Timișoara Capitală Europeană a Culturii scârțâie. De la bâlbe ale Asociației TM2021, la războiul primăriei cu Ministerul Culturii

Proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021 nu sună bine în acest moment. Autoritățile își aruncă replici tăioase, iar cei de la TM2021 nu știu ce trebuie să facă pentru a obține banii de care au nevoie. Între timp, primarul Nicolae Robu e la Florența, la o întâlnire a edililor de capitale culturale.

La finele lunii octombrie, primarul Nicolae Robu făcea, pe Facebook, inventarul sumelor alocate către Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, în intervalul 1 ianuarie 2017 – 30 septembrie 2018. Primăria Timișoara dăduse 4,47 milioane de lei, Consiliul Județean Timiș – 500.050 lei, Ministerul Culturii – 59.626 lei și alții – 575.888 lei. Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în Ministerul Culturii, i-a replicat edilului, tot pe rețeaua de socializare, că ministerul a finanțat integral evenimentul „Lumina Libertății”, desfășurat la începutul lunii septembrie, care a costat 851.000 lei.

Ieremia și-a detaliat ulterior punctul de vedere, susținând că Ministerul Culturii nu poate aloca mai mulți bani proiectului TM2021 din cauza… primarului Nicolae Robu. „În mapa ministrului există două memorandumuri. Unul între Ministerul Culturii și ATCEE, prin care se constituie un parteneriat. Rostul acestui memorandum e acela de a deschide un capitol bugetar distinct. Mai este un memorandum cu guvernul, un prim pas necesar pentru emiterea unei OUG în care guvernul își asumă finantarea. Suma care i-ar reveni guvernului ar fi de 12 milioane de euro (…)

Asociația a depus la Ministerul Culturii, pentru prinderea în buget pe 2019, proiecte de 4,6 milioane de lei. Aceste sume au fost anunțate la Ministerul Finantelor Publice. Ca aceste memorandumuri să fie semnate de ministru, este nevoie de o modificare a statutului ATCEE, care nu se poate face decât de AGA, a cărei dată de intrunire nu se poate stabili pentru că domnul Robu nu participă la reuniunea vechiului board. E nevoie ca domnul primar sa participe la acest bord”, explică secretarul de stat.

Primarul Nicolae Robu respinge această ipoteză. „Nu știu cine debitează asemenea prostii, primăria n-a absentat niciodată de la ședințele de board al asociației, l-am delegat pe viceprimarul Dan Diaconu să mă reprezinte și el a fost întotdeauna prezent. Atunci când este cazul, mă duc și personal. Sunt vorbe aruncate aiurea. Mi-ar fi și rușine să fac astfel de afirmații, de către oameni care n-au făcut nimic pentru asociație (…) Din păcate, presa a preluat de bun ceea ce a afirmat un domn, ca să-i spun astfel, deși începe să se manifeste nedemn de această titulatură”,a declarat, pentru deBanat.ro, edilul.

Întrebat când se va întruni adunarea generală a ATCCE, despre care, la începutul anului, s-a spus că se va întâmpla cel târziu în luna aprilie, Robu n-a putut oferi un termen. „Adunarea generală va fi convocată în curând. Am stabilit cu Simona Neumann o întâlnire la care o să merg și eu. Nu știu care sunt termenele, dar preparativele se vor face. Până una-alta, eu am mai dat câteva sute de mii către asociație”, ne-a spus primarul.

În luna martie, consilierii locali au votat programul cultural prioritar Timişoara-Capitală Europeană a Culturii 2021, criteriile organizatorice şi finanțarea pentru anul 2018. Acesta prevede, la articolul 3, că „se aprobă suma de 7 milioane de lei, sumă ce reprezintă finanţarea programului cultural prioritar în anul 2018, cuprinsă distinct în bugetul local al Municipiului Timișoara”. Potrivit calculelor edilului-șef, PMT a alocat către TM2021 ceva mai mult de 4,47 milioane de lei, dar într-un an și nouă luni.

Întrebat de ce nu a fost dată o sumă mai mare către ATCEE, dacă banii tot erau alocați, Robu spune că asociația… n-a prea știut ce să facă. „Proiectele au fost într-o anumită întârziere, nu s-a înțeles exact cum trebuie procedat. La nivelul asociației n-a fost o corectă înțelegere, din punct de vedere al legislației. Ca să poți semna un contract pentru un anumit proiect, trebuie să ai prevedere bugetară, nu banii. Noi nu am livrat banii, pentru că erau alte priorități, dar asta nu înseamnă că asociația n-a putut să-și încheie contracte în baza prevederii bugetare pe care o avea. Nu trebuia să existe banii efectiv, dar la un moment dat nu s-a înțeles asta, s-a așteptat să vină banii efectiv. Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, se mai învață și din mers”, ne-a explicat primarul Timișoarei.

Nicolae Robu spune că reprezentanții MCIN ar putea foarte simplu să-i dovedească faptul că au dat banii pentru „Lumina libertății”. „Eu am dat cifre 100% valabile. Acelea sunt sumele, restul sunt povești. MCIN s-a angajat să dea 800.000 lei pentru proiectul X? Da, dar banii n-au fost virați. Să prezinte ordinul de plată! N-a plătit 800.000 de lei, evident! Ai ordinul de plată, l-ai fotografiat cu telefonul și l-ai pus pe Facebook”, afirmă edilul. Potrivit surselor noastre, ATCCE nu și-a „tras” încă banii, deși aceștia există, pentru că nu a reușit să pună la punct documentația.

Între timp, cu un proiect care scârțâie din toate încheieturile, cu o mulțime de propuneri, dar puține certitudini, Nicolae Robu este la Florența, la prima conferință a primarilor de capitale europene ale culturii. În prima zi, invitații vor face o vizită privată la Galeriile Uffizi, unde vor putea admira Codex Leicester. În cea de-a doua zi vor avea loc seminarii pe teme culturale, cu experți și primari. Va fi semnată, la finalul conferinței, o declarație de intenție, care va propune o strategie comună, care să recunoască, la nivelul agendei europene, cultura drept temă de maximă importanță.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top