A pus pe picioare Google Romania, are un doctorat la Oxford si vrea un job acasa!

Cosmina Dorobanțu are 32 de ani, este timișoreancă și a plecat la 16 ani de acasă. A făcut facultatea în SUA, a lucrat pentru Google, iar acum, după un doctorat la Oxford, a intrat în atenția Comisiei Europene. Studiază comerțul online, domeniu de care autoritățile europene sunt foarte interesate, tocmai pentru că nu prea a fost cercetat. După cinci ani de Google și alții de Oxford, unde și predă statistică, în cadrul unui program de master în economie, Cosmina se gândește că totuși locul ei ar fi acasă.

Cum a fost experiența la Google?
Inițial am lucrat pentru departamentul lor de publicitate. La începutul lui 2004, când Google era un motor de căutare din ce în ce mai folosit, compania și-a făcut un grup de specialiști pentru fiecare țară în parte. Mie mi-au cerut să fiu specialistul pentru România. Așa am devenit ochii și urechile lor aici. Mă ocupam de tot ce ținea de România, de la lansarea diferitelor produse Google, la clienții de publicitate pe care îi aveam în țară.

Ai o adresă de mail absolut „personală”. Cosmina și atât.
Am putut să îmi rezerv id-ul respectiv. Eram singura Cosmina care lucra pentru Google în perioada aceea. A fost unul din avantaje, în fond.

Circulă multe virale pe internet cu spațiile de recereere oferite de Google angajaților. Încăperi colorate, mobilier SF.
Multe dintre ele sunt chiar reale.

Ce te-a impresionat cel mai mult în perioada în care ai lucrat la Google?

Era un loc foarte vizitat și ne trezeam la serviciu, vinerea după-masa, de obicei, cu tot felul de personalități. Am avut ocazia de a-i vedea la Google pe Gorbaciov, Bill Clinton, Al Gore, Madeleine Albright, Colin Powell, Robbie Williams. Compania era ca un magnet. Toată lumea venea să ne vorbească. Pentru noi, Al Gore era omul care venea la prânz. În fiecare lună ne vizita și mânca printre angajați, la unul din restaurante.

Alt aspect care m-a impresionat a fost faptul că aveam beneficii extraordinare ca angajați. Aveam la serviciu coafor, medic, salon de masaj, restaurante, service auto, sala de sport, bazin de înot, grădiniță. Existau chiar și un fel de „servitori”, pe care îi puteai trimite să îți facă orice fel de servicii, de la punerea corespondenței la poștă la organizarea unei petreceri private pentru un membru al familiei.

Aveam până și sală de spălat rufe. Legat de încăperea aceasta îmi amintesc și o poveste hazlie. Superiorilor noștri le făcea o deosebită plăcere când venea vreo personalitate în vizită, să o ducă să îi arate și mașinile de spălat. Într-una din vizitele lui Colin Powell, acesta a dat peste o prietenă a mea, care, de emoție, și-a aruncat toate rufele într-o mașină de spălat și a închis hubloul. Powell i-a spus că ar trebui să își separe rufele albe de cele negre. După câteva incidente de genul acesta, mulți colegi, ca să nu se mai întâlnească cu vedete în timp ce își sortau hainele murdare, au început să cam evite zona.

Ai lucrat peste 2 ani la Londra, tot pentru Google, și între timp ai ajuns la Oxford, la master și apoi la doctorat. Teza ta este ceva nou în domeniu.
În lucrarea mea am abordat comerțul online. Este și motivul pentru care cei de la Comisia Europeană au găsit-o interesantă. În domeniul acesta sunt puține studii și tocmai de aceea m-au chemat cei de la Comisie pentru o prezentare în cadrul centrului lor de cercetare din Sevilia și una la Bruxelles.

Ce noutăți a scos în evidență cercetarea ta?
Doctoratul l-am făcut pe bazele de date de la Google. Ideea e că, în general, comerțul exterior a fost încurajat prin intermediul unor măsuri economice menite să aproprie țările, un fel de convenții artificiale. De exemplu în UE, moneda unică facilitează numărul mare de schimburi între țările din Uniune. Rezultatele mele arată că, în mediul virtual, aceste măsuri nu au niciun efect asupra cantităților de importuri și exporturi între două țări. Pentru comerțul online, contează legăturile culturale, faptul că anumite zone vorbesc aceeași limbă sau au aceeași religie oficială dominantă.

Practic, ți-ai trait jumătate din viață în afara țării. Te gândești să revii în România? Să îți faci o carieră aici?
Până de curând trăiam cu ideea că voi sta toată viața în străinătate. În 2010, optica mi s-a schimbat radical. Liga Studenților Români din Străinătate mi-a acordat premiul „Studentul Anului în Europa”, la nivel postuniversitar. Acest premiu mi-a dovedit că și acasă, oamenii competenți sunt apreciați la justa lor valoare. Mă gândesc acum să revin în țară, fie pentru a lucra în domeniul politicilor publice, fie pentru a dezvolta un concept al meu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Tupolev a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 09:39 )

Vorbim de aceasta basista? Cu siguranta ca are viitor in Rrromania lui Basescu.http://www.contributors.ro/dezbatere/6724/

Tudor a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 09:49 )

Incredibil! O fata care si-a vazut de scoala si a reust sa faca ceva prin propriile puteri e acuzata ca e basista penru ca a demascat plagiatul familiei Mang. E jenant. Chiar nu mai vedem padurea din cauza copacilor? Sunt sustinator USL, am votat pentru demiterea lui Basescu, dar n-am cum sa fiu de acord cu astfel de abordari. Romania are nevoie de astfel de tineri.

Daniel a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 18:23 )

Tupolev, tu sa vorbesti de-abia cand vei avea performantele ei! Deocamdata sunt aproape convins ca iti este superioara in orice plan. Preferintele ei politice nu au absolut nicio treaba cu valoarea pe care a dovedit-o cu varf si indesat. Tu du-te si mai studiaza putin, poate reusesti sa scapi de ochelarii de cal! Bravo, Cosmina! Oamenii ca tine vor schimba Romania.

Alex a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 19:45 )

Si ce o sa faca in Romania? O sa stea pe sub mese, sa o ia de la domnii generosi? De ce s-ar intoarce in Romania? Nu cumva are mari probleme in compania Google? Sa fim seriosi, aici nu este vorba de patriotism ci de interese personale. E plina Romania de „Studentul Anului” la toate universitatile mari din Occident. Este aceasta o masura a succesului? Ma indoiesc, din moment ce nici macar unul dintre ei nu a performat in tara. Titluri pentru pro.stime, impresioneaza impresionabilii. Desigur, acum vor interveni cativa dintre acestia si vor scrie ca, vezi tu, sistemul din Romanica e de vina. Nu domnule, daca ai valoare te lupti cu sistemul si ii dai forma pe care o doresti. Geme tara aceasta de „genii” cu universitati terminate prin Anglia, America, Franta, Germania, etc. Ce au adus ei pentru tara? NIMIC! Cica i-a invins sistemul. A se scuti, aici este vorba de absenta totala a valorii reale.

@ Alex a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 20:37 )

– Ești tu cumva vreunul din cei care ” te lupți cu sistemul și îi dai forma dorită” ? Dacă DA, de ce te ascunzi sub anonimat, arată-ne de ce ai fost tu în stare ca să-ți urmă și noi exemplul ! O.K., o să-mi replici că și eu postez anonim… da, sunt un anonim, dar măcar am bunul-simț să nu mă cred mare filozof și să-i critic pe alții care au produs în viața lor și altceva decât mătreață !

Alex a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 21:01 )

Sint prea mic ca sa ma iau la tranta cu sistemul. Sint resemnat cu acest gen de Romanie. Diferenta este ca eu nu ies public, zi de zi, sa mestec aceeasi ciunga cu sistemul care nu se reformeaza nici mort. Te-ar ajuta cu ceva ca sa stii cine sunt? Un anonim, in viata cotidiana, cu matreata si idei. Ma deranjeaza meschinaria si ipocrizia unora, printre care si cea a acestei doamne/domnisoare cu aere de Google.Venind de la aceasta companie de top intr-o tara emergenta,oare la ce se poate astepta?Sa-i fie mai bine?Nu cred. Dar e simpatic si da bine la imagine sa urli peste cateva luni ca a invins-o sistemul. Hai sictir, e plina Romania de babe plangacioase.

doni a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 23:55 )

multa bafta tuturor. forta USL! voi astia de la debanat sunteti niste
santajisti…… 2000 de euro ma. bulangiilor

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Top