Muzeul Revolutiei s-a oprit la garnizoana din Piata Libertatii! S-ar putea pierde 3 milioane de euro

Viitorul muzeu al Revoluției ar putea rămâne fără finanțare de la Ministerul Culturii, pentru că încă nu s-a găsit un sediu potrivit pentru o astfel de investiție. Garnizoana din Piața Libertății ar fi foarte bună, dar este la CJ Timiș, care ar putea-o pierde la finele anului. Tot atunci s-ar pierde și banii de la Cultură.

garnizoana libertatii

Ministerul Culturii dispune de trei milioane de euro, bani proveniți din diverse surse, cum ar fi fonduri norvegiene sau UNESCO, pe care ar fi dispuși să-i investească în realizarea, la Timișoara, a mult discutatului muzeu al Revoluției. Sună bine, dar, până acum, nu s-a reușit găsirea unui spațiu bun pentru o astfel de investiție. „Niciuna dintre clădirile pe care le deține primăria nu este foarte bună pentru a găzdui un asemenea obiectiv. Cei de la Ministerul Culturii au spus că pot investi trei milioane de euro, dar numai dacă locația va fi una cu mare expunere, care să se potrivească pentru muzeu. Când au fost cei de la Ministerul Culturii la Timișoara le-am propus să viziteze și un imobil care nu este al primăriei, adică fostul sediu al garnizoanei din Piața Libertății. Clădirea a fost trecută la CJ Timiș, cu condiția că, până la 31 decembrie 2016, CJ o va renova și va muta acolo mai multe structuri. Nu era făcut nimic în sensul reabilitării și era limpede că nu sunt șanse să se facă ceva. În hotărârea de guvern prin care clădirea a trecut la CJ este prevăzut că, dacă nu se face nimic până la 31 decembrie 2016, ea revine la Ministerul Apărării”, a declarat, joi, primarul Nicolae Robu.

Citește și: CJ Timis are garnizoana! Urmeaza sa gaseasca bani ca s-o transforme in biblioteca

Edilul susține că i-a solicitat fostului președinte al CJ Timiș, Titu Bojin, să fie de acord să cedeze vechea garnizoană către Ministerul Apărării, pentru ca apoi ea să fie trecută, printr-o altă hotărâre de guvern, la Ministerul Culturii, însă acesta nu a fost de acord. „Acum câteva săptămâni, i-am solicitat, printr-o adresă, președintelui Sorin Grindeanu să cedeze clădirea către Ministerul Apărării, pentru ca măcar acum să ajungă la Ministerul Culturii, să se poată realiza Muzeul Revoluției. Altfel, Ministerul Culturii va pierde cele trei milioane de euro. Nu am primit un răspuns de la președintele Grindeanu, dar înclin să cred va înțelege lucrurile corect și va ceda clădirea”, mai spune Robu.

Lucrurile nu sunt însă atât de simple, pentru că expertiza solicitată de CJ arată că investiția de care ar fi nevoie pentru reabilitarea vechii garnizoane este foarte mare. „Am trimis o adresă către Ministerul Apărării, prin care am cerut o prelungire a termenului până la care am putea face intervenții. Nu am primit încă un răspuns. Noi am făcut o expertiză pentru a vedea cam cât ne-ar costa reabilitarea și este vorba despre o sumă enormă. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să gestionăm lucrurile pe care le deținem în mod direct. În acest moment, noi, CJ, suntem sub un contract cu Ministerul Apărării, iar mâine (vineri – n.r.) voi avea o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Culturii. Sunt discuții instituționale, haideți să ne vedem fiecare de treabă!”, a declarat, pentru deBanat.ro, președintele CJ, Sorin Grindeanu. La începutul anului, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, spunea că, în 2016, bugetul instituției pe care o conducea prevedea un milion de lei pentru elaborării documentației tehnico-economice aferentă investiției. „Această primă etapă este însă realizabilă pe parcursul acestui an numai în măsura în care vom reuși, prin eforturi comune, îndeplinirea condițiilor sine qua non ale identificării și legiferării statutului viitorului imobil destinat muzeului”, afirma Alexandrescu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Pompi a spus: (octombrie 20th, 2016 at 20:11 )

CJT-ul ar trebui desființat, pentru că și-așa nu-i bun de nimic. Înghite doar banii de pomană și răspunde numai la comenzile politice, nepăsându-i de interesele locale. Faptul că nu au făcut absolut nimic cu clădirea Garnizoanei, arată cât de inutili și incompetenți sunt cei din CJT, în frunte cu Bojinul respectiv, individ reprezentând imaginea consacrată a ratatului, incapabil să facă altceva decât să se țină de scaun. Eșecul de la Garenizoană este și imaginea unei metehne vechi a românilor, incapabili să ducă aproape nimic la bun sfârșit, dezorganizați și fără nicio viziune. Sau rușine. Vedeți ce s-a întâmplat la Paris, cu expoziția alimentară, unde România s-a făcut de râsul lumii, în buricul Europei. Jalnic!

Folică a spus: (octombrie 21st, 2016 at 03:05 )

PROPUNERE DE ÎNFIINŢARE ÎN TIMIŞOARA A MUZEULUI REVOLUŢIEI ROMÂNE ANTICOMUNISTE
În data de 18.12.2015, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Timişoara, am solicitat domnului Primar şi celorlalţi consilieri să aprobe propunerea mea ca, după 26 de ani de la Revoluţie, în sfârşit, la Timişoara, să iniţiem demersurile legale pentru a înfiinţa Muzeul Revoluţiei Române Anticomuniste.
Argumentele mele, pe care le-am prezentat în timpul şedinţei, sunt enumerate în cele ce urmează.
Timişoara este unică prin faptul că aici a început Revoluţia Română Anticomunistă. În decembrie 1989, timişorenii au arătat lumii întregi curajul lor, manifestând în stradă împotriva dictaturii comuniste. Primii eroi ai luptei pentru democraţie şi libertate au căzut, seceraţi de gloanţe, în oraşul nostru.
Este o ruşine că, după 26 de ani, în Timişoara, oraş martir, încă nu avem un muzeu care să facă cunoscut adevărul despre Revoluţia Anticomunistă din 1989 şi care să constituie un omagiu faţă de eroii Timişoarei care s-au jertfit pentru ca noi, astăzi, să trăim în libertate şi democraţie. Timp de 26 de ani „tovarăşii” au dezinformat populaţia, iar generaţiile tinere vor ajunge să nu cunoască adevărul despre Revoluţia Anticomunistă.
Consider că avem datoria morală ca măcar acum, după 26 de ani, să înfiinţăm primul muzeu care să amintească întregii lumi că, în decembrie 89, Timişoara a fost punctul zero din care a pornit Revoluţia Română Anticomunistă şi primul oraş declarat liber de comunism.
Acest muzeu va trebui realizat pe măsura importanţei contribuţiei Timişoarei pentru instaurarea democraţiei în România şi pe măsura jerfei supreme a martirilor oraşului nostru.
Sediul adecvat pentru Muzeul Revoluţiei este chiar clădirea garnizoanei militare, în faţa căreia, în decembrie 1989, au fost ucişi sau răniţi cetăţeni ai Timişoarei care protestau împotriva regimului comunist. Le datorăm recunoştinţă veşnică martirilor Timişoarei.
Clădirea garnizoanei a aparţinut patrimoniului Timişoarei şi are importanţă istorică, fiind atestată din anul 1727 în planurile oraşului; în perioada comunistă şi până recent a fost preluată de către Ministerul Apărării, iar de o lună a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Timiş. Simbolistica şi arhitectura clădirii o face potrivită pentru un muzeu. Spaţiul interior este constituit din foste celule de detenţie cu vizetă, cu iluminare naturală redusă, ceea ce face spaţiul neadecvat pentru activităţi ce necesită o bună iluminare (cum ar fi o bibliotecă).
Muzeul Revoluţiei Anticomuniste va fi un reper unic pentru cunoaşterea adevărului istoric de către generaţiile tinere şi va demonstra, încă o dată, că la Timişoara se dă ora exactă a democraţiei. Pentru sacrificiile făcute, timişorenii şi nu numai ei, au nevoie de un Muzeu al Revoluţiei din decembrie 1989, care să fie, totodată, și un monument comemorativ al celor ucişi sau răniți, în acele zile. În plus, acest muzeu va constitui un atuu important pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană de către urbea noastră.
Din aceste considerente, solicit Consiliului Judeţean Timiş să transmită, în administrare sau în folosinţă, cladirea Garnizoanei din Piaţa Libertăţii în vederea amenajării unui Muzeu al Revoluţiei Anticomuniste Timişorene.
Sper că şeful Consiliului Judeţean Timiş, dl. Titu Bojin (PSD), deşi fost activist al partidului comunist, va demonstra, încă o dată, că în prezent s-a depăşit mentalitatea caracteristică epocii comuniste şi va aproba utilizarea clădirii garnizoanei ca sediu pentru Muzeul Revoluţiei Anticomuniste din Timişoara.
Consilier local
PETRICĂ FOLICĂ

anteconbega a spus: (octombrie 21st, 2016 at 08:35 )

„Sunt discuții instituționale, haideți să ne vedem fiecare de treabă!”, a declarat, pentru deBanat.ro, președintele CJ, Sorin Grindeanu.” Iată un răspuns de mare bărbat de stat. Statu Palmă Barbă Cot.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei

Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fundația Art Encounters vernisează pe 28 martie expoziția „Lecții de grădinărit. 10 precepte pentru o grădină organică” a artiștilor Alexandra Boaru, Adrian Câtu, Lorena Cocioni, Pavel Grosu, Gwen (Emma Bădulescu), Catinca Malaimare, Lucian Popăilă, Victoria Sadovnic, Ioana Stanca și Ovidiu Toader. Curatoriată de Ami Barak, expoziția reunește cei zece artiști care fac parte dintr-o nouă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece tineri artiști expun la Fundație Art Encounters, la Timișoara
Trei artiști stradali români și un artist islandez vor schimba aspectul comunei Foeni. Ea a avut la dispoziție un loc mai mult decât … interesant, pentru a-l transforma în gazdă pentru picture: stația de autobuz din localitate. Cea de-a doua rezidență artistic organizată de Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O artistă română a pictat pe stația de autobuz din Foeni. Proiectul, parte al revitalizării Conacului Mocioni/Foto
Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Top