Vremea umedă din ultima perioadă şi creşterea temperaturilor au dus la creşterea numărului de timișeni mușcați de căpușe. La Spitalul „Victor Babeş”, numai în ultima săptămână s-au prezentat câteva zeci de pacienţi cu asemenea probleme.
Unul dintre efectele muşcăturii de căpuşă este contactarea bolii Lyme, dar, cel puţin deocamdată, nu s-au înregistrat simptome ale acestei boli. „Din data de 1 mai au fost 31 de cazuri de înțepături de căpușe. Au venit pentru profilaxie. Căpușa se extrage la chirurgie. Nu a fost niciun caz cu simptomatologie de boală Lyme”, spune dr. Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Pentru că începe vara și tot mai multă lume iese la iarbă verde, medicii recomandă atenție mărită și examinarea cu atenție întregului corp, în special a zonei inghinale, pentru a urmări primul semn al înțepăturii, și anume pata înroșită și întărită de pe piele. Se recomanda, de asemenea, purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și, pe cât posibil, evitarea contactului cu animalele. Mușcătura de căpușă este nedureroasă, însă ulterior apar simptome de slăbiciune fizică, musculară, în cazuri rare chiar paralizie, simptome care dispar imediat ce căpușa este înlăturată. De regulă, pata roșie este și întărită, prezintă mâncărime și senzație de arsură.
Ce boli poate transmite căpușa
Borelioza sau Boala Lyme, Febra de Colorado, Tularemia – boli care au ca manifestare comună febră mare, dureri de cap, dureri musculare, fotofobie, vărsături, greaţă, oboseală. Stadiul primar al bolii este penetrarea vaselor de sânge (inocularea infecției la nivel local prin înțepătură) și răspândirea în sistemul circulator.
Comentarii prin facebook