În secolul XXI, cancerul de sân nu e o boală care ucide. Este însă un adevăr de care prea puține românce sunt conștiente în acest moment. O campanie ambițioasă, care va începe peste câteva zile, vrea să schimbe percepția femeilor asupra acestei maladii și să le ajute să iasă învingătoare. Help25 pleacă la drum fix la 1 octombrie și se va încheia peste 25 de luni.
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei și una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate în rândul acestora. În țările dezvoltate, circa 12% din femei sunt diagnosticate cu această maladie. În România nu există statistici de ultimă oră. Pentru că, la nivelul oficialilor din sănătate, prevenția rămâne la doar la nivel declarativ, Asociația OncoHelp face primii pași concreți.
Campania Help25 pleacă la drum în 2 octombrie și are două obiective ambițioase. Primul este strângerea de fonduri pentru achiziționarea unui mamograf performant, iar cel de-al doilea, demararea unui program extins de screening al cancerului de sân, în premieră pentru România. Mamograful costă 200.000 de euro, iar organizatorii campaniei și-au propus să strângă suma în intervalul 1 octombrie – 30 noiembrie. Banii vor proveni din donații directe în urne sau contul Help25, plăți prin PayPal sau vânzarea de produse promoționale.
Programul de screening ar urma să se întindă pe durata a doi ani, cu începere din 2014, în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Vor fi oferite nu mai puțin de 5.000 de mamografii gratuite, pentru femeile fără venituri sau cu venituri minime. Pe lângă acestea, orice femeie care va face o mamografie la OncoHelp va plăti 25 de euro și va asigura astfel o investigație similară pentru o pacientă fără posibilități materiale.
Medicii sunt categorici: depistat la timp, cancerul de sân nu omoară. Dacă boala este tratată în fază incipientă, rata de supraviețuire la cinci ani de la diagnosticare este de 95%. Din păcate însă, din cauza lipsei de informare, româncele merg la doctor mult prea târziu. Anual, în România sunt depistate circa 8.000 de noi cazuri de cancer de sân și mor peste 3.000 de femei.
Comentarii prin facebook