Vestea că guvernul nu mai acordă subvenţii la preţul gigacaloriei i-a pus pe jar pe cei racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Oamenii sunt speriaţi că vor fi nevoiţi să-şi dea pensiile sau salariile pe întreţinere. În această iarnă, cu tot cu subvenţii, unii timişoreni au plătit peste 1.000 de lei pe lună doar pentru încălzire.
În prezent, subvenţiile pentru producerea energiei termice sunt acordate atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale. Cum înţelegerea guvernului cu FMI prevede eliminarea subvenţiilor de la bugetul de stat până la sfârşitul anului, oamenii se aşteaptă la ce-i mai rău. Subvenţia guernului este de până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică. Dacă aceasta va fi eliminată, gigacaloria va ajunge la preţul de producţie de 325 de lei. Oricum, în următoarele zece luni, timişorenii plătesc „suplimente” la factura de termoficare. Conflictul dintre prefectul Mircea Băcală şi Primăria Timişoara îi arde pe ei la buzunare. Prefectura a atacat în contencios decizia CL de majorare a preţului gigacaloriei, dar a pierdut procesul. Din acest motiv, timişorenii trebuie să plătească retroactiv diferenţa de preţ de la 162 la 187 de lei. Colterm a acceptat totuşi ca plata să fie făcută eşalonat: 15,20 lei pentru un apartament cu o cameră, 21 lei – apartament cu două camere, 27,5 lei – trei camere şi 32,20 lei – patru camere.
„Deja mulţi s-au debranşat de la sistem”
„Cele mai mari facturi la încălzire sunt cele din ianuarie, februarie şi martie. S-au debranşat mulţi de la sistem, dar nu s-au înregistrat niciunde. Asociaţiile se ceartă cu cei care şi-au pus centrale de apartament, deoarece aceştia nu vor să plătească partea care le revine din cheltuileile comune. Dacă îi dau în judecată, nici până la sfârşitul anului nu au o decizie, la cât durează procesele în România. Cu cât sunt mai mulţi debranşaţi în bloc, cu atât facturile sunt mai mari. Există timişoreni care au plătit, în această iarnă, la apartamente cu trei camere, chiar şi 1.100 de lei la căldură”, afirmă Petru Olariu, preşedintele FALT. Acesta spune că, în Timişoara, factura la încălzire nu va creşte cu 60%. „Acum, gigacaloria costă 252 lei. Până la 325 înseamnă o majorare cu 28%, dar există şi subvenţia primăriei, aşa că va fi mai puţin. Vor apărea probleme mari însă dacă se va decide în consiliul local o nouă majorare de preţ. Atunci chiar vor muri oamenii de frig în case. Ne vom uita la la sistemul cental de termoficare ca la o ruină, în care primăria degeaba a băgat banii în retehnologizare. Nu se mai aude nimic despre strategia de termoficare, deşi s-au dat atâţia bani pe modernizare. Ni se spune că investiţiile duc la scăderea preţului, dar noi plătim în fiecare an mai mult”, a conchis Olariu.
Primăria nu creşte preţul
Administraţia locală încearcă să-i liniştească pe timişoreni şi anunţă că nu ia în calcul o creştere a preţului la gigacalorie. „Eliminarea subvenţiei va însemna un efort financiar în plus pentru bugetul local, de 19 milioane de lei. Consiliul local decide preţul care este facturat populaţiei, dar, în condiţiile actuale, nu poate fi vorba de o majorare, deoarece populaţia nu mai poate suporta încă o creştere a preţului. Am obţinut o important finanţare europeană, de 74 de milioane de euro, cu care se face retehnologizarea Colterm din acest an, ceea ce ne va permite să menţinem preţul actual. De asemenea, demersurile pentru realizarea unei fabrici de valorificare energetică a deşeurilor sunt avansate şi le vom urgenta, deoarece ne va permite reducerea consistentă a preţului de producere a gigacaloriei”, a precizat viceprimarul Sorin Grindeanu. Colterm are de încasat restanţe la subvenţii de la guvern şi de la bugetul local de peste 100 de milioane de lei. În acest an, societatea de termoficare a primit doar 18 milioane de lei subvenţie de la CL Timişoara şi 10 milioane de lei de la guvern.
Comentarii prin facebook