După o lună de la introducere, banii din coplată nu aduc mare beneficiu spitalelor. Aceasta este concluzia la care au ajuns conducerile celor mai importante unităţi medicale din Timişoara. Sumele ajung doar pentru achiziționarea chitanțierelor, caselor de marcat fiscale, ștampilelor și pentru plata registratorilor.
Spitalului Municipal din Timişoara a strâns cei mai mulţi bani – 10.000 de lei, taxa fiind introdusă la câteva zile de la intrarea în vigoare a legii. „O mare parte din pacienţii noştri sunt la urgenţe, astfel că au achitat această taxă doar aproape 1.200 de pacienţi externaţi”, spune managerul unității medicale, Octavian Mazilu.
La Spitalul Judeţean, coplata a fost introdusă abia la sfârşitul lunii trecute, deoarece a fost implementat un sistem informatizat pentru achitarea taxei. „La externare, registratorii de pe fiecare secţie în parte încasează coplata. în funcţie de scutit sau nescutit. şi o predau la caseria spitalului”, a declarat managerul spitalului, Ciprian Bogdan. În ultimele trei zile din luna trecută, puţin peste 100 de bolnavi au plătit taxa la externare, astfel că Spitalul Judeţean a strâns aproximativ 1.000 de lei.
Spitalul de Boli Infecţioase a cheltuit din bugetul propriu peste 400 de lei pentru cele necesare introducerii taxei, iar banii colectaţi până acum din coplată vor merge tot către achiziţionarea de birotică. La Spitalul Clinic Căi Ferate, introducerea coplăţii a fost amânată. Asta, pentru că unitatea medicală va trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii.
Comentarii prin facebook