O adolescentă de 15 ani va fi înmormântată marți, după ce a murit din cauza unei meningite tratate inițial cu algocalmin, apoi cu medicamente contra unei crize biliare. Mama acesteia, căreia nu i s-a oferit consiliere psihologică, dar i s-a cerut, la un moment dat, să cumpere un test de sarcină pentru fiica ei, a aflat de la televizor că medicii îi vor cere aprobare ca s-o deconecteze de la aparate.
Tragedia Talidei Varga din satul orădean Popești a început pe 12 octombrie. Întoarsă dintr-o excursie, acuza dureri mari de cap. „Când am dus-o la medicul de familie, fata mea s-a pus pe patul din dispensar și țipa ‘nu mai pot, mă doare capul’”, își amintește Claudia Munteanu, mama copilei. „Ia-i un algocalmin”, i-a recomandat, sec, dr. Minerva Bocea, refuzând să cheme ambulanța sau să-i elibereze un bilet de trimitere către spitalul din apropiere. Nu știa, spune mama fetei, unde s-o trimită pe Talida: la adulți sau la copii. Odată ajunse acasă, Claudia Munteanu a sunat la 112, dar, în cele din urmă, au ajuns la Spitalul Municipal din Marghita cu o mașină mică, pentru că nu erau salvări disponibile.
Legistul Camelia Buhaș, cea a care a făcut autopsia cadavrului, spune clar: Talida a murit din cauza unei meningoencefalite virale acute. „Am găsit un edem cerebral foarte mare și o congestie cerebrală extraordinar de mare la nivelul meningelui, tipice pentru un proces viral. Ce fel de virus a acționat vom afla în două săptămâni, după ce vor veni rezultatele histopatologice”, a declarat medicul de la IML Bihor.
Practic, șansele de supraviețuire ale Talidei Varga s-au năruit în ziua în care medicul de familie i-a recomandat algocalmin. „E foarte important ca tratamentul să înceapă imediat, ca să stagneze evoluția virusului. În general se dă tratament care să inhibe mecanismele patogene ce distrug creierul și e vital să se dea imediat ce apar semnele bolii: febră, convulsii, letragie, dureri de cap”, explică infecționistul Virgil Musta.
Alexandru Oros, pediatrul care a văzut-o pe Talida pe 12 octombrie, a suspectat că aceasta are o criză biliară. I-a prescris fetei niște medicamente și a trimis-o acasă. Starea ei s-a degradat însă rapid, iar adolescenta ajunsese să nu mai suporte lumina. Trei zile mai târziu, când dr. Oros a văzut-o din nou, a suspectat meningoencefalita și a trimis-o la secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal Oradea. „Prima data când am văzut pacienta am pus diagnosticul dischinezie biliară, pentru că așa erau simptomele, dar la diferență de câteva zile, fata avea o stare generală vădit modificată în rău”, declară pediatrul.
Când a ajuns la spitalul din Oradea, Talida vomita întruna. „I-au făcut prima puncție în coloană și au spus că are meningită, dar m-au întrebat și dacă nu cumva e gravidă, drept pentru care am cumpărat un test de sarcină, ca să lămurim lucrurile. Știu că medicii de aici au făcut tot ce era mai bine pentru fată”, relatează mama îndoliată. După două săptămâni de tratament, Talida și-a pierdut cunoștința. „Nu mă mai recunoștea pe mine, nu recunoștea doctorița”, își amintește mama. Pe 30 octombrie, a fost mutată la ATI, unde a fost intubată și a agonizat timp de zece zile. Sâmbătă dimineață, Talida s-a stins.
Talida Varga, elevă în clasa a X-a, era premianta clasei. Marți, la ora 14, ea va fi înmormântată. Medicul de familie Minerva Bocea nu vrea să vorbească despre acest caz pe care l-a tratat cu indiferență. „Nu dau nicio declarație”, a spus dr. Bocea, înainte să-și închidă telefonul.
Comentarii prin facebook