Primăria Timișoara are consultant care să-i spună cum poate lua cel mai avantajos credit bancar. O societate din București va primi peste 20.000 de euro pentru aceste servicii. Suma cu care vrea să se împrumute PMT este de 100 de milioane de lei.
Primarul Nicolae Robu spunea, la începutul lunii iulie, că e mare nevoie de lichidități pentru a reuși să facă toată plățile. „Nu știu să vă spun care sunt datoriile către societățile și regiile din subordine. Tot ce face grupul PSD este o zbatere să încurce buna funcționare a orașului. Dacă sunt datorii, știu eu de ce sunt datorii. Nu puteam să las spitalele descoperite, școlile descoperite… Din cauza guvernului PSD sunt datorii. Dacă guvernul PSD ne-ar fi dat bani cât ni s-ar fi cuvenit pentru a remedia pagubele de la furtună, cum a putut să dea în alte părți, noi puteam să facem plăți către societățile primăriei (…) Acum, în 10 iulie, dau la SDM mai mult. Le dau când unora, când altora, după cum pot, încât să nu aibă dificultăți niciuna din companii. Este cumplit de greu să fac această împărțire a banilor”, declara edilul. El vorbea despre accesarea unui credit bancar, în condițiile în care susține că rata de îndatorare a Timișoarei este de sub 8%, cea mai mică din țară.
Pe 6 iulie, PMT publica pe SEAP un anunț prin care anunța că vrea să contracteze „servicii consultanță financiară în vederea contractării unei finanțări rambursabile de maximum 100 de milioane de lei”. Ofertele erau așteptate până pe 11 iulie, criteriul de selecție fiind prețul cel mai mic, suma maximă pusă la bătaie fiind de 153.000 de lei. „În vederea implementării celor mai importante obiective de investiții de interes public local (…) se impune asigurarea surselor de finanțare pentru respectivele proiecte. Sursa de finanțare a acestor proiecte se intenționează a fi atragerea unui/ unor împrumuturi, în condiții avantajoase pentru bugetul local, corelate cu condițiile de piață existente. Pentru identificarea celei mai bune soluții de finanțare este necesară organizarea unei proceduri de achiziție a serviciilor de consultanță financiară”, scria în caietul de sarcini. Pe 31 iulie, PMT a semnat contractul cu firma care va face analiza în vederea accesării creditului. Este vorba despre Thepesia Corporate Advisory SRL, din București, care va primi, în schimbul serviciilor sale, suma de 95.200 lei, cu tot cu TVA. Primăria Timișoara are deja un credit, contractat în 2014. Acesta are o valoare de 112 milioane de lei, durata de creditare este de 12 ani, iar rambursarea a început în 2016.
Comentarii prin facebook