Peste 294 de milioane de euro, bugetul total general al Timisoarei! Cum se impart banii

Proiectul de buget al Timișoarei a fost finalizat și publicat pe site-ul municipalității. Până să fie aprobat, el urmează să fie discutat în comisiile CL și să fie supus unei dezbateri publice, care a fost programată miercuri, 11 februarie. Bugetul total general este de peste 294 milioane de euro, sensibil mai mic decât în 2014.

plen cl

Bugetul local este de 1,038 miliarde de lei, la care se adaugă peste 288 de milioane de lei, bugetul instituțiilor publice, finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local. În total, este vorba despre 1,29 miliarde de lei, adică aproximativ 294 milioane de euro. Anul trecut, bugetul total general a fost de 307 milioane de euro. „Prioritățile acestui an sunt, pe de o parte, continuarea proiectelor cu finanțare europeană de pe exercițiul trecut, proiecte de infrastructură finanțate din bugetul local, dar și pregătirea ciclului de finanțare 2014/2020, prin construirea de proiecte eligibile. Secțiunea de dezvoltare are în proiect alocată o sumă de peste 441,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 42,5%”, spune viceprimarul Dan Diaconu.

lucrari Calea Buziasului (15)

Infrastructură rutieră

Principalele lucrări de investiții finanțate de la bugetul local sunt finalizarea șantierului pe str. Muzicescu – aproape 7 milioane de lei, extinderea Pasajului Popa Șapcă – 10 milioane de lei, extinderea la patru benzi a Căii Martirilor – cu 3 milioane de lei în 2015, extinderea la patru benzi a străzii Podeanu – 8,7 milioane de lei, amenajarea inelului IV (str. Măcin – str. Constructorilor – legătură Lipovei – zona UMT) – 7 milioane de lei, modernizarea tronsonului Gr. Alexandrescu, între Calea Torontalului și Calea Aradului – 2 milioane de lei, respectiv realizarea drumurilor de legătură și utilităților în zona Oituz – 3 milioane de lei. Este preconizată, de asemenea, începerea execuției drumului de legătură între Calea Moșniței și „Drumul Boilor”, lucrare finanțată cu 500.000 de lei. Vor fi consolidate, în acest an, și podurile Eroilor și Ștefan cel Mare.

tramvai

Transporturi

Vor continua, pe fonduri europene, lucrările la Pasajul Michelangelo, reabilitarea liniilor de tramvai, a infrastructurii rutiere și pietonale pe strada Ștefan cel Mare, reabilitarea zonei Cetate, reabilitarea infrastructurii urbane a malurilor Begăi, extinderea liniilor de troleibuz către Dumbrăvița și Ghiroda, stațiile de transport intermodal și sistemul de supraveghere video pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității. La acest capitol există și o mulțime de studii și proiecte propuse: reabilitarea liniilor de tramvai, care ar urma să fie depuse spre finanțare pe fonduri europene, consolidarea podurilor, studiu de prefezabilitate pentru un nou pod, dar și celebrul studiu de prefezabilitate pentru introducerea în subteran a liniilor ferate, altfel spus mult discutatul „metrou” pe care îl dorește primarul Nicolae Robu. În domeniul transporturilor, primăria vrea să demareze achiziționarea de autobuze de capacitate mică, pentru care în buget este prevăzută suma de un milion de lei, și va continua programul de reabilitare a tramvaielor, pentru care sunt alocate, în 2015, 15 milioane de lei.

dermatologie daliei2

Sănătate

Principalele investiții sunt deja celebrul corp B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, pentru care au fost prevăzute 10 milioane de lei și se așteaptă o sumă similară de la bugetul de stat, modernizarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal, finanțată cu 3,8 milioane de lei, dar și modernizarea Ambulatorului Spitalului Municipal – Secția de Obstetrică-Ginecologie, care costă 14 milioane de lei. Prima lucrare finalizată, prevăzută undeva în luna iunie, va fi amenajarea noii Clinici de Dermatologie, de pe strada Daliei, care include și dotări de ultimă generație în valoare de aproape 1,2 milioane de lei. La capitolul studii și proiecte, banii vor merge către SF și PT pentru un nou corp al Spitalului Municipal, proiectul de refuncționalizare a Clinicii de Dermatologie de pe strada Mărășești, care urmează să aibă o destinație cultuarală, proiectul stației de epurare și instalație de abur, respectiv reabilitarea secției de pneumologie de la la Spitalul „Victor Babeș”. În total, cele trei spitale din subordinea CL vor beneficia, în acest an, de dotări în valoare de aproape nouă milioane de lei.

lenau14

Învățământ și educație

Continuă, în acest an, lucrările la liceele „Lenau”, „Calderon” și „Loga”, realizate din fonduri europene și din creditul contractat de la Banca de Dezvoltare a Germaniei. Din fonduri locale vor continua lucrările la corpul de pe strada Gh Doja al Liceului „Grigore Moisil”, fiind prevăzute, de asemenea, reparații la peste 25 de școli și grădinițe. Investițiile vizate sunt construirea campusului școlar corp 2 Liceul „N. Lenau”, zona Oituz, extinderea Școlii Generale 16, reabilitarea sălii de sport de la Generală 18, etajarea parțială și mansardarea de la Generală 30, extinderea Grădiniței PP33, dar și reabilitarea acoperișurilor la Generală 19 și Liceul Silvic. „Execuția efectivă a obiectivelor mari se va realiza după detaliile și specificațiile legate de Programul Operațional Regional 2014-2020, parte din proiecte putând deveni eligibile pentru aceste fonduri”, precizează Dan Diaconu. Primăria a pregătit, de asemenea, proiecte pentru exercițiul financiar european 2014/2020 sau, după caz, bugetul local, care vizează reabilitarea și/sau extinderea liceelor „Emanoil Ungureanu”, „Shakespeare”, „Banatul”, „Ferdinand” și „Grigore Moisil”. Conform proiectului de buget, pentru funcționarea unităților de învățământ va fi alocată o sumă peste 220 de milioane de lei.

padurice

Parcuri și spații verzi

Primăria vizează, în acest an, trei investiții majore, finanțate exclusiv de la bugetul local: reconstrucția ecologică a bălții de pe strada Lămâiței, modernizarea Parcului Pădurice și amenjarea pistei de skateboard din Parcul Central. Acestea costă, în total, peste nouă milioane de lei. Tot în 2015 va începe și reabilitarea Parcului Justiției, care intră pe bugetul de finanțări europene nerambursabile, proiectul fiind acum în perioada de contractare. Municipalitatea pregătește pentru finanțare – de la bugetul local sau cu finanțare europeană – și modernizarea parcurilor Central și Civic sau înființarea unui nou parc în Calea Șagului, respectiv zona Lipovei, la intersecția străzii Holdelor cu Sf. Apostoli Petru și Pavel.

sala polivalenta

Sport

Urmează să fie finalizată Sala Polivalentă a Politehnicii, lucrare bugetată în acest an cu 11,6 milioane de lei, și va începe construcția unui bazin de înot semiolimpic, care va fi amplasat într-unul dintre cartierele orașului. La proiecte, primăria stă și mai bine: vor fi pregătite proiectul pentru 20 de terenuri multifuncționale de minifotbal, baschet, handbal, cel pentru stadionul de 5.000 de locuri, destinat echipei de rugby, și cele pentru celalalte trei bazine de înot semiolimpice finanțate din bugetul local.

opera iluminata

Cultură

În acest an va începe reabilitarea Galeriei Helios și vor fi alocate peste 1,7 milioane de lei pentru dotări destinate teatrelor maghiar și german, respectiv Filarmonica „Banatul”. Primăria urmează să întocmească, de asemenea, proiecte pentru reabilitarea fațadei Teatrului Național, construcție/reabilitare a unei noi sali de spectacole pentru Teatrul German și introducere în circuitul cultural a actualei Clinici de Dermatologie de pe strada Mărășești. Bugetul local prevede o agendă culturală a Casei de Cultură de peste 8 milioane de lei.

În bugetul pe 2015 sunt prevăzute, de asemenea, mai multe proiecte pentru forarea de noi fântâni cu apă potabilă, dar și fonduri pentru proiectarea fântânii cu jocuri de lumini, muzică și apă de pe canalul Bega. Pentru exercițiul financiar 2014/2020 se pregătesc proiectele de dezvoltare privind reabilitarea spațiilor publice din centrul istoric, așa-numitul proiect „Cetate 2”, reabilitarea ansamblului urban interbelic Corso (Piața Victoriei) sau strategia de dezvoltare a Cartierului Kuncz, ca pol de sărăcie în Timișoara. Dezbaterea publică pe marginea proiectului de buget care poate fi consultat aici este programată miercuri, 11 februarie, de la ora 15.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

andrei a spus: (februarie 7th, 2015 at 18:46 )

Daca tot nu avem centura…de ce nu se incearca descarcarea unei parti a circulatiei peste podul cel nou de beton construit la Ghiroda? De ce tot asteptam sa treaca anii si nu cautam solutii?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Cosmin Şandru: Timișenii și timișorenii nu trebuie să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale

Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că, situându-se în primii trei contribuabili ai țării, Timişul are tot dreptul la  investiții serioase atât în județ, cât și în Timișoara. Ca atare timioşorenii şi timişenii nu trebuie să fie șantajați electoral ca să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale.  El porneşte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Şandru: Timișenii și timișorenii nu trebuie să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret

Tinerii handbaliștii alb-violeți participă în aceste zile la turneul Final 8 al Campionatului Național de Tineret. Acesta se dispută la Plopeni, în sistem eliminatoriu. În sferturi, băieții în alb-violet au trecut de HC Buzău, cu 32-29 (18-12). Darius Bran a înscris 9 goluri și a dat 3 pase decisive, Turcitu și Burzo au punctat de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă

Marţi a fost semnat contractul în vederea execuției lucrărilor de reparații cu asfalt a străzilor din comuna Moșnița Nouă. Aceste reparaţii fac parte în cadrul obiectivului ”REABILITARE STRĂZI, PARCAJE, TROTUARE, ACCESE AUTO, RIGOLE, CANAL TEHNIC, AMENAJARE ZONA VERDE” Valoarea contractului este de 𝟏.𝟗𝟕𝟑.𝟑𝟓𝟎,𝟗𝟑 𝐥𝐞𝐢, finanţarea fiind făcută de la bugetul local. Termenul de execuție a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Marţi a fost semnat contractul în vederea execuției lucrărilor de reparații cu asfalt a străzilor din comuna Moșnița Nouă. Aceste reparaţii fac parte în cadrul obiectivului ”REABILITARE STRĂZI, PARCAJE, TROTUARE, ACCESE AUTO, RIGOLE, CANAL TEHNIC, AMENAJARE ZONA VERDE” Valoarea contractului este de 𝟏.𝟗𝟕𝟑.𝟑𝟓𝟎,𝟗𝟑 𝐥𝐞𝐢, finanţarea fiind făcută de la bugetul local. Termenul de execuție a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că, situându-se în primii trei contribuabili ai țării, Timişul are tot dreptul la  investiții serioase atât în județ, cât și în Timișoara. Ca atare timioşorenii şi timişenii nu trebuie să fie șantajați electoral ca să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale.  El porneşte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Şandru: Timișenii și timișorenii nu trebuie să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale
Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand
Localitatea Otelec, găzduiește în această sâmbătă, un Concurs Internațional Gastronomic, în organizarea  Asociației Ótelek Magyarul Magyarokért. Evenimentul a ajuns la cea de a noua ediție și are loc în proximitatea fostului port din localitate. Cu această ocazie, STPT va oferi o cursă specială, navală, pe Bega, între Timișoara și Otelec. Evenimentul are caracter internațional, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu vaporașul de la Timișoara la Concursul Internațional Gastronomic, la Otelec. Bucătarii din Serbia sosesc pe apă/FOTO
TRIAJ este un ecosistem cultural format din spații expoziționale, ateliere, conferințe, instalații, tururi ghidate și intervenții culturale, care constă în redeschiderea la Timișoara a unei versiuni reinterpretate a Muzeului Holocaustului din Odessa, instituție care nu mai funcționează de la începutul războiului din Ucraina. Proiectul își propune își propune să activeze zona de Nord-Vest a Timișoarei,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția-multimedia TRIAJ, versiunea reinterpretată a Muzeului Holocaustului din Odessa/FOTO
Alin Nica, președintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, acuză PSD că ar fi sunat participanții la o dezbatere despre regionalizare, programată la aceeași oră, la Palatul Administrativ, cu ședința de guvern adusă la Timișoara, care ar urma să aibă loc în sala Multifuncțională, din aceiași clădire. I-au intimidat și le-au cerut să se retragă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că amenință participanții la acțiunea despre regionalizare de la Consiliul Județean pentru a nu se ”dubla” cu ședința de guvern de la Timișoara
Tinerii din liceele și școlile timișorene pot vedea ”pe viu” cum se produce îmbrăcămintea ”Fast Fashion”. Ei pot să ”experimenteze” în aceste zile condițiile de lucru dintr-o fabrică de Fast Fashion, fiind invitați să interacționeze cu o instalație artistică realizată în cadrul proiectului „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”, implementat de Asociația CRIES – Centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii pot experimenta ce înseamă producția ”Fast Fashion” și ce impact are aceasta asupra mediului/FOTO
Top