Timișorenii care locuiesc mai ales la case reclamă la greu faptul că trebuie să plătească taxa pe apă de ploaie. Reprezentanții Aquatim spun că aceasta se achită peste tot în lume, dar au și o veste bună: urmează să le prezinte consumatorilor soluții care să le permită să scape de acest „bir”.
Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale timișorenilor care locuiesc mai ales în zonele de case este aceea că pe facturile lor apare și așa-numita taxa pe apă de ploaie. Aceasta trebuie plătită obligatoriu de toți cei racordați la sistemul gestionat de Aquatim. „Consumatorii trebuie să înțeleagă problema apei de ploaie, pe care noi o preluăm, o ducem la epurare, o tratăm. O apă diluată, așa cum este apa de ploaie, este mai scumpă de tratat. Apa de ploaie se plătește în toată lumea, dar problemele au apărut pentru că media precipitațiilor s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Ploi de asemenea intensitate cum au fost în ultimii ani nu s-au mai întâmplat”, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
Acesta admite că oamenii sunt nemulțumiți, dar afirmă că există soluții pentru ca ei să evite mult hulita taxă. „Avem foarte multe reclamații pe această problemă, dar consumatorii au posibilitatea de a nu-și deversa apele pluviale în sistemul nostru de canalizare, făcându-și un sistem separat în curte. Ca atare, ei nu vor plăti apa de ploaie. Cei care locuiesc la case trebuie doar să facă o investiție, să ne cheme să ne arate și noi am fi foarte fericiți, am scăpat de o problemă care este insuficient explicată, iar ei nu ar mai plăti așa mult”, susține Vlaicu. Apa astfel colectată ar putea fi folosită, de exemplu, la irigarea grădinilor. Soluții ar fi și pentru cei care locuiesc în blocuri, dar, mai spune directorul Aquatim, aici investițiile s-ar putea să fie prea mari și să nu se justifice. Taxa pe apă de ploaie nu este fixă. „Se plătește în funcție de calcul. Noi înmulțim coeficientul de apă de ploaie pe care îl luăm de la Institutul de Meteorologie și suprafața pe care o declara consumatorul. Vom veni cu posibilități de a le arăta consumatorilor cum pot să-și gestioneze apele pluviale în sistem propriu”, a mai declarat Ilie Vlaicu.
Comentarii prin facebook