Marian Eperieş, prim comisar al Gărzii de Mediu Timiş, spune că principala problemă de poluare a Timişoarei este reprezentată de spaţiile verzi lăsate în paragină, pe care, de multe ori, s-au făcut parcări ad-hoc. Eperieş le recomandă oamenilor să nu aştepte după autorităţi, ci să-şi îngrijească singuri zonele în care locuiesc.
Domnule comisar Eperieş, cât de murdară este Timişoara?
Pot să spun că Timişoara este un oraş curat, prin ceea ce văd că se întâmplă zi de zi din punctul de vedere al salubrizării şi al amenajărilor de spaţii verzi. Dar, din punctul de vedere al volumului de lucrări, acestea sunt insuficiente faţă de nevoia care se impune pentru reducerea poluării cu praf.
Cum răspunde primăria la acţiunile impuse pentru reducerea poluării?
De la începutul anului şi până acum, răspunsul este mulţumitor. Totuşi, încă sunt probleme în zonele de blocuri, în zonele mai aglomerate.
Există un program extins pe durata a trei-patru ani, conform căruia administraţia locală trebuie să realizeze anumite investiţii pentru îmbunătăţirea mediului, măsuri cerute de UE, gen piste pentru biciclete, reducerea aglomerării auto şi altele. Este acest program în grafic?
Investiţiile care se derulează la ora actuală în Timişoara, atât ale municipalităţii, cât şi ale societăţilor private, sunt oarecum în grafic, însă modul în care sunt puse în practică lasă de dorit. Lasă de dorit prin problemele de mediu pe care le creează, adică gestiunea deşurilor, dar şi printr-o lipsă a controlului asupra firmelor care execută aceste investiţii.
În prezent, care este cea mai mare problemă a Timişoarei, din punctul de vedere al poluării?
Cea mai mare problemă o reprezintă spaţiile verzi neamenajate din aglomerările de locuinţe, parcările neamenajate şi neputinţa primăriei sau insuficienţa măsurilor pe care le implică în controlul agenţilor economici, a celor care au obligaţia să întreţină spaţiile verzi, să amenajeze domeniul care le aparţine şi să gestioneze problema deşeurilor.
Ce măsuri putem să luăm noi, ca şi locuitori ai oraşului, pentru a reduce poluarea?
În nenumărate rânduri am făcut apel la populaţia Timişoarei şi la cea din zona metropolitană, cea care cuprinde localităţile riverane, să nu aşteptăm doar după autorităţi. Avem în acelaşi timp şi obligaţia cetăţenească de a ne întreţine spaţiul verde, trotuarul şi parcarea, iar acolo unde nu există grafic de salubrizare, inlcusiv strada până la mijlocul ei.
Ce înseamnă, pentru timişoreni, gradul avansat de poluare al oraşului?
Timişoara se află pe locul al şaselea în topul celor mai poluate oraşe din ţară.
Asta înseamnă că suntem mai bolnavi decât cei din Arad, de exemplu, sau mai expuşi îmbolnăvirilor?
Factorii de mediu care pot să fie afectaţi, şi despre care discutăm atunci când vorbim de poluare, sunt apa, aerul şi solul. Din punctul de vedere al solului şi al apei, în Timişoara nu avem probleme de poluare. Din punctul de vedere al calităţii aerului, avem o problemă doar la PM10, un indicator dintre cele care se fac pe calitatea aerului dar nu este chiar atât de grav încât să ducă la necazuri de sănătate, este o problemă de moment pe care putem să o rezolvăm.
Este adevărat că nu este indicat să folosim produsele naturale din zona oraşului, din cauza poluării? Mă refer la fructele din grădini, florile pentru ceai şi aşa mai departe.
A fost o problemă într-adevăr, cu persoanele care recoltau floare de tei din aliniamentele stradale. Din cauza parcului auto, căci despre asta este vorba, şi în mod deosebit în zonele industriale unde se află vegetaţie, este contraindicat să se recolteze aceste produse pentru consum. În primul rând din cauza prafului şi a mizeriei care de depune pe ele, mai ales cele provenite din cauza parcului auto învechit. Orice semnal pe care îl trage autoritatea locală în acest sens este binevenit.
Comentarii prin facebook