A pus pe picioare Google Romania, are un doctorat la Oxford si vrea un job acasa!

Cosmina Dorobanțu are 32 de ani, este timișoreancă și a plecat la 16 ani de acasă. A făcut facultatea în SUA, a lucrat pentru Google, iar acum, după un doctorat la Oxford, a intrat în atenția Comisiei Europene. Studiază comerțul online, domeniu de care autoritățile europene sunt foarte interesate, tocmai pentru că nu prea a fost cercetat. După cinci ani de Google și alții de Oxford, unde și predă statistică, în cadrul unui program de master în economie, Cosmina se gândește că totuși locul ei ar fi acasă.

Cum a fost experiența la Google?
Inițial am lucrat pentru departamentul lor de publicitate. La începutul lui 2004, când Google era un motor de căutare din ce în ce mai folosit, compania și-a făcut un grup de specialiști pentru fiecare țară în parte. Mie mi-au cerut să fiu specialistul pentru România. Așa am devenit ochii și urechile lor aici. Mă ocupam de tot ce ținea de România, de la lansarea diferitelor produse Google, la clienții de publicitate pe care îi aveam în țară.

Ai o adresă de mail absolut „personală”. Cosmina și atât.
Am putut să îmi rezerv id-ul respectiv. Eram singura Cosmina care lucra pentru Google în perioada aceea. A fost unul din avantaje, în fond.

Circulă multe virale pe internet cu spațiile de recereere oferite de Google angajaților. Încăperi colorate, mobilier SF.
Multe dintre ele sunt chiar reale.

Ce te-a impresionat cel mai mult în perioada în care ai lucrat la Google?

Era un loc foarte vizitat și ne trezeam la serviciu, vinerea după-masa, de obicei, cu tot felul de personalități. Am avut ocazia de a-i vedea la Google pe Gorbaciov, Bill Clinton, Al Gore, Madeleine Albright, Colin Powell, Robbie Williams. Compania era ca un magnet. Toată lumea venea să ne vorbească. Pentru noi, Al Gore era omul care venea la prânz. În fiecare lună ne vizita și mânca printre angajați, la unul din restaurante.

Alt aspect care m-a impresionat a fost faptul că aveam beneficii extraordinare ca angajați. Aveam la serviciu coafor, medic, salon de masaj, restaurante, service auto, sala de sport, bazin de înot, grădiniță. Existau chiar și un fel de „servitori”, pe care îi puteai trimite să îți facă orice fel de servicii, de la punerea corespondenței la poștă la organizarea unei petreceri private pentru un membru al familiei.

Aveam până și sală de spălat rufe. Legat de încăperea aceasta îmi amintesc și o poveste hazlie. Superiorilor noștri le făcea o deosebită plăcere când venea vreo personalitate în vizită, să o ducă să îi arate și mașinile de spălat. Într-una din vizitele lui Colin Powell, acesta a dat peste o prietenă a mea, care, de emoție, și-a aruncat toate rufele într-o mașină de spălat și a închis hubloul. Powell i-a spus că ar trebui să își separe rufele albe de cele negre. După câteva incidente de genul acesta, mulți colegi, ca să nu se mai întâlnească cu vedete în timp ce își sortau hainele murdare, au început să cam evite zona.

Ai lucrat peste 2 ani la Londra, tot pentru Google, și între timp ai ajuns la Oxford, la master și apoi la doctorat. Teza ta este ceva nou în domeniu.
În lucrarea mea am abordat comerțul online. Este și motivul pentru care cei de la Comisia Europeană au găsit-o interesantă. În domeniul acesta sunt puține studii și tocmai de aceea m-au chemat cei de la Comisie pentru o prezentare în cadrul centrului lor de cercetare din Sevilia și una la Bruxelles.

Ce noutăți a scos în evidență cercetarea ta?
Doctoratul l-am făcut pe bazele de date de la Google. Ideea e că, în general, comerțul exterior a fost încurajat prin intermediul unor măsuri economice menite să aproprie țările, un fel de convenții artificiale. De exemplu în UE, moneda unică facilitează numărul mare de schimburi între țările din Uniune. Rezultatele mele arată că, în mediul virtual, aceste măsuri nu au niciun efect asupra cantităților de importuri și exporturi între două țări. Pentru comerțul online, contează legăturile culturale, faptul că anumite zone vorbesc aceeași limbă sau au aceeași religie oficială dominantă.

Practic, ți-ai trait jumătate din viață în afara țării. Te gândești să revii în România? Să îți faci o carieră aici?
Până de curând trăiam cu ideea că voi sta toată viața în străinătate. În 2010, optica mi s-a schimbat radical. Liga Studenților Români din Străinătate mi-a acordat premiul „Studentul Anului în Europa”, la nivel postuniversitar. Acest premiu mi-a dovedit că și acasă, oamenii competenți sunt apreciați la justa lor valoare. Mă gândesc acum să revin în țară, fie pentru a lucra în domeniul politicilor publice, fie pentru a dezvolta un concept al meu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Tupolev a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 09:39 )

Vorbim de aceasta basista? Cu siguranta ca are viitor in Rrromania lui Basescu.http://www.contributors.ro/dezbatere/6724/

Tudor a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 09:49 )

Incredibil! O fata care si-a vazut de scoala si a reust sa faca ceva prin propriile puteri e acuzata ca e basista penru ca a demascat plagiatul familiei Mang. E jenant. Chiar nu mai vedem padurea din cauza copacilor? Sunt sustinator USL, am votat pentru demiterea lui Basescu, dar n-am cum sa fiu de acord cu astfel de abordari. Romania are nevoie de astfel de tineri.

Daniel a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 18:23 )

Tupolev, tu sa vorbesti de-abia cand vei avea performantele ei! Deocamdata sunt aproape convins ca iti este superioara in orice plan. Preferintele ei politice nu au absolut nicio treaba cu valoarea pe care a dovedit-o cu varf si indesat. Tu du-te si mai studiaza putin, poate reusesti sa scapi de ochelarii de cal! Bravo, Cosmina! Oamenii ca tine vor schimba Romania.

Alex a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 19:45 )

Si ce o sa faca in Romania? O sa stea pe sub mese, sa o ia de la domnii generosi? De ce s-ar intoarce in Romania? Nu cumva are mari probleme in compania Google? Sa fim seriosi, aici nu este vorba de patriotism ci de interese personale. E plina Romania de „Studentul Anului” la toate universitatile mari din Occident. Este aceasta o masura a succesului? Ma indoiesc, din moment ce nici macar unul dintre ei nu a performat in tara. Titluri pentru pro.stime, impresioneaza impresionabilii. Desigur, acum vor interveni cativa dintre acestia si vor scrie ca, vezi tu, sistemul din Romanica e de vina. Nu domnule, daca ai valoare te lupti cu sistemul si ii dai forma pe care o doresti. Geme tara aceasta de „genii” cu universitati terminate prin Anglia, America, Franta, Germania, etc. Ce au adus ei pentru tara? NIMIC! Cica i-a invins sistemul. A se scuti, aici este vorba de absenta totala a valorii reale.

@ Alex a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 20:37 )

– Ești tu cumva vreunul din cei care ” te lupți cu sistemul și îi dai forma dorită” ? Dacă DA, de ce te ascunzi sub anonimat, arată-ne de ce ai fost tu în stare ca să-ți urmă și noi exemplul ! O.K., o să-mi replici că și eu postez anonim… da, sunt un anonim, dar măcar am bunul-simț să nu mă cred mare filozof și să-i critic pe alții care au produs în viața lor și altceva decât mătreață !

Alex a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 21:01 )

Sint prea mic ca sa ma iau la tranta cu sistemul. Sint resemnat cu acest gen de Romanie. Diferenta este ca eu nu ies public, zi de zi, sa mestec aceeasi ciunga cu sistemul care nu se reformeaza nici mort. Te-ar ajuta cu ceva ca sa stii cine sunt? Un anonim, in viata cotidiana, cu matreata si idei. Ma deranjeaza meschinaria si ipocrizia unora, printre care si cea a acestei doamne/domnisoare cu aere de Google.Venind de la aceasta companie de top intr-o tara emergenta,oare la ce se poate astepta?Sa-i fie mai bine?Nu cred. Dar e simpatic si da bine la imagine sa urli peste cateva luni ca a invins-o sistemul. Hai sictir, e plina Romania de babe plangacioase.

doni a spus: (noiembrie 10th, 2012 at 23:55 )

multa bafta tuturor. forta USL! voi astia de la debanat sunteti niste
santajisti…… 2000 de euro ma. bulangiilor

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Clubul Heaven

Primăria Timișoara câştigă definitiv litigiul cu Heaven. Patronul Dorin Epure trebuie să evacueze baza şi să achite municipalităţii 200.000 de euro

Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul pentru baza de agrement Heaven, decizia fiind dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Proprietarul clubului, fostul miliţian Dorin Eupre trebuie să-şi strângă acum catrafusele, plus trebuie să achite municipalităţii 200.000 de euro. Anunţul prvind această victorie a municipalităţii în faţa lui Dorin Epure a fost făcut e...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara câştigă definitiv litigiul cu Heaven. Patronul Dorin Epure trebuie să evacueze baza şi să achite municipalităţii 200.000 de euro
Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Niciun meci fără emoții! Conduși la pauză, poliștii de la handbal au avut în sfârșit nervii tari și au bătut pe final Vasluiul

După trei înfrângeri în acest an la un gol diferență, o remiză scoasă pe sirenă și o victorie normală pe terenul codașei fără punct la două goluri, în această seară SCM Poli a obținut un succes cu adevărat important. Bănățenii au trecut cu 33-30 de o vecină de clasament, CSM Vaslui însă nu a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Niciun meci fără emoții! Conduși la pauză, poliștii de la handbal au avut în sfârșit nervii tari și au bătut pe final Vasluiul
isho.ro

Social vezi arhiva Social

„Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare”, noul proiect sub cupola UPT

Șanse egale pentru toți, proiect marca UPT! Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (ISJ-HD) și Asociația DANKE, implementează proiectul „Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare (Edu-UPT)”, finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021–2027. Proiectul vizează creșterea accesului, a participării și a performanței academice pentru 352 de elevi și studenți din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare”, noul proiect sub cupola UPT
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

salariu

Timișul e depășit la salarii de București, Cluj și Brașov

Conform datelor oferite chiar de cei angajați, prin intermediul comparatorului Salario, în Timiș se plătește un salariu mediu de 4.600 de lei, ceea ce plasează județul pe primele locuri la nivel național. După București, Cluj și, surpriza, Brașov. Potrivit datelor culese în Salario, comparatorul salarial eJobs, cele mai mari salarii în primul trimestru au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul e depășit la salarii de București, Cluj și Brașov

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După trei înfrângeri în acest an la un gol diferență, o remiză scoasă pe sirenă și o victorie normală pe terenul codașei fără punct la două goluri, în această seară SCM Poli a obținut un succes cu adevărat important. Bănățenii au trecut cu 33-30 de o vecină de clasament, CSM Vaslui însă nu a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Niciun meci fără emoții! Conduși la pauză, poliștii de la handbal au avut în sfârșit nervii tari și au bătut pe final Vasluiul
Patru meciuri pentru timișene, trei victorii și o remiză. Runda a doua din play-off/play-out a început cum nu se poate mai bine pentru reprezentantele județului nostru. În play-off, Ghiroda s-a impus meritat in extremis în partida cu Progresul Pecica. A fost 2-1 cu golul victoriei venind în minutul 91, Călin Ciobanu (48), Petrișor Jichici (91),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorii importante pentru echipele din Timiș în C9
Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul pentru baza de agrement Heaven, decizia fiind dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Proprietarul clubului, fostul miliţian Dorin Eupre trebuie să-şi strângă acum catrafusele, plus trebuie să achite municipalităţii 200.000 de euro. Anunţul prvind această victorie a municipalităţii în faţa lui Dorin Epure a fost făcut e...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara câştigă definitiv litigiul cu Heaven. Patronul Dorin Epure trebuie să evacueze baza şi să achite municipalităţii 200.000 de euro
Primăria Timișoara a demarat plantarea în zona Spitalului Județean, pe strada Aleea Sănătății a 75 de tei și frasini. Plantările au început vineri, ca parte a strategiei municipalității de a crea un oraș mai verde. Plantările de pe strada Aleea Sănătății, o zonă circulată și lipsită de copaci mari, a început în toamna anului trecut,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe Aleea Sănătății se vor planta 75 de noi copaci/FOTO
Șanse egale pentru toți, proiect marca UPT! Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (ISJ-HD) și Asociația DANKE, implementează proiectul „Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare (Edu-UPT)”, finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021–2027. Proiectul vizează creșterea accesului, a participării și a performanței academice pentru 352 de elevi și studenți din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Educație fără bariere: Universitate, Progres, Transformare”, noul proiect sub cupola UPT
Conform datelor oferite chiar de cei angajați, prin intermediul comparatorului Salario, în Timiș se plătește un salariu mediu de 4.600 de lei, ceea ce plasează județul pe primele locuri la nivel național. După București, Cluj și, surpriza, Brașov. Potrivit datelor culese în Salario, comparatorul salarial eJobs, cele mai mari salarii în primul trimestru au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul e depășit la salarii de București, Cluj și Brașov
Primăria comunei Giroc a angajat o firmă din Bucureşti pentru elaborarea bugetului, dar şi consultanţă financiară, contractul fiind încheiat pentru suma de 120.000 de lei (24.129 de euro). Firma nu are niciun angajat din 2010 şi este plină de datorii. Adică n-a reuşit să-şi ofere nici ei consultanţă financiară cât de cât rezonabilă.   Angajaţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Curat murdar! O firmă care nu are niciun angajat de 15 ani face bugetul comunei Giroc. Firma, cu mari datorii, oferă şi… consultanţă financiară
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu” va avea, în următorii ani un nou corp de clădire, o construcție estimată la 52 de milioane de lei. Consiliul Județean Timiș a semnat contractul de lucrări – proiectare și execuție pentru noua clădire, una modernă, adaptată nevoilor copiilor cu cerințe educaționale speciale și va respecta toate standardele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractul pentru o nouă clădire la Centrul Școlar „Dumitru Ciumăgeanu”, în valoare de 52 de milioane de lei
Încă din primele luni ale acestui an s-au conturat la nivelul pieței rezidențiale o serie de tendințe care au potențialul de a marca evoluția sa în 2025. Semnale vin și din sectorul de creditare, care are o influență puternică asupra imobiliarelor, în contextul în care mulți dintre români se bazează pe obținerea finanțării de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Piața imobiliară românească devine mai accesibilă. Prețurile s-ar putea stabiliza, iar creditele să devină mai avantajoase/Foto
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.