Tarzan si maimutica ar putea avea statuie la Timisoara! Dar nu in Cetate

În Cetate avem opere de artă, prin cartiere am putea avea statui… sociale. Adică din acelea cu care turiștii se opresc să-și facă poze prin marile orașe din Europa și nu numai. Primarul Nicolae Robu e de acord cu ideea, dar spune că decizia nu-i aparține.

statui

Cele șase statui amplasate deja în Cetate, a șaptea fiind încă incompletă, au stârnit o mulțime de reacții, majoritar negative, din partea timișorenilor. În momentul în care s-a anunțat că în centrul orașului vor apărea statui, oamenii se așteptau la altfel de lucrări, mai exact la personaje cum sunt, de exemplu, în cetatea Alba Iulia, și ea reabilitată recent. În schimb, avem „De-a telefonul”, „Supermam”, „Marea piramidă”, „Eva”, „Coajă de om”, un ansamblu de coloane și urmează, în Piața Unirii, chiar în fața Palatului Baroc, „Totem”. Sunt, conform primarului Nicolae Robu, „opere de artă alese de specialiști”.

tarzan

Totuși, statui mai… umane și mai pe placul timișorenilor ar putea apărea. „În Timișoara ar fi binevenite, așa cum sunt prin alte părți, și statui din categoria aceea a statuilor sociale. Acest curent a apărut prin anii 1960, în Barcelona, a prins apoi foarte bine și s-a răspândit într-o mulțime de orașe din Europa. Nu mai este acum ceva în vogă să faci asta, dar după părerea mea nici nu mai este ceva ce nu trebuie făcut. Cred că, mai ales în cazul Timișoarei, ar fi extrem de binevenit ca timișorenii și vizitatorii să-și facă poze alături de Johnny Weissmuller, celebrul Tarzan, care poate fi însoțit de partenera sa Jane și de maimuțica celebră. Față de acest grup de personaje cu notorietate se poate așeza cineva să-și facă o poză. De ce să nu avem și așa ceva? Dar asta nu trebuie să fie în centrul istoric, așa simt eu lucrurile, dar specialiștii vor decide. Timișoara e mare și se pot găsi locuri unde să se potrivească și așa ceva”, spune primarul Nicolae Robu.

Edilul spune că a ajuns la această concluzie după ce a constatat că timișorenii chiar își doresc astfel de statui în oraș. „Am simțit că această idee are suport popular. Pot cere specialiștilor să propună locuri în care ideea să fie materializată. Nu aș vrea să se rămână cu o frustrare populară că în Timișoara avem numai opere de artă și nu există și astfel de obiective (…) Consider că nu în centrul istoric trebuie să își găsească locul. Așa consider eu, dar pot fi contrazis, mi se pot prezenta exemple din alte orașe, unde în centre istorice există lucruri de genul acesta. Dar nu iau eu astfel de decizii, consider că sunt un om cu destulă minte și educație încât să nu-și asume astfel de decizii care sunt de competența specialiștilor”, a mai afirmat primarul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Amalia a spus: (January 10th, 2016 at 14:51 )

Cu o singura conditie :sa schimbati “specialistii” .Daca prima data au dat gres,nu cred ca a doua oara mai trebuie investit in “viziunea lor artistica”.Operele lor, niste hidosenii,numai bune de pus la Zoo.Domnul Primar a-ti fost la Roma ,Barcelona ,Singapore etc..ce opere de arta aveau acolo?Oare nu putem si noi sa ne inspiram din tematica lor? Daca tot au succes? Oricum un lucru este clar,nu sunteti inconjurat de specialisti de elita ,poate doar de niste oportunisti .Meditati !

 
Gherasim a spus: (January 10th, 2016 at 15:18 )

articol interesant – m-a bucurat o asemenea părere!
Nu politicieni trebuie să ne educe în ceace priveşte cultura şi gustul……………..
Aceşti aşa zis specialişti au alte considerente decât cetăţenii oraşului, cetăţeni care le plătesc şi trebuie să trăiască cu asemenea opere de artă…,dacă sunt valoroase după părerea acestor specialişti, au libertatea să strîngă bani să finanteze o fundaţie-muzeu, care plăteşte şi onorariile de creaţie, în care pote fi admirată memurirea lor artistică ….

 
Gherasim a spus: (January 10th, 2016 at 15:53 )

..ba da, Timişorenii l-au votat Primar, să spună şi dînsul părerea lui, doar el răspunde şi este criticat,- nu specialiştii străinii de viaţa oraşului.
Plebiscitul este necesar şi efectiv, plebea plăteste şi va trăi cu operele de artă.
ARTICOL FOARTE BUN!!!!!!!!

 
Bobby a spus: (January 11th, 2016 at 01:04 )

Articolul este ilustrat cu fotografii ale unor statui din diverse orașe europene. Nu sunt niște glume, reprezintă oameni aflați în diferite ipostaze, ca niște instantanee fotografice. Din colecția de statui cu care ne-au pricopsit oamenii care le-ales, mi se par interesante „telefonistul” din Piața Libertății și „totemul” verde de pe strada Eugeniu de Savoia. La restul, s-ar fi putut renunța fără probleme, mai ales „supermanul” mi se pare caraghios, ca personajul oligofren de pe coperta revistei MAD. Timișoara are nevoie de statui „stradale”, coborâte în mijlocul oamenilor, dar lucruri de calitate, nu tot felul de coaje și resturi de imaginație constipată rău de tot.

 
pandispan a spus: (January 11th, 2016 at 07:57 )

Bag de seama că mulți concetățenii ai noștri au mintea netedă, păi, măi băgătorilor de seamă, dacă Asociația Femeilor Patrioate din interbelic ar fi gandit ca voi respingeau la Targu Jiu Coloana infinitului in ideea că-i sula din magazie, Autorii aceștia, stimați sculeri-matriteri, sunt apreciati în străinătate, au expozitii internaționale, asa e arta postmodernă, stimabililor, a trecut vremea statuii cu soldatul sovietic. Poate ati vrea sa scoatem si pe Paul Neagu din fata Catedralei, unul dintre cei mai apreciati artisti din Londra.

 
INO a spus: (January 11th, 2016 at 08:22 )

NOW!DA! ASTFEL DE STATUI SE GĂSESC ÎN ÎNTREAGA LUME ȘI DACĂ SÎNT CLAR EXPRIMATE SÎNT OK!VEZI LUPOAICA CU ROMULUS ȘI REMUS DIN CENTRU! DECEBALUS PER SCCORILO SAU ALTELE CU BUN GUST ȘI REIEȘITE DINTR-O EXISTENȚĂ ISTORICĂ SAU VIABILĂ DE NECONTESTAT TOATE ACESTE LUCRURI SÎNT OK!TARZAN SA NĂSCUT ȘI CRESCUT ÎN CARTIERUL FREIDORF DECI ACOLO AR TREBUI AMPLASATĂ STATUIETA!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

 
Gherasim a spus: (January 11th, 2016 at 10:54 )

…răspuns la pandişpan: statuia ostaşului sovietic ar avea loc in cimitirul eroilor! Din timpurile cînd se dicuta despre Coloana Infinitului au mai trecut generaţii care şi-au mai îmbogăţit bagajul de culturtură,………….Paul Neagu imposibil de numit în aceşi suflare , aceşi frază cu o parte din noutăţile
apărute…Sunt convins – la Paul Neagu şi un om fără cultură simte că este ceva frumos şi că lucrarea lui exprimă ceva!

 
timisorean a spus: (January 12th, 2016 at 23:21 )

@Bobby

statuile din pozele articolului nu sunt din diverse orase europene ci dintr-un oras situat la doar 200Km de Timisoara… Alba Iulia – Piata Cetatii.

 
Bobby a spus: (January 13th, 2016 at 11:59 )

@timișorean
Atunci este excelent! Contează calitatea selecției. Dacă la Alba Iulia a fost posibilă amplasarera de statui „normale”, de nu este păosibil și la Timișoara? Aceasta-i întrebarea adresată Primăriei și „specialiștilor” ei în astfel de lucrări. Străzile orașului sunt populate cu tot felul de caricaturi, nu cu statui. Aceste glume ieftine se fac însă pe banii noștri, că de-aia ne înghersuim să plătim impozitele locale. Deci, pe acești bani, am prtefera să vedem lucruri de calitate. Timișoara este datoare lui Eugeniu de Savoya cu o statuie ecvestră, nu cu un bust în Parcul Central. A eliberat orașul de sub turci și a instituit un nou traseu istoric pentru Timișoara. Merită toată admirația noastră și să-l cinstim printr-o statuie ecvestră plasată într-un loc central. Eugeniu de Savoya are o astfel de statuie la Viena.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

A costat peste 6 milioane de euro, a durat 2 ani, stă să fie inaugurată, dar una dintre promisiuni a fost încălcată. Strada Popa Șapcă are de acum 4 benzi de circulație, însă pietonii și bicicliștii se vor înghesui pe trotuarele de 2 metri lățime, deși fusese anunțat altceva. Sau, dacă este să ne luăm după indicatoare, poate că pietonii sunt excluși... UPDATE: Primarul Nicolae Robu spune că nu era loc de pistă separată și crede că „trebuie să prevaleze rațiunea”.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trotuar sau pista de biciclete? Pe strada Popa Șapcă, pietonii și bicicliștii se vor înghesui pe 2 metri
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com