Că stâlpii din Timișoara aproape că se rup sub greutatea colacilor de cabluri face parte de mulți ani din peisajul cotidian. Că există, încă din 2009, o hotărâre de consiliu local care prevede „îngroparea” firelor, dar care nu e respectată, iarăși se știe. Dar ca, în plin centrul Timișoarei, inclusiv în recent reabilitata Piață Sf. Gheorghe, trecătorii să se împiedice în cabluri sfidează orice logică.
Din luna iunie ar trebui să dispară, teoretic, mare parte din cablurile care atârnă prin oraș. În octombrie 2015, consilierii locali au votat un nou regulament referitor la cablurile diverșilor furnizori de servicii, deși este în vigoare o hotărâre de consiliu local din 2009, conform căreia „toate reţelele supraterane existente pe domeniul public şi privat al Municipiului Timişoara vor fi îngropate, până cel târziu la data de 31 decembrie 2012, iar acolo unde există canale tehnice vor fi utilizate acestea”. Cât de respectată a fost această hotărâre se poate vedea cu ochiul liber: cerul Timișoarei e „înnegrit” de metri întregi de cabluri, care merg în toate direcțiile. În luna martie 2016, primăria a făcut un apel către furnizorii de servicii, să declare exact ce rețele dețin și unde sunt situate acestea. Firmele mai trebuie să solicite încheierea unui contract de acces pentru rețelele deținute pe proprietatea publică/privată a Municipiului Timișoara și să desființeze toate surplusurile. Termenul: șase luni de la intrarea în vigoare a HCL 419/2015, adică din 15 noiembrie 2015. În caz contrar, de la jumătatea lunii iunie, primăria va trece la amenzi, însă acestea sunt foarte mici: între 1.000 și 2.500 lei. Totuși, în termen de 90 zile de la expirarea termenului de declarare, adică din septembrie, primăria va desființa toate rețelele nedeclarate, pe cheltuiala furnizorilor!
Cam cât preț pun furnizorii de servicii pe solicitările municipalității și cam cât de tare îi sperie amenzile se poate vedea cu ochiul liber, în aceste zile, în plin centrul Timișoarei. Să luăm un exemplu: Piața Sf. Gheorghe, recent inaugurată drept spațiu perfect pentru evenimente. Teoretic, premisele există – spațiu generos pentru performeri, trepte-amfiteatru pentru public, numai bune pentru spectacole. Practic, atât eventualii artiști care ar vrea să evolueze aici, cât și spectatorii trebuie să ia aminte la… cabluri. Prin piață sunt înșirate niște fire care pleacă dintr-un spectaculos nod atârnat cu mare artă undeva între doi stâlpi de iluminat. Pe partea cealaltă a pieței, alte cabluri „plutesc” deasupra coșului de gunoi stradal. Și continuăm. Dacă mergeți înspre magazinul Bega, mare grijă! Pe trotuar șerpuiește, de câteva zile, pe zeci de metri, un alt cablu, în care trecătorii se pot împiedica dacă nu sunt atenți. La o amendă de maximum 2.500 de lei, suma infimă raportată la veniturile pe care le obține din abonamente, de ce s-ar preocupa vreun furnizor de utilități să-și adune firele de pe stradă? În cel mai bun caz, le va face ghem și le va anina pe cel mai apropiat stâlp…
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook