Forta majora si cazul fortuit

Atunci când discutăm de cauze exoneratoare de răspundere civilă, cel mai adesea gândul ne duce la forţa majoră şi cazul fortuit. Cele două noţiuni sunt utilizate pe scară largă mai ales în prezent, când viaţa cotidiană ne cere tuturor să încheiem anumite contracte în mod obligatoriu, negreşit aproape în fiecare convenţie întâlnind un capitol dedicat exonerării de răspundere în cazul forţei majore, respectiv în situaţii de caz fortuit.

În limbajul uzual există tendinţa ca cele două noţiuni să se amestece sau să se confunde, fiind greu pentru un nespecialist să facă o distincţie clară între acestea. Noul Cod Civil, în cuprinsul articolului 1351, defineşte forţa majoră ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil, iar cazul fortuit ca fiind un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
Aşa cum se poate observa, cele două instituţii, deşi distincte, sunt foarte asemănătoare, întrucât înlătură ideea de culpă, indiferent de consecinţele produse ca urmare a apariţiei lor.
Şi totuşi, analizându-le atent, vom observa că, din punct de vedere subiectiv, forţa majoră prin atributele sale de invincibilitate, inevitabilitate, imprevizibilitate şi externalitate are un caracter absolut, neputând fi împiedicată în niciun fel prin activitatea omului, spre deosebire de cazul fortuit, care arată un caracter relativ, în sensul că raportează posibilitatea reală de înlăturare la capacitatea unui om obişnuit care nu poate în mod normal să-i înlăture efectele. Astfel, dacă din prima categorie fac parte calamităţile naturale (uragane, inundaţii, erupţii vulcanice) sau evenimente sociale grave (izbucnirea unui război sau a unei revoluţii populare), din cea de a doua categorie fac parte incidente precum defectarea unei maşinării, deteriorarea unei structuri etc., evenimente strâns legate de activitatea desfăşurată de cel a cărui răspundere este înlăturată, dar care nu puteau fi prevăzute de acesta. Pornind de la această explicaţie, este important de ştiut că, potrivit unor teorii, între cele două instituţii s-ar putea face o distincţie şi urmare a analizării obiective a acestora, întrucât cazurile de forţă majoră au un caracter exterior pagubei produse urmare a apariţiei lor, spre deosebire de situaţiile de caz fortuit, care întotdeauna sunt apropiate sferei de activitate unde este produs prejudiciul pe care-l cauzează.
Importanţa distincţiei dintre cele două noţiuni survine atunci când, potrivit clauzelor contractuale, este înlăturată răspunderea părţilor doar în cazuri de forţă majoră, astfel încât apariţia unor situaţii de caz fortuit să atragă după sine anumite consecinţe juridice.

Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Petreus a spus: (februarie 12th, 2012 at 05:51 )

Interesant cum putem incurca lucruri simple si a le face complicate. Primul este „imprevizibil, inevitabil” celalalt este „un eveniment care nu poate fi prevazut si nici impiedicat”. Sunt curios cine poate face distinctie intre cele doua definitii. Numai juristii care intentionat inventeaza „deosebiri” in detrimentul omului simplu care cade in capcanele lor devenind infractor inculpat dupa bunul plac al lor. Dati legi clare cu formulari simple pe intelesul tuturor (chiar cu explicatii in text) si completati (sau simplificati) periodic cand apar situatii noi. Nu este posibil ca fiecare judecator sa interpreteze textul legii asa cum vrea el. Matematica, medicina etc. e la fel si la Iasi si la Timisoara. De ce trebuie ca un proces sa fie judecat intr-un fel la Iasi si diametral opus la Timisoara.

 
katun a spus: (iunie 14th, 2012 at 20:45 )

Ar fi interesant de aflat unde se incadreaza criza financiara, la caz fortuit sau la forta majora?
Dupa impact as zice ca la forta majora… nu cunosc inca nici un cutremur sau inundatie care sa fi afectat pe atat de multi oameni si pe o suprafata atat de mare!
Dumneavoastra ce parere aveti domnule Surianu?

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Campioana a dat recital după pauză! Informatica a învins la scor Iașiul

Campioana României la futsal Informatica Timișoara continuă seria impresionantă de rezultate excelente în competiția internă. După ce și-a adjudecat primul trofeu intern, Supercupa, gruparea bănățeană a obținut trei victorii și o remiză în noul sezon competițional, iar astăzi și-a mai adăugat o victorie. Nu a fost însă floare la ureche împotriva Iașiului, care a ținut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana a dat recital după pauză! Informatica a învins la scor Iașiul

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

telefon

Telefonul fără fir din casă vă poate lăsa fără semnal la mobil. La fel, o jucărie cu telecomandă

Telefoanele fixe fără fir, jucăriile cu telecomandă sau dispozitivele de supraveghere pentru bebeluși vă pot lăsa fără semnal la... telefonul mobil. De aceea, trebuie să vă uitați dacă acestea corespund normelor europene. Dacă nu, ar fi indicat să le scoateți din uz.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Telefonul fără fir din casă vă poate lăsa fără semnal la mobil. La fel, o jucărie cu telecomandă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Campioana României la futsal Informatica Timișoara continuă seria impresionantă de rezultate excelente în competiția internă. După ce și-a adjudecat primul trofeu intern, Supercupa, gruparea bănățeană a obținut trei victorii și o remiză în noul sezon competițional, iar astăzi și-a mai adăugat o victorie. Nu a fost însă floare la ureche împotriva Iașiului, care a ținut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana a dat recital după pauză! Informatica a învins la scor Iașiul
Are pierderi de aproape 30% în acest moment și vrea să reabiliteze 30 de kilometri de rețele de transport și distribuție. Colterm vrea o finanțare europeană de circa 28 de milioane de euro. Ea presupune însă și creșterea prețului la gigacalorie, care va arde la buzunare în 2021. Propunerea a trecut de plen, dar mai e un hop.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețul gigacaloriei va exploda în 2021 la Timișoara. E condiție, dacă vrea Colterm 28 de milioane de euro de la UE
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top