De la statutul de oraș al asistaților sociali, Oravița a devenit, în numai câteva luni, un adevărat magnet pentru artiștii bănățeni. Aceștia expun în cea mai nouă galerie de artă deschisă în vestul țării. Studio Magazen este un proiect non-profit menit să pună Oravița pe harta artei contemporane românești.
Pe lista premierelor naționale, Oravița își are locul său: primul teatru din țară, prima linie de cale ferată sau cea mai veche farmacie montanistică sunt câteva dintre lucrurile pe care orașul le-a adus în istoria țării. Dacă acum 150 de ani Oravița era un oraș prosper, lucrurile s-au schimbat radical. Fostă capitală a județului Caraș în perioada interbelică, Oravița a ajuns un oraș al asistaților sociali.
Și totuși, o rază de speranță există. Localitatea cu nici 30.000 de suflete a devenit, mai nou, spațiul în care s-au „relocat” mai mulți artiști timișoreni. Scriitori, pictori, sculptori sau graficieni și-au cumpărat sau construit în zonă mici case-atelier și dau randament maxim.
Studio Magazen este un spațiu destinat să promoveze creația artistică în regiune și în altă parte, pentru a crea legături între suporterii din lumea culturii și a publicului. Rezultatul este uimitor și spectaculos. Chiar dacă comunitatea din Oravița nu este nici pe departe cea mai deschisă achizițiilor de artă, fiind, până la urmă, un mediu sărac, Studio Magazen a devenit un loc interesant pentru colecționarii de artă din țară și o curiozitate pentru localnici.
La jumătate de an dup ce și-a început activitatea, zilele acestea, la Studio Magazen pot fi admirate picturile suprarealiste ale timișoreanului Gheorghe Fikl. După expoziția de la București, din septembrie, Fikl a adus aici mai multe lucrări monumentale care au lăsat publicul cu suflarea tăiată: bivoli în săli de bal, aripi de înger aproape demonizați, toate într-un decor auster, rural.
Comentarii prin facebook