Băile Herculane, stațiunea din Banat peste care s-au așternut, de prea multă vreme, praful și uitarea, își va recăpăta culoarea, fie și temporar. Între 27 august și 2 septembrie va avea loc evenimentul „Băile Culturale Herculane”, un proiect care adună invitați din arhitectură, street art, design, arte vizuale, muzică și film.
Organizatorii vor să reactiveze Băile Herculane, un loc despre care spun că doresc să-l ridice „până la includerea sa în Patrimoniul Mondial UNESCO, așa cum merită să fie recunoscut”. La finele lui august, în stațiunea de pe malul Cernei vor crea picturi murale Ion Barbu, Irlo, Obie Platon, Kero & Ocu, vor avea loc ateliere cu artiști vizuali și arhitecți precum Dan Perjovschi, Oana Bogdan, Anca Majaru și Ovidiu Hrin, jam session cu A-C Leonte, Albert Tajti, Dan Mitrofan, Tavi Scurtu, proiecții de film în aer liber cu Cinemobilul, tururi ghidate, băi termale, seri cu păstrăvi și prietenie.
„Punem un picior în pragul degradării culturale și sociale. Atragem atenția asupra situației dezolante a patrimoniului milenar din Băile Herculane. Reactivăm spații publice în așteptare cu picturi murale și intervenții care vor repune Băile Herculane pe hărțile culturale de azi. Hrănim un optimism civic vital pentru a produce o schimbare atât de necesară într-un sit istoric și într-un spațiu mitic precum Băile Herculane, care se află aici de pe vremea când se scălda Împăratul Traian în ele (ba unii zic că și Hercule însuși)”, transmit organizatorii. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică (ACIA), Asociația Locus, Asociația Launloc, Cinemobilul și Primăria Băile Herculane. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Comentarii prin facebook