Joi dimineață, în zona Gării de Est, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” desfăşoară un exerciţiu pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unei catastrofe feroviare, cu activarea Planului Roşu. Este pentru prima dată când este organizat un exercițiu de o asemenea în Timișoara.
Scenariul este următorul: la ora 10,58, un tren de marfă ce transportă produse petroliere se ciocnește de un tren de călători, în zona Gării de Est. În urma coliziunii deraiază trei vagoane ale trenului de călători, iar unul se răstoarnă. Din garnitura ce transportă produse petroliere, primul vagon cisternă după locomotivă se răstoarnă, iar combustibilul scurs pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp ia foc, existând risc major de explozie. Accidentul este deosebit de grav, având victime multiple, unele surprinse sub fiarele contorsionate ale vagoanelor. Se impune urgent activarea Planului roşu de intervenţie.
Obiectivele unui astfel de exercițiu sunt verificarea concepţiei de acţiune în cazul producerii unei catastrofe feroviare şi a modului de aplicare a procedurii în astfel de situaţii, verificarea şi actualizarea planului roşu de intervenţie, verificarea capacităţii operaţionale a unităţii şi a funcţionării tehnicii şi materialelor.
La exercițiu participă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat”, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi, Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Timişoara, Unităţile de Primire Urgenţe din Spitalul Judeţean şi Spitalul Clinic Municipal, Sucursala regională CFR, Regia Autonomă de Transport Timișoara, Hotel Pacific (cazarea familiilor victimelor şi a pasagerilor care nu necesită îngrijiri medicale).
Planul roşu de intervenţie prevede organizarea şi realizarea răspunsului instituţiilor abilitate în cazul producerii unor accidente colective şi/sau dezastre cu manifestări deosebit de rapide şi efecte limitate în timp, în funcţie de numărul de victime, gravitatea stării acestora şi capacitatea de intervenție aflată la dispoziţie. Planul Roşu este declanșat de prefectul de Timiș, imediat după producerea accidentului/dezastrului, sau de inspectorul şef al ISU, în maximum cinci minute de la producerea situaţiei de urgenţă.
Comentarii prin facebook