O necropolă veche de 3.000 de ani schimbă cunoștințele pe care le aveam despre înmormântările rituale bănățene. Profesorul Florin Drașoveanu, de la Muzeul Banatului, a descoperit, pe ruta autostrăzii Deva – Lugoj, în localitatea Păru, cea mai mare necropolă a unui grup cultural din epoca bronzului.
În satul Păru au fost găsite peste 50 de morminte de incineraţie vechi de peste 3.000 de ani, vase de lut şi râşniţe de piatră folosite în ritualul funerar, sute de locuinţe din secolul XIII înainte de Christos. Florin Drașovean spune că necropola de la Păru este cea mai importantă necropolă descoperită în cadrul culturii Balta Sărată, cultură dezvoltată în partea de nord- est a Banatului la sfârșitul Epocii Bronzului.
Necropola aruncă o lumină nouă asupra ritului și ritualului de înmormântare practicat de strămoșii bănățenilor, explică arheologul. „Din punctul de vedere al inventarului, au fost descoperite vase ce fuseseră folosite la banchetul funebru și diferite fragmente ale unor altare pe care a fost incinerat defunctul. Ulterior, înmormântarea se făcea în gropi circulare cu diametrul de un metru, grupate în cuiburi, probabil pentru indivizii provenind din aceeași familie”, a declarat Drașovean.
Comentarii prin facebook