit să remedieze situația de la scena din Parcul Rozelor. Vijelia a făcut praf acoperișul scenei, iar înlocuirea acestuia nu se poate face fără expertiză! Altfel spus, cei de la Operă nu-și pot aduce decorurile pe scenă, pentru că, dacă plouă, se produc stricăciuni iremediabile. „În urma furtunii din septembrie 2017, acoperișul scenei din Parcul Rozelor a fost afectat complet. Înlocuirea se poate face doar după expertizarea completă a structurii de rezistență a scenei, proces în desfășurare. Din acest punct de vedere, cazul Festivalului de Opera si Operetă este unul special, decorurile fiind de mare valoare. Eventualele condiții meteo nefavorabile riscă să le afecteze și să producă pagube majore”, a explicat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu. Conform acestuia, se caută soluții pentru relocarea festivalului. „Pentru a nu pierde continuitatea evenimentului, în perioada următoare vom discută cu Opera Națională Română, pentru o eventuală relocare a acestei ediții, indoor sau outdoor”, mai spune Diaconu. „Ținem foarte mult la acest eveniment, care se bucură și de mare succes în rândul publicului. Am discutat cu PMT, cu viceprimarul Diaconu, și așteptăm să vedem ce variante propune municipalitatea, pentru că trebuie îndeplinite anumite condiții, atât tehnice, cât și pentru artiști. Nu vrem să se piardă această tradiție”, ne-a declarat Florin Emilian Brînzei, referent Relații Publice al ORT.
Vă reamintim, în ultimele săptămâni, întrebat de ce sunt probleme cu diversele plăți la PMT, primarul Nicolae Robu a spus, de mai multe ori, că de vină este guvernul care nu a dat bani pentru remedierea pagubelor produse de furtuna din septembrie 2017. „Din cauza guvernului PSD sunt datorii. Dacă guvernul PSD ne-ar fi dat bani cât ni s-ar fi cuvenit pentru a remedia pagubele de la furtună, cum a putut să dea în alte părți, puteam să facem plăți”, afirma edilul, în iulie. Aparent, pe lista remedierilor nu s-a aflat și scena din Parcul Rozelor.
Comentarii prin facebook