Forta majora si cazul fortuit

Atunci când discutăm de cauze exoneratoare de răspundere civilă, cel mai adesea gândul ne duce la forţa majoră şi cazul fortuit. Cele două noţiuni sunt utilizate pe scară largă mai ales în prezent, când viaţa cotidiană ne cere tuturor să încheiem anumite contracte în mod obligatoriu, negreşit aproape în fiecare convenţie întâlnind un capitol dedicat exonerării de răspundere în cazul forţei majore, respectiv în situaţii de caz fortuit.

În limbajul uzual există tendinţa ca cele două noţiuni să se amestece sau să se confunde, fiind greu pentru un nespecialist să facă o distincţie clară între acestea. Noul Cod Civil, în cuprinsul articolului 1351, defineşte forţa majoră ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil, iar cazul fortuit ca fiind un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
Aşa cum se poate observa, cele două instituţii, deşi distincte, sunt foarte asemănătoare, întrucât înlătură ideea de culpă, indiferent de consecinţele produse ca urmare a apariţiei lor.
Şi totuşi, analizându-le atent, vom observa că, din punct de vedere subiectiv, forţa majoră prin atributele sale de invincibilitate, inevitabilitate, imprevizibilitate şi externalitate are un caracter absolut, neputând fi împiedicată în niciun fel prin activitatea omului, spre deosebire de cazul fortuit, care arată un caracter relativ, în sensul că raportează posibilitatea reală de înlăturare la capacitatea unui om obişnuit care nu poate în mod normal să-i înlăture efectele. Astfel, dacă din prima categorie fac parte calamităţile naturale (uragane, inundaţii, erupţii vulcanice) sau evenimente sociale grave (izbucnirea unui război sau a unei revoluţii populare), din cea de a doua categorie fac parte incidente precum defectarea unei maşinării, deteriorarea unei structuri etc., evenimente strâns legate de activitatea desfăşurată de cel a cărui răspundere este înlăturată, dar care nu puteau fi prevăzute de acesta. Pornind de la această explicaţie, este important de ştiut că, potrivit unor teorii, între cele două instituţii s-ar putea face o distincţie şi urmare a analizării obiective a acestora, întrucât cazurile de forţă majoră au un caracter exterior pagubei produse urmare a apariţiei lor, spre deosebire de situaţiile de caz fortuit, care întotdeauna sunt apropiate sferei de activitate unde este produs prejudiciul pe care-l cauzează.
Importanţa distincţiei dintre cele două noţiuni survine atunci când, potrivit clauzelor contractuale, este înlăturată răspunderea părţilor doar în cazuri de forţă majoră, astfel încât apariţia unor situaţii de caz fortuit să atragă după sine anumite consecinţe juridice.

Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Petreus a spus: (February 12th, 2012 at 05:51 )

Interesant cum putem incurca lucruri simple si a le face complicate. Primul este “imprevizibil, inevitabil” celalalt este “un eveniment care nu poate fi prevazut si nici impiedicat”. Sunt curios cine poate face distinctie intre cele doua definitii. Numai juristii care intentionat inventeaza “deosebiri” in detrimentul omului simplu care cade in capcanele lor devenind infractor inculpat dupa bunul plac al lor. Dati legi clare cu formulari simple pe intelesul tuturor (chiar cu explicatii in text) si completati (sau simplificati) periodic cand apar situatii noi. Nu este posibil ca fiecare judecator sa interpreteze textul legii asa cum vrea el. Matematica, medicina etc. e la fel si la Iasi si la Timisoara. De ce trebuie ca un proces sa fie judecat intr-un fel la Iasi si diametral opus la Timisoara.

katun a spus: (June 14th, 2012 at 20:45 )

Ar fi interesant de aflat unde se incadreaza criza financiara, la caz fortuit sau la forta majora?
Dupa impact as zice ca la forta majora… nu cunosc inca nici un cutremur sau inundatie care sa fi afectat pe atat de multi oameni si pe o suprafata atat de mare!
Dumneavoastra ce parere aveti domnule Surianu?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

Timisoara are buget, cu metrou, fantana cantatoare, poduri si pasaje. A fost o singura abtinere

Nu s-a ținut cont de partide, vineri, la plenul CL Timișoara. Bugetul a fost votat aproape în unanimitate, notă discordantă făcând. Vor primi bani studiile de fezabilitate pentru metrou, sala polivalentă de 16.000 de locuri sau fântâna cântătoare, dar și o mulțime de lucrări de infrastructură, la școli sau spitale. Au trecut și mai multe amendamente susținute de PSD.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timisoara are buget, cu metrou, fantana cantatoare, poduri si pasaje. A fost o singura abtinere
CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

PSD vrea sa mute primaria: Se scapa astfel de sute de masini din centrul Timisoarei

Consilierii PSD revin oficial, la aproape un an de când au propus prima dată așa ceva, cu un studiu de oportunitate pentru mutarea primăriei! Ei au identificat și terenul unde ar putea fi construit un centru administrativ modern. Social-democrații susțin că mutarea PMT ar rezolva și o parte din problema aglomerării din trafic.
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD vrea sa mute primaria: Se scapa astfel de sute de masini din centrul Timisoarei
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Angajatori de Top, cel mai mare targ de cariera din Romania, din nou la Timisoara

Peste 200 de companii vor fi prezente la noua ediție a târgului de carieră Angajatori de Top. Va fi cel mai mare târg de până acum, atât ca număr de angajatori cât și ca număr de joburi. Dacă sunteți în căutarea unui nou loc de muncă, în 16 și 17 martie treceți neapărat pe la CRAFT.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajatori de Top, cel mai mare targ de cariera din Romania, din nou la Timisoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Nu s-a ținut cont de partide, vineri, la plenul CL Timișoara. Bugetul a fost votat aproape în unanimitate, notă discordantă făcând. Vor primi bani studiile de fezabilitate pentru metrou, sala polivalentă de 16.000 de locuri sau fântâna cântătoare, dar și o mulțime de lucrări de infrastructură, la școli sau spitale. Au trecut și mai multe amendamente susținute de PSD.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timisoara are buget, cu metrou, fantana cantatoare, poduri si pasaje. A fost o singura abtinere
Nu se mută, dar se... extinde! Aceasta este propunerea de rezolvare a problemei spațiului din PMT. Primarul Nicolae Robu propune construirea unui nou corp de clădire pe CD Loga 1. Consilierii PSD ceruseră studiu de fezabilitate pentru un centru administrativ modern.Nu se mută, dar se... extinde! Aceasta este propunerea de rezolvare a problemei spațiului din PMT. Primarul Nicolae Robu propune construirea unui nou corp de clădire pe CD Loga 1! Consilierii PSD ceruseră studiu de fezabilitate pentru un centru administrativ modern, in altă parte a orașului.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primaria Timisoara ar putea deveni… careu! Robu propune construirea unui nou corp de cladire
Compania low cost Ryanair a anunțat că, din martie, renunță la 5 din cele 7 curse pe care le opera din orașul de pe Bega, invocând motive comerciale. Conducerea aeroportului din Timișoara susține însă că, dacă vrem să avem mai multe zboruri spre Europa, trebuie ca zona să devină cu adevărat atractivă pentru turiști!
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administratia AIT, dupa retragerea Ryanair: Daca vrem mai  multe zboruri, trebuie sa facem zona atractiva pentru turisti
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top