Majoritatea cinematografelor din Timiş, preluate de primării, sunt nişte ruine care vor fi transformate în cămine culturale. În Timişoara au rămas numai două cinematografe funcţionale.
Verificările făcute în localităţile timişene în care au existat, înainte de revoluţie, cinematografe au scos la iveală adevărate dezastre. Cele mai multe foste cinematografe nu sunt, în prezent, decât nişte ruine, care necesită renovări capitale. Mai mult decât atât, în unele cazuri, ar fi mai avantajoasă demolarea clădirilor şi ridicarea unora noi.
Nici cinematografele din Timişoara nu stau mai bine. Singurele cinematografe funcţionale au rămas „Studio” şi „Timiş”, unde societatea RADEF mai difuzează filme. Vremurile unui film în aer liber au apus demult. Grădina de vară „Capitol” este nefuncţională, iar cele de la „Arta” şi „Melodia” sunt în stare avansată de degradare. Sunt nefuncţionale, de asemenea, cinematografele „Unirea” şi „Freidorf”, iar „Dacia”, „Arta” şi „Melodia” sunt în stare avansată de degradare. Cinematograful „Fratelia” este revendicat de fostul proprietar, în timp ce „Victoria” este închiriat unei policlinici.
O situaţie delicată este cea a fostului cinema „Capitol”, preluat de municipalitate şi acordat Filarmonicii „Banatul”, însă fără semnarea unui protocol de predare-primire. „Am primit raportul final referitor la stadiul cinematografelor preluate de primării. În judeţ sunt situaţii în care acestea se aflau în stare de degradare, iar destinaţia lor a fost schimbată, în sensul că nu vor mai fi cinematografe, ci spaţii pentru activităţi educativ-culturale. La Timişoara, în cazul cinematografului Capitol, primăria a trecut la intabularea spaţiului, dar nu a semnat un protocol de primire-predare cu România-Film. Din cauza lipsei de comunicare dintre cele două instituţii, primăria este în proces cu România-Film. În prezent, municipalitatea nu poate investi nimic în această clădire”, a declarat prefectul Mircea Băcală.
Comentarii prin facebook