1.310 euro/metru pătrat. Atât solicită Gianina Tuducan pentru parterul clădirii Băilor Neptun. În total, 450.000 de euro. Întrucât spațiul „nu prezintă interes” pentru PMT și nici bugetul local nu este aprobat, Consiliul Local Timișoara va renunța la exercitarea dreptului de preemțiune asupra imobilului monument istoric. Nici subsolul clădirii, pentru care se cer 50.000 de euro, nu intră în vederile PMT.
Consilierii locali vor vota, în viitorul plen, un proiect referitor la „neexercitarea dreptului de preemţiune din partea Consiliului Local Timişoara, la intenţia de înstrăinare a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă SAD 3, situat în imobilul din Timişoara, strada Splaiul Nistrului (fosta Splaiul Galaţi) nr. 1, etaj parter, la preţul de 450.000 euro”. Spațiul respectiv, parterul clădirii cunoscute drept Băile Neptun, este, de fapt, un „apartament parter este cu intrare de pe Bulevardul 3August 1919 (…) compus din 12 încăperi (…) are o suprafaţă utilă de 343,48 mp, pentru care proprietarul solicită un preţ de vânzare de 450.000 euro, respectiv 1.310 euro/mp”. Este de vânzare, de asemenea, și subsolul imobilului, „compus din 11 încăperi (…) o suprafaţă utilă de aproximativ 314,5 mp, pentru care proprietarul solicită un preţ de vânzare de 50.000 euro, respectiv 159 euro/mp”.
Imobilul face parte din zona de protecție a Ansamblul Urban Fabric (II) și este pe poziția 62 din Lista Monumentelor Istorice 2010 din judeţul Timiş. Conform referatului care însoțește proiectul, „starea generală a imobilului necesită lucrări de întreţinere. Faţadele clădirii sunt în stare bună (…) dar imobilul necesită asanarea instalaţiilor parazitare (alarme, cabluri de electricitate şi de date). Reclamele montate pe faţadă nu sunt adaptate din punct de vedere stilistic, nerespectând Regulamentul local de urbanism (…) Ferestrele şi uşile spaţiilor de la parter, dinspre Splaiul Nistrului, au fost înlocuite cu tâmplărie PVC maro, imitaţie de lemn, cu geam dublu izolat. Uşa de acces de pe Splaiul Nistrului nr. 1, realizată din fier forjat, se păstrează în stare bună. Vitrinele şi ferestrele dinspre Bd. 3 August 1919 sunt din lemn”.
În luna ianuarie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş a renunțat și ea la exercitarea dreptului de preemţiune asupra acestui spaţiu. De asemenea, Biroul Valorificare Spaţii al PMT susține că acest spațiu „nu prezintă interes pentru domeniul public/privat al Municipiului Timişoara”, iar Direcţia Economică, Serviciul Buget, anunță că o astfel de sumă nu poate fi alocată, în condițiile în care bugetul pe 2015 nu a fost aprobat. Clădirea a fost construită între 1912 și 1914, după planurile arhitectului László Székely. Construcția impunătoare, ridicată în stilul Secession, marchează, practic, începutul cartierului Fabric. Ea a adăpostit multă vreme o baie publică de mari dimensiuni, care avea şi un bazin de înot (Hungária Fürdö, apoi Baia Neptun). (sursa foto: www.panoramio.com)
Comentarii prin facebook