De zece lei speranta. Mai luam plasa cu USL?

Uniunea Social Liberală a cerut Biroului Electoral Central să lămurească ce-a vrut legiuitorul să spună când și-a propus să reglementeze problema cadourilor electorale. Sau când legiuitorul nu și-a propus să reglementeze nimic, ci doar să arate lumii cât de tare îl doare în fund de fenomenul mitei electorale. Privit din elicopterul lui Dan Diaconescu, gestul liderilor USL pare unul foarte normal, dacă n-ar fi incredibil să-ți imaginezi că oamenii ăștia chiar și-au propus să plece de data asta la luptă dreaptă și cinstită, reparând ceea ce tot ei împreună cu ăialalți au făcut de mântuială în parlament.

Da, partidul lui Liviu Dragnea, politicianul care și-acum probabil că primește mii de mulțumiri pentru clipele de neuitat petrecute de turiștii electorali în ziua referendumului, acel partid și acea Uniune și-au propus să intre în legalitate pentru alegerile generale.

Uluitor demers, cu atât mai mult cu cât nimeni nu le-ar mai cere socoteală celor de la putere despre cât de murdar își vor duce campania electorală. Niciun șef de post din MAI ori procuror mai degrabă atent la mișcările din DNA sau de la vârful Parchetului General nu și-ar mai băga nasul în sacoșa electorală cu care partidele vor încerca să ademenească alegătorul plictisit de-atâtea doctrine hipocalorice.

Potrivit legii, „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinării alegătorului sa voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, constituie infracțiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.

Legea permite astfel de jonglerii doar cu „bunurile cu valoare simbolică”, inscripționate cu însemnele partidului respectiv. Numai că legea nu zice o vorbă despre ce-ar mai avea voie Victor Ponta, Dan Radu Rușanu, Relu Fenechiu, Ghiță Ciobanu și compania să pună în pungi, alături de pliante electorale, brichete, pixuri și tradiționala bancnotă de 50 de lei.

Preocuparea asta pentru normalitate mă pune pe gânduri în cazul USL, cum la fel m-ar fi pus în gardă astfel de gesturi de pocăință și pe vremea când activismul PDL făcea ravagii prin electoratul flămând de la țară. În primăvară, înainte de locale, Victor Ponta înfiera apucăturile politicienilor de a cumpăra cu cadouri votul populație. Ca la un semn, filialele locale au început să împartă bezmetic sacoșe cu ulei, făină, zahăr etc., de parcă promisiunea făcută de Ponta la București era doar un consemn pentru activul din teritoriu. Ce urmează acum?

Păi ce să urmeze? Cum pentru PSD Ion Iliescu este un simbol al partidului, tot așa și pentru țăranul român porcul tăiat de sărbători reprezintă tot ceva simbolic. Uiaga de răchie și damigeana de vin capătă, de asemenea, valori simbolice de netăgăduit în fața unei procuraturi uneori atât de nedrepte. Poate cineva să spună că tradiționala pâine cu sare oferită chiar și lui Jose Manuel Barroso e mită? Că un pahar de pălincă primit în acordurile tarafului de orice oficial descălecat prin Maramureș ar fi șpagă? Păi atunci de ce n-ar pune USL într-o pungă viu colorată o juma’ de kilogram de sare, două pâini calde, o sticlă de răchie, totul sub 10 lei, cât zice la lege?

Dar nimeni nu se va uita până la urmă în plasa omului dacă pui la pachet și-o bucată de șoric cu ștampila PSD, iar de la șoric la pastramă și la borcanul cu murături n-ar fi decât un pas la fel de nevinovat precum un breloc ori o umbrelă chinezească. Bun, dacă pui o brichetă cu sigla PNL, de ce Ghiță Ciobanu n-ar oferi omului și niște țigări, dacă tot le are? Înclin să cred că nu se va întâmpla nimic senzațional, motiv pentru care țin să-i liniștesc pe milogii care votează numai cu gura plină, să stea liniștiți, că și toamna asta e rost de mâncat pe gratis. Și să nu se mai alarmeze degeaba dacă-l aud cumva pe Ponta că va respecta legea.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

amelia a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 08:31 )

acum stau linistita. imi faceam griji ca raman fara galeti de mai multe culori, zahar, orez, faina, ulei. va multumim domnilor politicieni pentru ca ne dati. in acelasi timp vrea sa va spun ca imi doresc din tot sufletul meu de miloaga sa va duceti naibii voi, copiii vostri si toti urmasii pentru felul in care intelegeti ca meritam sa fim tratati. sa va ajunga si copiii in postura acestor amarati, asta va doresc. iar voi sa traiti si sa vedeti cu ochii vostri cum se tarasc, nenorocitilor.

Carla a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 10:31 )

Ce tare articol! Imi cam miroase un pic la comanda! Adica ce sa uinteleg, ca PDL-ul, scuze ARD-ul, nu imparte atentii in campanie :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Asta e o gluma atat de buuuuunnnnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Alinelu alinelu hai la joc a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 10:38 )

De obicei nu se prea scriu astfel de articole exhaustiv unilaterale … insa trebuie sa mai indulcim un pic acreala sucului de portocale, corect? 😉

Louisz a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 10:42 )

Bunicul meu obisnuia sa imi spuna ca atunci cand contezi si faci ceva ce conteaza vor aparea criticile … si la cum i-ati criticat pe USL-isti inseamna ca astia chiar isi fac treaba ca lumea! Multumesc! Acum stiu clar pe mana cui trebuie sa merg!

andy a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 10:44 )

Nu doar PDL-ul….nici pnl din cate vad nu va imparti nimic, nici FC, nici partea mezerabila a PNTCD…doar PSD-ul:)))) lasa-ti-o jos fratilor ca nu va pricepeti

calin a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 10:59 )

@Louisz
hai ca stiai cu cine trebuie sa votezi si pana sa citesti chestia asta. normal ca bunicul tau bolsevic ti-a spus cum trebuie sa votezi, e de inteles.

ionicus a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 10:59 )

E ciudat cum o persoana care scrie articole pe bani(pe sistemul tonomat) ii critica pe cei care dau o punga pentru un vot:P

misu. a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 11:12 )

Misot interpretari. Pai si un pix poate sa coste 5 lei..e mita??? Mai lasati-ne

alesia. a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 11:15 )

Se pare ca lumea chiar crede ca se mai cumpara voturi in ziua de azi pe o un pliant sau un tricou… Sincer… sunt materile promotionale, ce sa si ramana. Plaintele se duc, iar un pix are totusi valoare practica. Si spoturile tv se platesc… sunt mita oferita televiziunilor??? Sau luam legea in fctie de interes.

roxana* a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 11:16 )

Numai cand ploua se vad sute de umbrele portocalii… asa ca sa nu discriminam :)))

@alesia. a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 12:03 )

saracii politicieni, nu mai pot cumpara/fura voturi pe bani marunti, mi se rupe sufletul cand vad asta. din pacate nu ai dreptate, mai ales in mediul rural, unde pentru un pachet care contine faina, orez si zahar se cumpara usor un vot. e o metoda folosita de toate partidele, nu numai din cei din usl. vrei sa-i plangem de mila? sa ne spuna atunci cum agonisesc ei milioanele de euro cand cei mai multi dintre ei nu au afaceri care sa denote ca au banii vehiculati in campanii. sau sa se stabileasca prin lege ca fiecare roman sa primeasca, daca merge la vot, 300 de euro. asa nu s-ar mai da spaga pentru vot sau si daca s-ar mai da, politicienii ar baga seroos mana in buzunarele pline cu bani negri.

liviu a spus: (noiembrie 8th, 2012 at 15:24 )

Crestere , Dezvoltare , Stabilitate , Locuri de Munca = USL

iuliana a spus: (noiembrie 19th, 2012 at 08:31 )

Buna ziua,
Poate ne vor spune si despre cadorile-promisiuni in posturi de directori si directori adjuncti in institutiile publice pe care le-au facut cei din PSD.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara

Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie

O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara
O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic” constituit în cadrul instituției. Acestă acreditare marchează un pas semnificativ în consolidarea rolului UVT ca pol de inovație în regiune și întărește capacitatea centrului de a oferi servicii de top în domeniile Digital (Economie digitală și tehnologii spațiale), Green (Mediu și eco-tehnologii),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic
Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care vor participa vor fi înghesuiți în cea mai mare sală care e la sediul Prefecturii Timiș, una de 28 de locuri, Sala Video. Importante pentru regiune sunt două dintre proiectele care vor fi votate, anume cel pentru deschiderea punctului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj, societate deținută de cei de la Strabag, care contestau licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a Centurii Vest Timișoara. Data la care se închidea, inițial, procedura era 29 martie. ARL a depus contestația în ultimul moment, ceea ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă
Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor la catedră. Acesta a fost subiectul unei adevărate lecţii deschise la UPT, unde s-a vorbit despre germanii din această parte de ţară. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling
În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind noul stadion al oraşului, Druckeria le solicită politicinilor timişoreni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice privind acest obiectiv. Intevenţia vine după mai multe schimburi de replici între preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, şi Alfred Simonis, preşedintele PSD...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului
În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Top