Sirenele care anunță situațiile de urgenta sună, în Timiș, vineri, 21 aprilie, între orele 10 și 15. Începe exerciţiul naţional de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă PROCIV 2017, cel mai amplu test de acest gen desfășurat în ultimii ani în România.
Anunțul de începere a testului a fost făcut pe Facebook de Departamentul pentru Situații de Urgență, cu îndemnul „#Share ca să nu fim luați prin surprindere”. Vineri, 21 aprilie, e ziua în care exercițiul se va derula în Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea. IGSU va verifica, prin acest exercițiu, și dacă populația a sesizat că sirenele sunt pornite. „Scenariul exerciţiului vizează primirea de către IGSU a unor informaţii cu privire la iminenţa producerii unor situaţii de protecţie civilă generate de căderea de obiecte din atmosferă şi derularea activităţilor specifice în astfel de situaţii. Pe timpul exerciţiului vor fi transmise semnale de alarmare acustică cu semnificaţia «Alarmă la dezastre», semnalul fiind alcătuit din cinci sunete cu durata de 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între cele 5 sunete”, au transmis reprezentanții Primăriei Timișoara.
La începutul anului, PMT a lansat o procedură pentru „achiziție serviciu studiu de audibilitate sirene”. Studiul, spuneau reprezentanții PMT, este obligatoriu în vederea „dezvoltării și completării sistemului de înștiințare – alarmare al populației în situații de protecție civilă la nivelul municipiului Timișoara”. „Aceste instalații nu acoperă întreg teritoriul administrativ și nu prezintă garanția de a asigura funcțional înștiintarea – avertizarea și alarmarea populației municipiului Timișoara pentru situații de protecție civilă”, spune cei de la primărie. Studiul își propune să identifice zonele care nu dispun de sisteme proprii de alarmare, dar și stabilirea caracteristicilor tehnice ale instalației de alarmare corespunzătoare deficitului existent. Pe baza studiului va fi redimensionat sistemul de alarmare astfel încât acesta să funcționeze minimum 10 ani de acum încolo.
Comentarii prin facebook