Potrivit unei investigaţii explozive a „Jurnalului Naţional”, patronul firmei care se asociază cu Primăria Timişoara pentru amenajarea parcărilor subterane din centrul oraşului a fost consultant al Mafiei americane şi a făcut puşcărie în Statele Unite. Firma în cauză este inactivă în SUA, iar filiala din Bucureşti are o cifră de afaceri de 5.000 de euro şi profit zero în ultimii ani.
Printr-o hotărâre a consiliului local, în mod destul de suspect votată în unanimitate, s-a decis atribuirea directă, prin contract de concesiune către SC Administraţia Domeniului Public (ADP), a unui teren de 10 hectare aflat exact în centrul Timișoarei. ADP urmează să se asocieze cu o firmă americană în vederea amenajării unor parcări subterane. Primăria a fost extrem de secretoasă în privinţa ofertei făcute de firma respectivă, fiind dezvăluită doar suma care ar urma să fie investită, adică 30 de milioane de euro. Negocierile dintre edilii timişoreni şi firma americană sunt ţinute la seif. Primăria a refuzat chiar să facă o dezbatere publică, cu toate că au existat mai multe solicitări în acest sens. În şedinţa în care s-a votat asocierea, unui reprezentant al Grupului de Iniţiativă în Promovarea Opiniei Publice i s-a pus pumnul în gură, nefiindu-i dat nici măcar dreptul să vorbească.
Cotidianul „Jurnalul Naţional” face însă dezvăluiri incendiare referitoare la firma americană cu care primăria vrea să se asocieze. În SUA, firma Walco Monceau Group Inc apare ca inactivă, fiind însă prezentă pe piaţă în mai multe ţări din Europa de Est. „Puiul” din România se numeşte Walco-Monceau Development SRL și are sediul în Bucureşti, fiind înfiinţat în 2007. N-a avut niciodată profit, iar cea mai mare cifră de afaceri a fost de 5.000 de euro. De remarcat că este vorba de o firmă de consultanţă, nu despre un antreprenor.
Cele mai importante dezvăluiri ale jurnaliştilor de la „Jurnalul Naţional” îl vizează însă pe proprietarul companiei, Philip Jay Wesoke. În toamna lui 1988, un grup al Mafiei italiene din SUA, din care făceau parte și Anthony Marchese şi Michael Piervinanzi, a plănuit devalizarea fondurilor de investiţii Morgan Guaranty şi Irving Trust Company, prin transferarea câtorva zeci de milioane de dolari către bănci din afara SUA. Un document al Curţii de Apel din SUA arată că omul care i-a „consultat” pe mafioţi în această afacere a fost exact
Philip Wesoke. În 1992, o instanţă din New York l-a condamnat la 1 an şi 9 luni de închisoare şi trei ani de supraveghere pentru fraude electronice. În timpul procesului, instanţa a observat că Wesoke a mai „ţepuit” câteva persoane.
Cam acestea sunt, pe scurt, datele despre o firmă aproape fantomă, patronată de un personaj extrem de interesant, dar cu care Primăria Timişoara demarează o afacere de zeci de milioane de euro. Este important de ştiut dacă edilii cunoşteau această faţă a firmei americane. Având în vedere secretomania pe care s-a ridicat această afacerea, probabil că ceva date existau. De asemenea, extrem de interesant este faptul că, pentru prima dată, s-a votat ca într-o mare „famiglie”, absolut toţi consilierii fiind de acord cu asocierea.
Comentarii prin facebook