Postul Crăciunului începe duminică, 15 noiembrie, şi se încheie joi, 24 decembrie, în Ajun. Din punct de vedere al alimentaţiei, este mai uşor decât cel al Paştelui. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.
Durata postului Crăciunului a fost stabilită la Sinodul local din Constantinopol, care a avut loc în 1166. Până atunci, creştinii nu posteau toţi la fel. Unii posteau numai şapte zile, alţii, şase săptămâni, unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai uşor. La sinod s-a decis ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie. Din punct de vedere al alimentaţiei, postul Crăciunului este mai uşor decât cel al Paştelui. În acest post, credincioșii postesc de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin. În ultima zi a Postului Crăciunului, credincioşii pregătesc bucate pe care le sfinţeşte preotul. Ziua de Ajun este o zi de post mai aspru. Se ajunează până la ceasul al nouălea, când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere. Tot din ziua de Ajun încep colindele. Postul se încheie în 25 decembrie, după Sfânta Liturghie. Conform calendarului creştin ortodox, zilele cu dezlegare la peşte sunt: 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului; 23, 24 şi 25 noiembrie, în această din urmă zi fiind sărbătoriţi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi Sfântul Mare Mucenic Mercurie; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României; 1 decembrie; 3 decembrie – ziua Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani; 5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit; 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae; 7 decembrie; 8 decembrie; 12 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Ierarh Spiridon; 14 şi 15 decembrie.
Comentarii prin facebook