Una dintre cele mai frumoase clădiri din Piața Unirii, Casa Bruck, revine la gloria trecută. A fost renovată integral, respectând cu sfințenie caracteristicile originale, pe banii proprietarilor actuali. Acum, Casa Bruck atrage ca un magnet privirile trecătorilor, localnici și turiști deopotrivă.
Proprietarii celor 20 de apartamente au plătit pentru renovarea imobilului în jur de 300.000 de euro. Gianluca Testa este unul dintre ei. Locuiește la Timișoara de mai multă vreme, a fost directorul unor companii cu mii de angajați. De Casa Bruck s-a îndrăgostit la prima vedere. Și-a dorit neapărat un apartament în acel imobil.
În 2000 și-a îndeplinit visul și s-a mutat în apartamentul din Casa Bruck. Acesta avea nevoie de reparații capital. „Am cheltuit foarte mulți bani ca să recondiționez interiorul, partea de instalații electrice, canalizarea… Am făcut tot nou, din pasiune, nu din business”, spune italianul.
Ca să se poată apuca de reabilitarea totală a clădirii, oamenii au așteptat patru ani pentru a obține toate avizele. Materialele sunt similare celor folosite la reabilitarea Colosseumului, a Pieței Sfântul Petru sau a clădirii universității Oxford. Lucrările au fost realizate de aceiași muncitori care au renovat și o parte din Bastionul Therezia. Totul s-a desfășurat sub supravegherea unui inginer italian specializat în reabilitarea clădirilor istorice. „A avut multă bătaie de cap cu muncitorii. Aceștia au fost nevoiți, și nu o dată, să refacă o lucrare, pentru că nu respectaseră toate indicațiile primite”, explică Gianluca Testa.
Casa Bruck a fost ridicată în 1910, fiind proiectată de arhitectul Szekely Laszlo. Deși a fost construită urmând, în mare parte, stilul Secession, colțurile clădirii nu au fost tăiate, la fel ca toate celelalte monumente reprezentative pentru acest curent. Experții consideră că Szekely a vrut astfel ca opera lui să contrasteze cu restul construcțiilor din zonă.
Comentarii prin facebook