A venit vremea rece şi odată cu ea numeroase viroze respiratorii şi gripa îşi fac apariţia. Virozele, împreună cu o alimentaţie redusă în vitamine, vremea rece, poluarea, stresul ne fac mai vulnerabili la afecţiuni cum este şi astmul bronşic.
Cum definim astmul bronşic? Astmul bronşic este o inflamaţie cronică, reversibilă a bronhiilor, cauzată de multipli factori: ereditatea, poluarea, fumul de ţigară, alergenii din aer, aerul rece, efortul fizic, stresul etc. Această inflamaţie produce îngustarea bronhiilor şi reţinerea secreţiilor în bronhii cu suprainfectarea lor în timp, dacă nu se administrează tratamentul adecvat astmului.
Cum ştiu dacă am astm bronsic? Respiraţia grea, la inspir şi expir, senzaţia de sufocare, wheezing-ul sau şuierături în piept, tusea seacă şi apoi mucoasă, senzaţia de constricţie toracică trebuie să ne ducă cu gândul către un astm bronşic. Aceste simptome apar frecvent dimineaţa devreme şi noaptea, dar şi la efort (la pacienţii cu astm bronşic indus de efort), la trecerea de la cald la rece, după expunerea la alergeni (astmul bronşic alergic) etc. De reţinut este faptul că o tuse care durează de mult timp, care nu cedează la medicamente pentru tuse, poate să însemne un astm bronşic.
Dacă prezenţi simptomele mai sus descrise trebuie să consulţi medicul alergolog sau pneumolog. Diagnosticul de astm bronşic se pune pe baza simptomelor, a istoricului bolii şi a unor investigaţii: spirometrie – testul care măsoară parametrii respiratori, testul de provocare bronşică cu Metacholină şi/sau testul dilatare a bronhiilor prin administrarea unui spray bronhodilatator de scurtă durată. Astmul bronşic de natură alergică se testează de către medicul alergolog.
Medicaţia în astmul bronşic se indică numai de medicul alergolog sau pneumolog şi constă în tratament care controlează şi previne crizele din astmul bronşic şi tratament care se foloseşte în criza de astm bronşic. Tratamentul de control al astmului se stabileşte în funcţie de severitatea bolii şi constă în spray-uri inhalatorii cu corticoid care reduc inflamaţia bronşică (Flixotide, Seretide etc), spray-uri cu corticoid şi bronhodilatator (reduc inflamaţia şi dilată bronhiile), medicamente antileucotriene (Singulair), cromone (Cromolyn sau Nedocromil sodic), teofilină. Criza de astm uşoară se tratează cu spray bronhodilatator cu durată scurtă de acţiune (Salbutamol, Ventolin). Criza severă de astm bronşic este considerată urgenţă şi trebuie tratată ca atare.
Dacă prezinţi simptome asemănătoare, întreabă medicul alergolog.
Comentarii prin facebook