N-avem centura, dar facem biserici sa ne rugam ca sa ne pice centura din cer

„Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”, sună un faimos citat pus în gura lui Andre Malraux. (Marele scriitor nu-și va recunoaște aceste cuvinte). În mod cert, România s-a pregătit conștiincios pentru acest secol, fiind țara cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor sau pe kilometru pătrat. Iar Timișul și Timișoara, din acest punct de vedere, fac parte din România. (Ar mai fi o discuție aici, dacă religios înseamnă automat a fi și constructor de biserici în devălmășie.) Cred că nici în țările islamice fundamentaliste nu există atâtea moschee pe cap de locuitor, câte biserici în România.

Nu mai vorbesc că, după 1990, școlile sau spitalele construite se pot aproape număra pe degete, spre deosebire de lăcașurile de cult. Potrivit unei statistici făcute prin 2012, după 1990, numărul bisericilor a crescut cu 200 pe an, în timp ce al școlilor a scăzut anual cu 1.000. Astfel s-a ajuns ca România să aibă peste 18.500 de biserici și doar 4.700 de școli generale! Dintre acestea din urmă, foarte multe încă mai funcționează cu WC-ul în fundul curții! Ce să mai vorbim de autostrăzi sau drumuri!

Ca să nu mai spun că cele mai multe ctitorii au fost făcute la inițiativa unor capi ai BOR, care înainte de 1989, în afara prostului obicei de-a se spovedi la Mănăstirea Secu, îndrumau buldozerele spre bisericile dărâmate cu multă râvnă în acea perioadă, unele adevărate bijuterii arhitecturale și istorice. Ba, în această campanie s-au înscris tot felul de foști activiști comuniști și securiști, care înainte îi urmăreau pe cei care calcă pragul lăcașurilor de cult. S-a ajuns astfel în situații grotești ca să fie ridicate biserici în curțile unor sedii de poliție (Timișoara e un exemplu), instituții ale statului sau întreprinderi. Orice îmbogățit al tranziției – poate în speranța iertării divine pentru furtișagurile făcute – își trage câte o biserică în spatele casei. N-ar fi o problemă dacă ar face-o doar pe banii lor, dar întotdeauna intervin și statul, primăriile sau instituții ale statului cu fonduri. (Bine, dacă tot au atâția bani, poate mai bine ar fi făcut azile pentru bătrâni și nevoiași sau case de copii!) Anul trecut, Guvernul Ponta a aruncat în BOR cu milioane de euro, ba chiar și un hotel. (Bine, tot degeaba!) Ca să nu mai spun că, potrivit Constituției, România este stat laic, nu fundamentalist ortodox, iar cultele religioase sunt autonome de stat. Deci ar trebuie să se descurce singure, fără stipendii bugetare. Culmea, și au cu ce, BOR fiind cel mai bogat „concern” din România.

Ei bine, nu aveau cum să nu se înscrie în acest sport național Primăria Timișoara și CJ Timiș. Această din urmă instituție a alocat, pentru acest an, 800.000 de lei pentru biserici, la care se mai adaugă 100.000 de lei pentru măgăoaia aia de neam prost de-i zice Catedrala Mântuirii Neamului. După ce anul trecut, CJT a mai alocat 100.000 de lei respectivei megalomanii. Primăria Timișoara a fost și mai darnică, având și bugetul mult mai mare. Anul trecut s-au alocat bisericilor 500.000 de euro, suma crescând constant, în urma rectificărilor făcute în ultimele patru luni. Cum s-au rispit acești bani s-a văzut și în cazul treptelor catedralei, pentru care municipalitatea a contribuit cu 50.000 de euro. Anul acesta nu s-a construit bugetul, dar e foarte posibil ca, din nou, cel puțin jumătate de milion de euro să meargă tot în biserici. Și asta în condițiile în care, în pofida șantierelor deschise în oraș, Timișoara are încă mari probleme și în infrastructură, dar și la școli, spitale etc. Dacă ar umbla prin școli, altele decât cele de protocol vizitate cu fiecare ocazie, primarul Nicolae Robu ar avea o revelație. Și nu una pozitivă. Nu susțin că din banii dați bisericilor s-ar putea face școli, drumuri, trotuare, parcuri, spitale sau șosea de centură. Dar s-ar mai putea face câte ceva din toate acestea. Dar poate tocmai de aceea se fac aceste biserici pentru a ne ruga să ne pice din cer și șosea de centură și parcuri mai de Doamne-ajută și drumuri, spitale, școli etc…

P.S. Unii vor spune că miza finanțării cu duiumul a lăcașurilor de cult nu o reprezintă bisericile în sine. Care oricum sunt goale, neexistând cerere pentru ele. Miza ar fi de fapt construcția lor, pe lângă o biserică ridicată, apărând la pachet, și câte două, trei case, un Mercedes etc. Iar procurorii și polițiștii au o anumită reținere să se bage în cele sfinte. De exemplu, dacă ar fi verificați banii care s-au băgat în Biserica Martirilor, ar exista surpriza să se constate că se puteau ridica din aceștia vreo trei catedrale, toate mai mari decât Notre Dame din Paris.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

fantoma zebrei a spus: (ianuarie 31st, 2015 at 14:57 )

Doar cu o spaga la Dumnezeu se face centura.

dante a spus: (februarie 1st, 2015 at 11:17 )

Felicitari pt articol,foarte obiectiv!!! Popii fac parte tot dintr-o piramida financiara,controlata de politicienii aflati la putere !

Adrian Marinescu a spus: (februarie 1st, 2015 at 21:26 )

As avea si eu cateva nedumeriri? De unde s-a facut documentarea pentru acest articol? 18500 de biserici? Fals. Corect era: biserici, case de rugaciune, moschei, sinagogi sa… adica locasuri de cult ale celor 18 culte recunoscute oficial (si prosteste) de statul roman. In timisoara, daca vizitati putin bisericile la sarbatori sau duminica, veti vedea ca sunt neincapatoare. De ce? Pentru ca oamenii merg la biserica, indiferent daca place sau nu altora. Daca veti vizita scolile care au fost la 1990 in fuctiune si cele pe care le avem astazi, veti vedea ca sunt mult mai putine. De ce? S-au comasat multe, s-au desfiintat multe datorita deficitului demografic. De asta nu mai construim scoli, ca avem destule scoli goale, pentru care nu se gasesc elevi. De ce nu avem spitale? Intrebati ministerul Sanatatii, care si-a construit sedii ale Casei Nationale de Sanatate, birouri si a inchis spitale existente, pentru ca nu exista personal. Deci, nu biserica e vinovata pentru ca se gospodareste si zideste ceva. E vina Ministerului Sanatatii ca nu face spitale si statului ca nu sustine familiile sa faca copii, ci promoveaza o politica de declin demografic.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”

Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele Aleii Libertății. Un număr de 11 stejari au fost plantați de mai mulți revoluționari, plantarea de noi copaci va continua și în anii viitori. Primăria Timișoara a îmbrățișat o inițiativă pornită din partea revoluționarilor. Alături de ei s-a aflat Paula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A obținut victoria în instanță împotriva fostului constructor, iar acum a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două clădiri noi, precum și reabilitarea termică a școlii existente, construcția pasarelelor care vor conecta clădirile respective...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria lansează licitația pentru găsirea constructorului care va finaliza lucrările la Generală 30
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă a generației interbelice de artiști din Timișoara, prin deschiderea expoziției temporare „Kraus-Expresii ale modernismului”. Vernisajul va avea loc joi, 19 decembrie 2024, la ora 18:00, în Galeria Arcada. În epoca interbelică căreia i-a aparținut, adesea uitată sau ignorată voit în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, la categoria Orașe care Inspiră. De asemenea, la categoria Sate care Inspiră concurează Altringen, iar la categoria Tărâmuri Fermecate este candidată regiunea Banatul Montan. În total, sunt 167 de destinații calificate în ediția 2025. Cu reprezentanți din 38 de județe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025
Top