Tânărul primar din Dudeștii Noi, Alin Nica, s-a încumetat, în cele din urmă, să candideze pentru șefia PNL Timiș. Acolo unde se va confrunta cu titularul postului, Nicolae Robu. Același care, prin decembrie, supărat ca văcarul pe sat, amenința că nu va mai călca prin sediul partidului. De altfel, dacă alegerile aveau loc în ianuarie, așa cum se stabilise inițial, Robu era măturat cu totul de la șefia organizației. Dar, la fel ca la nivel național, după ce a trecut furia simplilor membri în urma rezultatelor rușinoase de la alegeri, prin tot felul de combinații, perdanții au revenit la butoane.
Revenind la alegerile din Timiș, cel puțin din prisma demnităților pe care le au cei doi, lupta este total disproporționată. Respectiv, se confruntă ditamai primarul Timișoarei cu edilul unei micuțe comune din apropierea metropolei. E un fel de luptă între Goliat și David. Dar e vorba strict de funcțiile deținute, nu de capacități, caractere sau alte însușiri personale. Evident, cel puțin în acest moment, Robu are un mare avantaj, este favorit clar, fie și datorită funcției de primar, dar și de președinte interimar. Fiindcă el o să facă regulile jocului, el o să stabilească criteriile prin care vor fi selectați delegații la alegeri. La orice partid, printre criteriile pe baza cărora se aleg delegații se numără și rezultatele la ultimele alegeri. Probabil nu se va aplica acest criteriu, fie și pentru faptul că primarii localităților care au performat la alegeri îl susțin pe Nica.
Pe de altă parte, la alegerile parlamentare, în Timișoara lui Robu, PNL a avut cel mai slab rezultat dintre localitățile cu primari liberali. Mai mult, Timișoara a avut sub media pe județ a PNL. Cu toate acestea, Timișoara va da foarte mulți delegați, fiindcă aceștia vor vota cu Robu. Și asta datorită funcției de primar, mulți liberali fiind angajați, ei sau membri ai familiilor lor, în primărie sau societățile din subordinea acesteia. Mai nou, se împart și locuri în consilii de administrație pentru cei care vor să fie alături de Robu. Dar aceste chestiuni nu țin de proiectele politice ale PNL Timiș, ci de sforării. Mai mult, în ultima perioadă, Robu a început și un fel de șantaj ieftin la adresa colegilor, încercând prin acesta să câștige oameni de partea sa. Mai exact, el a spus peste tot că nu va accepta nicio funcție în PNL Timiș în afară de cea de președinte. Or, toți liberalii sunt de acord că o viitoare construcție nu se poate face fără primarul Timișoarei. Ceea ce e corect. Ideea e că nu doar partidul are nevoie de Robu, ci și Robu de partid, dacă își mai dorește un mandat de primar.
Altfel, liberalii au de ales între un președinte în funcție ale cărui rezultate ca politician se știu și de către un outsider. Cu Robu președinte, liberalii au pierdut rușinos mai toate alegerile de până acum (europarlamentare, locale, parlamentare), cu excepția celor pe persoană fizică. Da, s-au câștigat alegerile prezidențiale, dar rezultatul de atunci arată mai degrabă care ar trebui să fie procentul exact al PNL Timiș, dacă ar avea și lideri competitivi. Mai exact lider, fiindcă Robu, o știu și apropiații, nu știe să lucreze în echipă, n-a făcut niciodată echipă. Ego-ul său nemărginit nu-i permite să lucreze în echipă. El e unic, n-are nevoie de echipă, ci, eventual, de o gardă pretoriană. Zilele trecute, Robu a spus că are o echipă de oameni cu imagine bună. S-a referit cumva la Alin Popoviciu și Ionuț Nasleu? Nu de alta, că deja prinde registrul comic.
Pe de altă parte, nu poți să fii sigur că PNL Timiș cu Alin Nica va deveni iar o filială performantă, că va reveni unde a fost cândva. Dar nici mai jos de unde a dus-o Robu nu poate fi. Fiindcă din organizație fruntașă la nivel național, PNL Timiș (vorbesc și de componenta PDL) a ajuns acum în plutonul organizațiilor liberale. Mai exact, pe locul 15 la ultimele alegeri, în condițiile în care Timișul are cel mai liberal electorat din țară. Așadar, oricine ar fi președinte e foarte greu să ducă filiala mai jos. Cu o singură excepție: Nicolae Robu. Care ar putea „privatiza” PNL Timiș în interesul grupului său, ulterior spolia și în final băgat în insovență și faliment. Ca să folosesc și termeni economici. Dacă revin la comparația cu David și Goliat, în Biblie, primul a câștigat, chiar dacă nimeni nu-i dădea șanse. În realitate însă, lucrurile pot fi mult mai complicate.
Comentarii prin facebook