Ediţia a șaptea a Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice VINVEST a început miercuri. Juriul format din experţi degustători, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, a apreciat 63 de probe de vin din cele 129 înscrise în competiţie.
„După prima zi de evaluare, putem spune că avem în concurs vinuri corecte, apropiate din punct de vedere calitativ. Departajarea se va face prin calculul mediei aritmetice. Faptul că degustătorii au la dispoziţie în acelaşi timp toate probele dintr-o serie permite o mai bună apreciere în evaluarea calităţii vinurilor”, spune Petru Badea, expert degustător, preşedintele concursului. Concursul continuă joi, cu degustarea altor 66 de probe de vin. Medaliile și diplomele vor fi decernate sâmbătă, de la ora 11. Experţii degustători din juriul Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice VINVEST sunt, în mare parte, oenologi la marile crame, chimişti, dar şi un critic de vin. Prezidiul este format din dr. ing. Petre Badea, președinte concurs VINVEST, și Cătălin Păduraru, ambasador al vinului. Din juriu fac parte dr. ing. Delia Stătescu, ing. Dumitru Roşu, dr. ing. Ioan Buia, ing. Mihai Baniţă, ing. Liviu Grigorică, ing. Florin Voloacă, ing. Balla Geza, ing. chim. Liliana Gavrilescu, ing. Cristian Tudor, ing. Dorel Popa. Secretariatul competiției este asigurat de ing. Ada Nămoloşanu, ing. Gabriela Arion, ing. Dorin Heroiu și ing. Diana Pavelescu. Pentru amatorii de statistici, mai trebuie să spunem că timpul alocat a fost, în medie, de patru minute pentru fiecare probă. În prima parte a zilei au fost degustate doi serii de vinuri albe şi una de vinuri roşii, ambele seci. După prânz, pe masa juraţilor au fost alte două serii de vinuri: albe aromate seci, roze seci, roşii seci, roşii demiseci şi demidulce.
Comentarii prin facebook