Pe 20 decembrie se sărbătorește Sf Ignat sau Ignatul Porcilor – sacrificiul sângeros al porcului. Există o mulțime de tradiții referitoare la această zi, în care se spune că, dacă faci altceva, vei avea ghinion în anul care urmează.
Istoria religiilor susține că acest obicei își are originea în celebrarea unui mare zeu solar care a luat numele de Sfântul Ignatie Teofanul. Argumentele pro ar fi acelea că există multe asemănări între datină și sacrificiul ritualic: însemnarea capului porcului, prevestirea morții, invocarea formulelor magice. Pe de altă parte, în tradiția populară se vorbeste de un om pe nume Ignat care și-a ucis din greșeală tatăl cu securea atunci când a vrut să taie porcul. După îngroparea acestuia, omul și-a luat lumea în cap. De aceea cred țăranii că porcul își visează cuțitul în noaptea dinaintea Ignatului.
Ziua în care se taie porcul este un moment așteptat cu nerăbdare de toți membrii familiei. Cu o seară înainte, gospodinele pregătesc condimentele pentru prepararea bunătăților, iar bărbații pregătesc ustensilele și locul unde porcul va fi pârjolit după tăiere. Sacrificarea porcului se face cât mai devreme dimineața, iar cei care participă sunt serviți de gazdă cu câte un pahar cu țuică. Dupa ce porcul a fost sacrificat urmează pârjolirea lui, prima dată cu paie, urmată de tranșarea și împărțirea organelor și a cărnii. Carnea se împarte pe categorii, care sunt timise fie spre congelator, fie spre sărare și apoi afumare. Măruntaiele și capul de porc se pun la fiert pentru caltaboș și tobă. Prepararea amestecului pentru cârnați și caltaboș se face după rețete speciale, tradiționale în fiecare familie. Ziua se încheie cu “Pomana porcului”, unde preparatele din porc sunt udate din belșug cu vin de casă.
Tradiția spune că în ziua de Ignat nu se lucrează altceva decât tăiatul porcului. Cei care nu au porci taie măcar o găină, pentru că bătrânii spun că trebuie să vezi sânge în ziua de Ignat. Se crede, de asemenea, că în noaptea dinaintea Ignatului, porcul își visează cuțitul. Porcul care nu a fost tăiat de Ignat nu se va mai îngrășa. La tăiatul porcului nu trebuie să fie de față oameni miloși, pentru că animalul moare greu, iar carnea nu mai este buna. Sacrificiul trebuie făcut numai de persoane specializate, care nu scrâșnesc din dinți, pentru că astfel carnea va fierbe bine. Altă superstiție spune că pe fruntea copiilor se face semnul crucii cu sângele animalului, pentru ca ei să fie sănătoși anul viitor. În popor se mai păstrează datina de a arunca tămâie în focul în care este pârlit animalul, iar pe capul porcului se incizează semnul crucii, pentru a goni spiritele malefice. Dacă porcul este negru, se adună sânge într-o strachină cu mei. După ce se usucă, femeia aprinde meiul și afumă cu el copiii, ca să-i scape de sperieturi. (sursa foto: impactingorj.ro)
Comentarii prin facebook