A fost internat la Timișoara cu un picior uriaș, fără speranța că-și va putea reveni. Diagnosticat cu o boală genetică destul de rară, pacientul în vârstă de 25 de ani a trecut deja prin trei operații. Schimbarea este spectaculoasă, iar tânărul arădean este parcă altă persoană.
Dumitru Sârb a intrat în această vară în atenţia specialiştilor de la Clinica I de Ortopedie Timişoara. Tânărul originar din județul Arad a ajuns la Timișoara având un picior uriaș, nemaiputând să se deplaseze sau să se îmbrace. ”Așa m-am născut. Am copilărit la sat, iar copiii au fost destul de înțelegători, nu și-au bătut joc de mine. De la 14 ani piciorul a început să se umfle tot mai mult, iar acum, după ce n-am mai putut să merg, am venit la spital”, a povestit tânărul.
Medicii timișoreni l-au investigat timp de mai multe săptămâni și, în cele din urmă, au stabilit diagnosticul: neurofibromatoză Recklinghausen. Neurofibromatoza tip 1 (NF1), numită şi boala von Recklinghausen, este o boală genetică, ale cărei manifestări constante sunt petele tegumentare de culoarea cafelei cu lapte şi tumorile cutanate situate de-a lungul nervilor periferici, numite neurofibroame. Manifestările bolii variază de la un pacient la altul. Maladia a fost descrisă prima dată de Tiselius în 1793 şi apoi de von Recklinghausen în 1882. Chirurgii timişoreni l-au operat prima dată pe Dumitru Sârb la începutul lunii august. Din două în două săptămâni, intervenţiile au continuat. Dacă până acum pacientul nu putea să umble şi avea răni pe picior, după primele trei intervenţii a început să meargă din nou pe propriile picioare. Pe durata primelor două operaţii, medicii au reuşit să elimine cinci kilograme de ţesut adipos, însă mai au de lucru. Urmează cea de-a patra operație. “Tibia este curbată, astfel că pacientul nu poată păşi corespunzător. Trebuie realizată o intervenţie chirurgicală asupra osului, numită osteotomie de corecţie, osul urmând să fie tăiat şi fixat”, a declarat dr. Dinu Vermeşan. Piciorul tânărului arădean nu va putea fi adus la un nivel normal, însă, în urma intervențiilor, pacientul va putea merge mult mai bine.
Comentarii prin facebook