Timișul a trimis în Camera Deputaților 10 oameni, fără a-i pune la socoteală pe cei de la minorități. În campanie au promis marea cu sarea pentru alegători și, odată ajunși, la București, au uitat. Doi deputați PSD s-au întrecut pe ei înșiși și au reușit să tacă perfect pentru județul lor.
Câștigând alegerile din decembrie 2016, PSD Timiș a trimis în parlament patru deputați. Unul dintre ei, celebrul Matei Suciu, declarat definitiv incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție, este singurul cu experiență parlamentară. Nu că i-ar fi folosit la ceva, pentru că, în cei peste doi ani și jumătate de mandat, a fost mut ca o lebădă. Potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaților, până acum, activitatea parlamentară a lui Suciu se rezumă la semnarea la comun a 33 inițiative legislative, o luare de cuvânt în plen, și aceea la depunerea jurământului, și nicio interpelare sau întrebare adresată guvernului. Bianca Gavriliță a bifat, de când este deputat, 47 inițiative legislative semnate la comun, 6 interpelări și întrebări și 12 luări de cuvânt în plen. Adrian Pau, la rândul lui, a semnat, alături de alți colegi, 30 inițiative legislative, a avut 11 luări de cuvânt în plen, respectiv 28 interpelări și întrebări. Alfred Simonis, cel mai activ consilier local al PSD în CL Timișoara și supranumit „Gicuță Contra” de primarul Nicolae Robu, pare să-și fi pierdut aplombul odată ajuns la București. Tânărul social-democrat a avut 15 luări de cuvânt în plen, punându-și semnătura pe 31 inițiative legislative. Simonis nu a avut însă nicio interpelare și nicio întrebare pentru miniștri, semn că, din punctul lui de vedere, Timișului îi merge foarte bine.
PNL Timiș are trei deputați în actualul legislativ și are și el… mutul lui. Vorbim despre Ben-Oni Ardelean, care, aflat la al doilea mandat de parlamentar, pare să se fi dedicat exclusiv lumii largi, nu și alegătorilor din Timiș. Ardelean a semnat la comun 35 inițiative legislative și a avut 20 luări de cuvânt în plen. Singura sa interpelare este legată de echivalarea diplomelor universitare obținute în… Taiwan. Marilen Pirtea este coautor în cazul a 34 inițiative legislative, a avut 15 luări de cuvânt în plen și a depus 38 interpelări și întrebări. Rectorul UVT este unul dintre cei mai activi parlamentari la comunicarea prin e-mail, trimițând cel puțin un comunicat pe săptămână. Pavel Popescu a semnat la comun 52 inițiative legislative și a avut 20 luări de cuvânt în plen. La capitolul întrebări și interpelări ocupă locul al doilea pe Timiș, cu 107 astfel de intervenții.
Cătălin Drulă, de la USR, și-a pus semnătura pe 48 inițiative legislative, a avut 20 luări de cuvânt în plen și a adresat 59 interpelări și întrebări. Acestea din urmă au fost, în general, pe teme de infrastructură, subiectul pe care Drulă îl stăpânește cel mai bine, el fiind, la un moment dat, consilier al fostului premier Dacian Cioloș. Marian Cucșa, de la ALDE, este coautor a 39 inițiative legislative, a bifat 13 luări de cuvânt în plen și a avut 5 interpelări și întrebări, din care două cu referire directă la județul care l-a trimis în parlament. Cornel Sămărtinean, de la PMP, deține recordul în materie de întrebări și interpelări, cu nu mai puțin de 150 depuse de la începutul mandatului. Acestea acoperă un spectru larg de teme, de la lemne de foc, industria farma, digitalizarea României, tabere școlare sau migrație, la Centura de Sud a Timișoarei și Gara de Nord. Sămărtinean a semnat la comun 39 inițiative legislative și a avut 20 luări de cuvânt în plen.
Comentarii prin facebook