Zece ani. Atât a durat, pusă la cap la cap, renovarea Clinicii Anestezie – Terapie Intensivă a Spitalului Județean Timișoara. Acum a fost redeschisă și arată exact ca în filmele americane. Este capăt de linie pentru tot vestul României, fiind cea mai mare secţie ATI din această parte de țară.
Nimic din aspectul noii clinici ATI nu sugerează celor neavizați că, aici, diferența între viață și moarte se măsoară în secunde. E multă lumină, culori pastel, tavanele sunt înflorate sau cu nori. Doar monitoarele cardiace, cu liniile lor roșii și verzi, și paturile conectate la tot felul de sisteme te trezesc la dura realitate. Pe hol e încă forfotă, pentru că sunt o mulțime de curioși care vor să vadă minunea. În câteva zeci de minute însă, totul se va liniști și singurele zgomote vor fi piuitul electronic al aparatelor și pașii ușori ai medicilor și asistentelor. Clinica ATI s-a întors acasă.
Practic, pentru a se ajunge la aspectul de acum, vechea secție a fost „rasă” de pe fața pământului și s-a pornit de la zero. Suma totală, cheltuită pentru lucrările din ultimii zece ani, este de aproximativ 2,5 milioane de euro. Investiția totală a CJ Timiș este de aproximativ un million de euro, 500.000 de euro au provenit din donațiile de la concertul „Împreună pentru viață”, iar restul a fost adunat de Fundația „A. Mogoșanu”, în urma acțiunilor de strângere de fonduri organizate de-a lungul timpului.
Cum s-a ajuns aici? Prof. dr. Dorel Săndesc, șeful clinicii, este debordant de sincer: „De zece ani se lucrează. Am făcut totul pe bucăţi, pentru că aşa am reuşit să obţinem banii. Anul trecut am prins peștele cel mare, fonduri guvernamentale pentru modernizare”. Teoretic, banii pentru o astfel de lucrare existau, dar nimeni nu scrisese și proiectele pentru a-i obține. Secția ATI chiar avea un astfel de proiect, scris de o firmă specializată. Pasul logic a fost accesarea de fonduri și, ulterior, câștigarea lor. „Am investit în Clinica ATI, în ultimii ani, 6,2 milioane de lei. Cea mare parte din această sumă a fost cheltuită în 2010 și 2011. De altfel, Consiliul Județean Timiș a alocat, în ultimii patru ani, 4,5 milioane de euro pentru Spitalul Județean, din care s-a consumat cam jumătate. Sperăm că urmează și alte secții”, spune președintele CJ Timiș, Constantin Ostaficiuc.
S-au făcut eforturi uriașe pentru ca activitatea clinicii să se desfășoare fără sincope, mai ales anul trecut, când aici a fost un adevărat șantier. Doctorul Săndesc le-a mulțumit pentru înțelegere colegilor de la Dializă și ATI-Coronarieni, dar și chirurgilor, pentru că în aceste secții și la blocurile operatorii au fost create zone de terapie intensivă, pentru îngrijirea pacienților.
Au fost refăcute integral toate instalațiile, iar materialele folosite pentru podele și pereți sunt de ultimă generație. Există sisteme performante de filtrare a aerului, de administrare automată a medicației, iar dr. Săndesc speră ca, până la finele anului, cu sprijinul Ministerului Sănătății, să încheie integral dotarea cu aparatură a clinicii. „Problema noastră cea mai mare este deficitul de personal mediu. În prezent, avem cu 20% mai puține asistente medicale decât am avea nevoie. Sunt 12 medici și avem în jur de 40 de rezidenți care lucrează aici”, spune șeful clinicii.
Grație sistemelor performante de aerisire și filtrare a aerului, la ATI vor putea fi ținuți sub supraveghere și pacienții cu transplant. Transplanturile renale ar putea fi reluate, în viitorul apropiat, la Timișoara.
Comentarii prin facebook