Povestea unui faliment: „Pentru Voi”, saraca fundatie bogata / FOTO

Fundația „Pentru Voi”, singura care face asistență socială pentru adulții cu dizabilități intelectuale din vestul și sud-vestul României, este falimentară. Din cauza nerambursării banilor prin POSDRU, situația la nivel național este dramatică pentru mai multe organizații de acest gen. „Pentru Voi” are de primit, de la guvern, un sfert de milion de euro.

Fundația ”Pentru Voi” așteaptă de la guvern, încă din luna mai, 220.000 de euro. Banii nu se arată însă, iar efectele sunt devastatoare. „Ne vedem nevoiți să găsim singuri resursele, altfel riscăm să nu putem funcționa. Am scos la vânzare grădina fundației și de luna viitoare reducem 25% din salariile care trec de 1.100 de lei”, explică Laila Onu, președintele fundației „Pentru Voi”.

Pentru a face rost de bani, fundația vinde grădina proprie. Aceasta are 1.600 de metri pătrați și a fost cumpărată acum 14 ani, grație unei donații Rotary. Aici există și o livadă, și o seră, donată de un radiolog englez. Toate acestea vor dispărea. „Aici fac terapie beneficiarii noștri cu tulburări agresive de comportament. În grădină își pot consuma constructiv energia, astfel că aceasta e vitală pentru ei. Lor trebuie să le explicăm zilnic că în curând nu vor mai lucra în grădină”, mai spune Onu.

Pentru cei zece „grădinari”, dispariția serei și a livezii va însemna închiderea singurului capitol din viața lor în care au putut duce o viață cât de cât normală. Atât ei, cât și cei de la copy-center nu au nicio șansă de angajare în intreprinderi oarecare, fiind respinși de societate pentru handicapul cu care s-au născut. La copy-center lucrează 36 de persoane cu dizabilități. Unii execută comenzi simple la computere, alții sortează bețe de înghețată. Doar o parte dintre ei realizează cât de gravă este situația.

Nicoleta Nicolici are 36 de ani și este angajată ca și femeie de serviciu. „Centrul” e universul ei. Aici a fost acceptată, în ciuda intelectului redus, aici are prieteni, aici lucrează și tot aici stă, într-o locuință protejată. „Șterg praful, mătur, adun gunoaiele, de la 8 la 16. Pun săpun, prosop, verific să fie totul în regulă. Pentru că sunt probleme cu banii, mereu ne gândim să facem economii. Punem mai puțin soluții, facem economie la Axion, la hârtia igienică. Eu așa îmi câștig existența Ar fi groaznic fără loc de muncă. Fără centru, nu aș avea nimic”, spune Nicoleta.

Fundația „Pentru Voi” nu a primit ultimele două rambursări guvernamentale POSDRU, în valoare de 220.000 de euro, pentru proiectul „Economia socială, o șansă pentru persoanele cu dizabilități intelectuale”, întins pe durata a trei ani, cu o valoare de 900.000 de euro. În cadrul acestuia au fost construite un centru de zi și o unitate protejată unde au fost angajate 36 de persoane cu dizabilități. Aici funcționează atelierul de tipografie al fundației, un copy-center și diverse ateliere. Pe lângă acestea a mai fost creat și un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru 21 de persoane cu dizabilități intelectuale majore.

Dan Nicoli, patronul firmei care a ridicat centrul de zi al fundației, nu știe nici el ce va face. Așteaptă de peste 100 de zile aproximativ 200.000 de lei de la fundația „Pentru Voi”. „Am executat lucrările din resurse proprii și cu credit din partea furnizorilor în fața cărora mi-am luat angajamentul că voi achita la începutul verii. Pe furnizori nu îi interesează problema fundației și faptul că guvernul nu a achitat rambursările pe programul POSDRU. Voi intra în insolvență pentru o faptă bună. Culmea, am toate dările achitate către stat și autorități, inclusiv TVA-ul pe aceste facturi de 200.000 de lei emise și neîncasate”, spune Nicoli.

„De luna aceasta, dacă nu primim banii, vom reduce cu 25% salariile trec de 1.100 de lei. Nu vom rezolva problema, e doar o măsură care prelungește starea de supraviețuire. Dacă alte două luni nu primim banii, vom ajunge să sistăm din serviciile oferite beneficiarilor noștri. Fără acei bani nu putem asigura paza de noapte la locuința protejată pentru persoane cu dizabilități severe și deviere de comportament. Încercăm să tragem un semnal de alarmă”, a mai arătat Laila Onu.

Din păcate, situația de la „Pentru Voi” nu este singulară. Împreună cu www.fonduri-structurale.ro – Structural ConsultingTM Group, Academia de Advocacy şi Coaliţia ONGuri pentru Fonduri Structurale au redactat o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta. La baza acesteia a stat un sondaj la care au participat 149 de respondenţi, beneficiari sau parteneri în cadrul programului POSDRU.

Rezultatele arată că beneficiarii se află într-un impas financiar major, având datorii mai vechi de șase luni către diverși parteneri. „Prin amânarea reluării plăţilor şi întreruperea programului la jumătate de drum, vor fi afectaţi direct 65.000 de şomeri, 15.000 de persoane, potenţiali iniţiatori de afaceri, 6.500 de unităţi şcolare, 70 de universităţi, 150.000 de student, 830 de potenţiale întreprinderi sociale etc.”, se arată în document.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

PDL a spus: (September 27th, 2012 at 15:43 )

daca ramaneam noi, va dadeam dublu!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com