Dan Diaconu: Am ajuns la maturitatea necesara pentru a-mi asuma presedintia PNL Timisoara

Soţia şi cele două fetiţe gemene îl înţeleg, chiar dacă e workoholic. Pleacă dimineaţa devreme la lucru şi ajunge seara târziu. E viceprimarul Timişoarei, dar aproape nimeni nu vorbeşte despre activitatea lui. Dan Diaconu e genul de viceprimar extrem de disciplinat, de la care e aproape imposibil să scoţi ceva spectaculos. Un om mai degrabă timid, preferă să-şi facă treaba de undeva din umbră. A ajuns viceprimar, deşi aproape nimeni nu ştia de el înainte să ocupe această funcţie. Acum este foarte aproape de a ajunge preşedintele PNL Timişoara.

Faţă de ceilalţi şefi din instituţii, de primarul Robu sau viceprimarul Stoia, sunteţi foarte puţin vizibil. Nu faceţi nimic sau nu aveţi timp să comunicaţi ce faceţi?
Nu este vorba despre timp de comunicare. Este vorba de a încerca să-ți faci treaba. Unele lucruri sunt vizibile prin persoana mea, altele sunt vizibile prin persoana domnului primar. Cred că Primăria Timişoara trebuie să aibă un sistem coerent de comunicare în care ne încadrăm cu toţii. Domeniile de care răspund sunt extrem de importante pentru Primăria Timişoara şi încerc să-mi fac treaba cât mai bine împreună cu colegii mei din direcţii.

Să înţeleg că nu sunteţi genul de om care vrea morţiş să iasă în faţă?
Nu am această latură, e adevărat. Dacă am ceva de comunicat, cu siguranţă încerc să comunic. Fie prin intermediul comunicatelor, fie la conferinţele de presă de la primărie (n.r. – Diaconu este prezent la mai puţin de una din 15 conferinţe de presă de la PMT).

Multă lume nu știe ce faceți exact în PMT. Concret, cu ce vă ocupaţi?
În subordinea mea directă sunt Direcţia de Mediu, Direcţia de Comunicare, Direcţia de Instituţii Şcolare, Spitaliceşti şi Culturale, Situaţii de Urgenţă şi Casa de Cultură a municipiului Timişoara. Acestea sunt în subordinea directă. Multe dintre activităţile din primărie mă implică şi pe mine. Chiar dacă nu sunt în subordinea mea directă.

Ne puteţi da un exemplu?
Vă dau un exemplu, este vorba despre bugetul PMT, la care mi-am petrecut multe săptămâni pentru a-l întocmi, împreună cu direcţia economică, direcţia de dezvoltare şi toate direcţiile implicate din primărie. Încerc să mă implic. Primăria poate funcţiona doar dacă suntem o echipă din toate punctele de vedere.

Aveţi în subordine Direcţia de Mediu, deci şi parcurile. Nu vi se pare ciudat că viceprimarul Traian Stoia a anunțat primul că se fac birturi în parcurile dumneavoastră? Nu și-a depășit atribuţiile?
Nu este neapărat domeniul meu. Sigur că terasele despre care se vorbeşte sunt în parcuri şi, din acest punct de vedere, aparţin de Direcţia de Mediu. Exerciţiul în sine comercial al terasei aparţine de direcţia pe care o coordonează domnul Stoia. Intervenţii ale mele cu terasele din parcuri au fost de-a lungul timpului. În continuare, cred că ele se justifică doar în condiţii foarte bine argumentate, din toate punctele de vedere.

Adică fără alcool şi fără ţigări?
Aceste detalii ţin de latura comercială. Pe mine mă interesează latura de spaţiu verde a parcului, care îmi doresc să nu fie afectată. Terasele din parcuri ar trebui să fie excepţii bine argumentate atât arhitectural, cât şi din punct de vedere al protecţiei mediului. Există parcuri în care se pretează acest lucru şi sper că vom reuşi să scoatem la licitaţie locaţia prevăzută în acest sens de proiect, în Parcul Copiilor, cofetăria. Dacă se va mai identifica suplimentar nevoia de o altă terasă în acel parc, la cererea oamenilor se poate discuta.

Ce se aude despre restul locaţiilor, se mai vehiculează terase în alte câteva parcuri…
Eu ştiu că s-a încercat un studiu care s-a trimis către domnul primar. Dacă domnul primar le va considera necesare, putem discuta. Eu nu am văzut alte documente până în acest moment.

De ce vi se spune „Delfinul”? Vă deranjează?
(zâmbeşte) Am auzit-o de la colegii dumnevoastră din presă. Nu mă deranjează niciun fel de poreclă, ba chiar mi se pare una frumoasă. Nu ştiu care sunt motivele pentru care ar exista o astfel de poreclă, sunt convins că dmneavoastră ştiţi mult mai bine (râde).

Ipoteză de lucru: Robu pierde procesul cu ANI şi trebuie să părăsească funcția. Va candida Dan Diaconu pentru scaunul de primar?
Nu există o astfel de ipoteză. Nu are sens să discutăm despre lucruri pur ipotetice. Dacă este să vorbim cinstit despre procesul cu ANI – nu mă simt confortabil să vorbesc despre acest subiect, pentru că nu îmi aparţine -, lucrurile sunt clare acolo. Articolele de lege sunt foate clare. Nu cred că există nicun pericol din acest punct de vedere pentru pierderea funcţiei, indiferent de rezultatul procesului cu ANI. Nu se pune problema unui astfel de scrutin în perioada următoare.

Dar nu s-au discutat chiar deloc în partid astfel de scenarii?
În partid cu siguranţă nu s-a discutat aşa ceva. Nu există un astfel de scenariu. Oricine lecturează legea va descoperi articolele care, în mod foarte clar, stipulează acest lucru.

Candidaţi şi la funcţia de preşedinte al PNL Timișoara. Aveți timp să face toate job-urile în care sunteți implicat? Viceprimar, președinte la baschet, președinte la partid?
Nu ştiu dacă sunt prea multe joburi. Până la urmă, funcţia de preşedinte la PNL Timişoara este o funcţie politică în interiorul partidului, în care cred că mi-aş putea aduce un aport important la felul cum se organizează filiala municipală. Funcţia de viceprimar este administrativă. Cele două funcţii nu sunt complet separate, sunt viceprimar, pentru că am fost ales în primul rând politic în Consiliul Local Timişoara. Dimpotrivă, cele două domenii, munca de la partid cât şi cea din administraţie, ar trebui să fie mai apropiate din toate punctele de vedere. Cred că am ajuns la maturitatea necesară din punct de vedere politic pentru a-mi asuma o astfel de răspundere.

Pe ce vă bazaţi?
Am condus două campanii anul trecut. Şi cea de la locale, şi cea de la parlamentare pe Timişoara. Cred că am făcut-o cu rezultate bune. Ambele campanii au fost câştigate. Sigur nu este meritul meu 100%. Am avut candidaţi extraordinari, atât la locale, cât şi la parlamentare. Cred însă că munca depusă de mine şi de echipa din PNL a fost un amănunt important în câştigarea alegerilor.

Se spune că nu aţi fi fost tocmai decis să candidaţi. Au tras colegii de dumneavoastră?
Decizia a fost exclusiv a mea pentru această candidatură. Cred că pot să fac o treabă bună. Funcţia de preşedinte a unei organizaţii municipale a PNL este una de muncă şi organizare în primul rând. Nu neapărat una de imagine sau de poziţie politică. Sunt secretarul general al PNL Timiş, dar este o provocare. Sper să câştig.

Aveţi o echipă formată pentru conducerea PNL Timişoara? Puteţi avansa nişte nume?
Pentru biroul municipal echipa nu este formată în totalitate. Încă evaluez care dintre colegi pot participa în această echipă. Cu siguranţă vor fi toţi colegii consilieri locali. Ei sunt veriga esenţială din punct de vedere politic între administraţie şi cetăţeni. Încerc să mă bazez pe toţi oamenii care vor accesa la programul politic pe care mi-l propun pentru următorii patru ani.

Nu a funcţionat bine organizaţia PNL Timişoara până acum, dacă vreţi să deveniţi preşedinte?
Organizaţia care este câştigătoare cu siguranţă este o organizaţie bună, solidă, puternică. Asta nu înseamnă că nu există posibilităţi de îmbunătăţire a activităţii. Posibilităţi care pot fi puse în operă în următorii patru ani.

Care este cel mai important lucru pe care aţi reuşit să îl faceţi ca viceprimar?
E puţin de gândit… În domeniul mediului, cel mai important lucru pe care zic eu că am reuşit să îl facem ţine de calitatea aerului. Practic am reuşit să scădem în unele locuri de 20 de ori numărul de depăşiri pe particulele de praf la staţiile de monitorizare. Totul, prin eforturi majore. Am ajuns din oraşele codaşe ca un exemplu de bună practică la nivelul Ministerului Mediului. Soluţiile noastre urmează să fie abordate şi de alte oraşe. Este una din reuşitele principale.

Care ar fi principala chestie pe care nu aţi reuşit să o faceţi?
Principala problemă pe care mi-am propus-o şi nu am reuşit să o duc la capăt – sunt convins însă că viceprimarul Stoia împreună cu restul angajaţilor vor reuşi să o facă – este legată de începerea programului de locuinţe. Este adevărat că am condus Direcţia de Patrimoniu şase luni, am avut 650 de audidenţe. Foarte multe faţă de oricare angajaţi, cu excepţia primarului. Am avut de 5-6 ori mai multe audienţe ca înainte. Majoritatea problemelor erau legate de locuinţe. Rămâne o nerealizare că în şase luni nu am început acest program, încă insist pentru el.

A fost frustrant când vi s-a luat Patrimoniul?
Nu mi s-a luat. Patrimoniul s-a dus în două direcţii importante. Pe de o parte, Direcţia de clădiri, terenuri care a rămas la domnul viceprimar Stoia…

Acolo unde sunt banii adevăraţi…
Nu vorbim neapărat de bani. Este o zonă în care se administrează mai mult patrimoniu decât în zona care a rămas la mine, chiar dacă aceasta reprezintă lucurile importante din patrimoniul Timişoarei, şcoli, spitale, instituţii culturale, locuri vizibile şi sensibile din toate punctele de vedere.

La nivel de zvonuri s-a spus, în vreo două rânduri, că aţi vrea să plecaţi din primărie. Cât adevăr este aici?
Nu am făcut niciodată o astfel de afirmaţie. Nu contest că mi-a fost greu în anumite momente. Nu am lucrat nicio secundă la stat. Am fost tot timpul propriul meu angajat în zona privată, iar contactul cu mentalităţile dintr-un sistem de stat este puţin mai greu şi uneori descurajant. Niciodată nu s-a pus problema să plec însă din primărie.

Ce v-a descurajat în Primăria Timişoara? Birocraţia? Rigiditatea angajaţilor?
Lucrurile merg foarte greu. Legislaţia este alambicată, uneori ai impresia că se doreşte să existe o birocraţie mai mare. Încet-încet încercăm să le descâlcim pe toate. Este descurajant când, în fiecare săptămână, descoperim ceva din trecut care evident îţi afectează activitatea curentă. Este descurajant când ştii că există proiete pe care vrei să le vezi cât mai rapid puse în practică şi uneori se lovesc de hăţişul birocraţiei. Este o muncă care consumă multă energie şi mult timp. Programul meu începe la 8 dimineaţa şi se termină la 8 seara, la mult timp după ce femeile de serviciu au plecat din instituţie.

Nu vă ceartă soţia, nu vă ceartă fetiţele, că nu mai aveţi timp şi pentru ele?
Nu este uşor. Sigur că mă înţeleg. Am ajuns la o maturitate din punct de vedere al familiei. Fetiţele mele au 11 ani, sunt în clasa a V-a, suntem o familie sudată în care înţelegerea este cuvântul de ordine. Nu este însă foarte plăcut. Mi-aş dori să petrec mai mult timp alături de familie, dar nu tot timpul se poate. Beneficiez cu siguranţă de înţelegerea lor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

erhardt a spus: (mai 14th, 2013 at 14:23 )

Intamplator m-am intersectat cu Dan Diaconu in sfera privata si pot sa spun ca as fi incantat sa avem foarte multi ca el implicati in politica.

umbra.. a spus: (mai 14th, 2013 at 18:09 )

asta il defineste pe omul asta…UMBRA…dar stati linistiti ca ii da busoi de cap!

@umbra a spus: (mai 14th, 2013 at 19:37 )

poate ca nu e nici asta vreun simpatic, dar fata de busoi e splendoare-n iarba. sa se duca busoi acolo unde l-a procreat mamicuta lui si sa ne lase in pace.

Daniel Dumbrava a spus: (mai 14th, 2013 at 19:39 )

Un tip care nu imi pare ca reprezinta spiritul politic romanesc atat de viciat… sper sa imi pastrez aceasta parere si peste un an, doi… Succes!

Baby a spus: (mai 14th, 2013 at 22:55 )

Interviul asta s-a purtat pe Facebook?A primit intrebarile,a mers la partid sa rumege…si a trimis inapoi raspunsurile…Fabulos,asta da interviu

Daniel a spus: (mai 14th, 2013 at 23:10 )

Ce sa conduci,o sa ai o functie de ornament,ca DICTARobu oricum face ce vrea prin partid,indiferent cine ce ii zice.

bogdi a spus: (mai 14th, 2013 at 23:59 )

Inca nu a ajuns la maturitatea sa conduca un club de baschet,dar mai sa conduca un partid sau un oras

draganescu a spus: (mai 17th, 2013 at 16:46 )

Articolul este pur propagandistic. Robu si-a plasat prin mijloace specifice 2 „delfini” politici in administratia locala. Mai exact, dupa modelul Ilie Sarbu, 2 oameni obedienti: Diaconu la Primarie si Marian Vasile la consiliul judetean. Nu este vorba nici de competenta, nici de eficienta ci doar de obedienta. Fata de Robu, evident. PNL o ia nu incet dar sigur pe urma PNT-CD. Pacat!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tensiunile continuă în PNL Timiş! Nicolae Robu, mitraliat de tinerii liberali; Vasile Blaga, boicotat de primari

Candidatul PSD la Primăria Timişoara, Nicolae Robu, a pierdut sprijinul tinerilor liberali, după ce a avut o ceartă monstuoasă cu aceştia. Robu le-a reproşat tinerilor că îl înregistrează atunci când aceştia l-au întrebat cu cine să voteze la preşedinţia CJ Timiş, respectiv cu Alfred Simonis sau cu Alin Nica. Azi e nouă şedinţă la PNL...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tensiunile continuă în PNL Timiş! Nicolae Robu, mitraliat de tinerii liberali; Vasile Blaga, boicotat de primari
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează, în perioada 13 – 23 octombrie, o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, de vizitare a Canton Import & Export Fair, ediția 136/ faza I.  Târgul de la Canton sau Târgul de Import și Export, este cel mai vechi și cel mai mare târg comercial din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La Timișoara s-a inaugurat vineri noul terminal plecări externe din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara, care devine cel mai modern aeroport din țară. Investiție cu fonduri europene, aceasta marchează intrarea României în Schengen cu transporturile aeriene și maritime.  La eveniment au participat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Marcel Ciolacu, primul ministru, Nicolae Ciucă, șeful Senatului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Moment istoric la Timișoara. A fost inaugurat noul terminal de plecări externe de la Aeroport, eveniment care a marcat intrarea României în Spațiul Schengen
Ținând cont de temperaturile diurne exterioare, prognozate pentru perioada imediat următoare, ridicate, ziua, și ceva mai scăzute, pe timpul nopții, Colterm anunță că  modifică parametrii de furnizare a încălzirii, pe rețeaua secundară de termoficare. Astfel, începând de astăzi, 29 martie 2024, se  reduc parametrii de furnizare a energiei termice, de la 40 la 37 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm reduce parametrii de furnizare a încălzirii
Una dintre cele valoroase piese din colecția armelor albe expusă de Muzeul Naţional al Banatului este sabia familiei nobiliare Osztoics. Aceasta face parte din expoziția temporară „𝐎𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞. 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞. 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐞. 𝐀𝐫𝐦𝐞 𝐚𝐥𝐛𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢„, aflată în mansarda B1 a muzeului. Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sabia familiei nobiliare Osztoics de Șemlacu Mare și Șemlacu Mic în expoziţia temporară de arme albe a Muzeului Banatului
Candidatul PSD la Primăria Timişoara, Nicolae Robu, a pierdut sprijinul tinerilor liberali, după ce a avut o ceartă monstuoasă cu aceştia. Robu le-a reproşat tinerilor că îl înregistrează atunci când aceştia l-au întrebat cu cine să voteze la preşedinţia CJ Timiş, respectiv cu Alfred Simonis sau cu Alin Nica. Azi e nouă şedinţă la PNL...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tensiunile continuă în PNL Timiş! Nicolae Robu, mitraliat de tinerii liberali; Vasile Blaga, boicotat de primari
Joi seara, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a avut loc evenimentul de decernare a Ordinului Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, distincție conferită de Președintele României, Klaus Iohannis, directorului general al Teatrului Național, Ada Hausvater, și înmânată de ministrul Culturii, Raluca Turcan. Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Distincţie importantă primită de directorul general al Teatrului Național Timişoara, Ada Hausvater
Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un patrimoniu viu și prețios din întreg teritoriul județului Timiș. Sute de participanți: dansatori, soliști vocali și instrumentiști, grupuri, formații și ansambluri folclorice, tarafuri, meșteșugari,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii
Lucrările de întreținere derulate de Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara, desfășurate pe Centura Timișoarei, continuă. Se va lucra în continuare la pasajul CFR DRDP Timișoara a anunțat că lucrările la podul peste canalul Behela de pe centura Timișoara Nord s-au finalizat. Acum, echipele antreprenorului care realizează lucrarea s-au mutat pentru lucrări similare la dispozitivele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările pe Centura Nord continuă, la pasajul CFR/FOTO
La Timișoara se deschide, duminică, Târgul de Paști. Evenimentul coincide cu începutul sărbătorilor pascale catolice. Astfel, la finalul Liturghiei pascale catolice, estimat la ora 12:30, Alaiul Primăverii, animat de îngerul gigantic al Asociației Teatru pe Roți și de un grup de copii de la școala de dans Mini-Mini Reflex, va porni de la Domul Romano-Catolic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duminică se deschide oficial, cu ocazia sărbătorilor pascale catolice, Târgul de Paști de la Timișoara
Ziua Jandarmeriei este marcată la Iulius Town prin activități dedicate tuturor membrilor familiei, susținute de reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș. Sâmbătă, 30 martie 2024, în Iulius Gardens, începând cu ora 14.00, vor avea loc prezentări de tehnică și echipament, expunere de autovehicule speciale, dar și demonstrații de dresaj canin. Mai mult, cei mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town
Top