Dan Diaconu: Am ajuns la maturitatea necesara pentru a-mi asuma presedintia PNL Timisoara

Soţia şi cele două fetiţe gemene îl înţeleg, chiar dacă e workoholic. Pleacă dimineaţa devreme la lucru şi ajunge seara târziu. E viceprimarul Timişoarei, dar aproape nimeni nu vorbeşte despre activitatea lui. Dan Diaconu e genul de viceprimar extrem de disciplinat, de la care e aproape imposibil să scoţi ceva spectaculos. Un om mai degrabă timid, preferă să-şi facă treaba de undeva din umbră. A ajuns viceprimar, deşi aproape nimeni nu ştia de el înainte să ocupe această funcţie. Acum este foarte aproape de a ajunge preşedintele PNL Timişoara.

Faţă de ceilalţi şefi din instituţii, de primarul Robu sau viceprimarul Stoia, sunteţi foarte puţin vizibil. Nu faceţi nimic sau nu aveţi timp să comunicaţi ce faceţi?
Nu este vorba despre timp de comunicare. Este vorba de a încerca să-ți faci treaba. Unele lucruri sunt vizibile prin persoana mea, altele sunt vizibile prin persoana domnului primar. Cred că Primăria Timişoara trebuie să aibă un sistem coerent de comunicare în care ne încadrăm cu toţii. Domeniile de care răspund sunt extrem de importante pentru Primăria Timişoara şi încerc să-mi fac treaba cât mai bine împreună cu colegii mei din direcţii.

Să înţeleg că nu sunteţi genul de om care vrea morţiş să iasă în faţă?
Nu am această latură, e adevărat. Dacă am ceva de comunicat, cu siguranţă încerc să comunic. Fie prin intermediul comunicatelor, fie la conferinţele de presă de la primărie (n.r. – Diaconu este prezent la mai puţin de una din 15 conferinţe de presă de la PMT).

Multă lume nu știe ce faceți exact în PMT. Concret, cu ce vă ocupaţi?
În subordinea mea directă sunt Direcţia de Mediu, Direcţia de Comunicare, Direcţia de Instituţii Şcolare, Spitaliceşti şi Culturale, Situaţii de Urgenţă şi Casa de Cultură a municipiului Timişoara. Acestea sunt în subordinea directă. Multe dintre activităţile din primărie mă implică şi pe mine. Chiar dacă nu sunt în subordinea mea directă.

Ne puteţi da un exemplu?
Vă dau un exemplu, este vorba despre bugetul PMT, la care mi-am petrecut multe săptămâni pentru a-l întocmi, împreună cu direcţia economică, direcţia de dezvoltare şi toate direcţiile implicate din primărie. Încerc să mă implic. Primăria poate funcţiona doar dacă suntem o echipă din toate punctele de vedere.

Aveţi în subordine Direcţia de Mediu, deci şi parcurile. Nu vi se pare ciudat că viceprimarul Traian Stoia a anunțat primul că se fac birturi în parcurile dumneavoastră? Nu și-a depășit atribuţiile?
Nu este neapărat domeniul meu. Sigur că terasele despre care se vorbeşte sunt în parcuri şi, din acest punct de vedere, aparţin de Direcţia de Mediu. Exerciţiul în sine comercial al terasei aparţine de direcţia pe care o coordonează domnul Stoia. Intervenţii ale mele cu terasele din parcuri au fost de-a lungul timpului. În continuare, cred că ele se justifică doar în condiţii foarte bine argumentate, din toate punctele de vedere.

Adică fără alcool şi fără ţigări?
Aceste detalii ţin de latura comercială. Pe mine mă interesează latura de spaţiu verde a parcului, care îmi doresc să nu fie afectată. Terasele din parcuri ar trebui să fie excepţii bine argumentate atât arhitectural, cât şi din punct de vedere al protecţiei mediului. Există parcuri în care se pretează acest lucru şi sper că vom reuşi să scoatem la licitaţie locaţia prevăzută în acest sens de proiect, în Parcul Copiilor, cofetăria. Dacă se va mai identifica suplimentar nevoia de o altă terasă în acel parc, la cererea oamenilor se poate discuta.

Ce se aude despre restul locaţiilor, se mai vehiculează terase în alte câteva parcuri…
Eu ştiu că s-a încercat un studiu care s-a trimis către domnul primar. Dacă domnul primar le va considera necesare, putem discuta. Eu nu am văzut alte documente până în acest moment.

De ce vi se spune „Delfinul”? Vă deranjează?
(zâmbeşte) Am auzit-o de la colegii dumnevoastră din presă. Nu mă deranjează niciun fel de poreclă, ba chiar mi se pare una frumoasă. Nu ştiu care sunt motivele pentru care ar exista o astfel de poreclă, sunt convins că dmneavoastră ştiţi mult mai bine (râde).

Ipoteză de lucru: Robu pierde procesul cu ANI şi trebuie să părăsească funcția. Va candida Dan Diaconu pentru scaunul de primar?
Nu există o astfel de ipoteză. Nu are sens să discutăm despre lucruri pur ipotetice. Dacă este să vorbim cinstit despre procesul cu ANI – nu mă simt confortabil să vorbesc despre acest subiect, pentru că nu îmi aparţine -, lucrurile sunt clare acolo. Articolele de lege sunt foate clare. Nu cred că există nicun pericol din acest punct de vedere pentru pierderea funcţiei, indiferent de rezultatul procesului cu ANI. Nu se pune problema unui astfel de scrutin în perioada următoare.

Dar nu s-au discutat chiar deloc în partid astfel de scenarii?
În partid cu siguranţă nu s-a discutat aşa ceva. Nu există un astfel de scenariu. Oricine lecturează legea va descoperi articolele care, în mod foarte clar, stipulează acest lucru.

Candidaţi şi la funcţia de preşedinte al PNL Timișoara. Aveți timp să face toate job-urile în care sunteți implicat? Viceprimar, președinte la baschet, președinte la partid?
Nu ştiu dacă sunt prea multe joburi. Până la urmă, funcţia de preşedinte la PNL Timişoara este o funcţie politică în interiorul partidului, în care cred că mi-aş putea aduce un aport important la felul cum se organizează filiala municipală. Funcţia de viceprimar este administrativă. Cele două funcţii nu sunt complet separate, sunt viceprimar, pentru că am fost ales în primul rând politic în Consiliul Local Timişoara. Dimpotrivă, cele două domenii, munca de la partid cât şi cea din administraţie, ar trebui să fie mai apropiate din toate punctele de vedere. Cred că am ajuns la maturitatea necesară din punct de vedere politic pentru a-mi asuma o astfel de răspundere.

Pe ce vă bazaţi?
Am condus două campanii anul trecut. Şi cea de la locale, şi cea de la parlamentare pe Timişoara. Cred că am făcut-o cu rezultate bune. Ambele campanii au fost câştigate. Sigur nu este meritul meu 100%. Am avut candidaţi extraordinari, atât la locale, cât şi la parlamentare. Cred însă că munca depusă de mine şi de echipa din PNL a fost un amănunt important în câştigarea alegerilor.

Se spune că nu aţi fi fost tocmai decis să candidaţi. Au tras colegii de dumneavoastră?
Decizia a fost exclusiv a mea pentru această candidatură. Cred că pot să fac o treabă bună. Funcţia de preşedinte a unei organizaţii municipale a PNL este una de muncă şi organizare în primul rând. Nu neapărat una de imagine sau de poziţie politică. Sunt secretarul general al PNL Timiş, dar este o provocare. Sper să câştig.

Aveţi o echipă formată pentru conducerea PNL Timişoara? Puteţi avansa nişte nume?
Pentru biroul municipal echipa nu este formată în totalitate. Încă evaluez care dintre colegi pot participa în această echipă. Cu siguranţă vor fi toţi colegii consilieri locali. Ei sunt veriga esenţială din punct de vedere politic între administraţie şi cetăţeni. Încerc să mă bazez pe toţi oamenii care vor accesa la programul politic pe care mi-l propun pentru următorii patru ani.

Nu a funcţionat bine organizaţia PNL Timişoara până acum, dacă vreţi să deveniţi preşedinte?
Organizaţia care este câştigătoare cu siguranţă este o organizaţie bună, solidă, puternică. Asta nu înseamnă că nu există posibilităţi de îmbunătăţire a activităţii. Posibilităţi care pot fi puse în operă în următorii patru ani.

Care este cel mai important lucru pe care aţi reuşit să îl faceţi ca viceprimar?
E puţin de gândit… În domeniul mediului, cel mai important lucru pe care zic eu că am reuşit să îl facem ţine de calitatea aerului. Practic am reuşit să scădem în unele locuri de 20 de ori numărul de depăşiri pe particulele de praf la staţiile de monitorizare. Totul, prin eforturi majore. Am ajuns din oraşele codaşe ca un exemplu de bună practică la nivelul Ministerului Mediului. Soluţiile noastre urmează să fie abordate şi de alte oraşe. Este una din reuşitele principale.

Care ar fi principala chestie pe care nu aţi reuşit să o faceţi?
Principala problemă pe care mi-am propus-o şi nu am reuşit să o duc la capăt – sunt convins însă că viceprimarul Stoia împreună cu restul angajaţilor vor reuşi să o facă – este legată de începerea programului de locuinţe. Este adevărat că am condus Direcţia de Patrimoniu şase luni, am avut 650 de audidenţe. Foarte multe faţă de oricare angajaţi, cu excepţia primarului. Am avut de 5-6 ori mai multe audienţe ca înainte. Majoritatea problemelor erau legate de locuinţe. Rămâne o nerealizare că în şase luni nu am început acest program, încă insist pentru el.

A fost frustrant când vi s-a luat Patrimoniul?
Nu mi s-a luat. Patrimoniul s-a dus în două direcţii importante. Pe de o parte, Direcţia de clădiri, terenuri care a rămas la domnul viceprimar Stoia…

Acolo unde sunt banii adevăraţi…
Nu vorbim neapărat de bani. Este o zonă în care se administrează mai mult patrimoniu decât în zona care a rămas la mine, chiar dacă aceasta reprezintă lucurile importante din patrimoniul Timişoarei, şcoli, spitale, instituţii culturale, locuri vizibile şi sensibile din toate punctele de vedere.

La nivel de zvonuri s-a spus, în vreo două rânduri, că aţi vrea să plecaţi din primărie. Cât adevăr este aici?
Nu am făcut niciodată o astfel de afirmaţie. Nu contest că mi-a fost greu în anumite momente. Nu am lucrat nicio secundă la stat. Am fost tot timpul propriul meu angajat în zona privată, iar contactul cu mentalităţile dintr-un sistem de stat este puţin mai greu şi uneori descurajant. Niciodată nu s-a pus problema să plec însă din primărie.

Ce v-a descurajat în Primăria Timişoara? Birocraţia? Rigiditatea angajaţilor?
Lucrurile merg foarte greu. Legislaţia este alambicată, uneori ai impresia că se doreşte să existe o birocraţie mai mare. Încet-încet încercăm să le descâlcim pe toate. Este descurajant când, în fiecare săptămână, descoperim ceva din trecut care evident îţi afectează activitatea curentă. Este descurajant când ştii că există proiete pe care vrei să le vezi cât mai rapid puse în practică şi uneori se lovesc de hăţişul birocraţiei. Este o muncă care consumă multă energie şi mult timp. Programul meu începe la 8 dimineaţa şi se termină la 8 seara, la mult timp după ce femeile de serviciu au plecat din instituţie.

Nu vă ceartă soţia, nu vă ceartă fetiţele, că nu mai aveţi timp şi pentru ele?
Nu este uşor. Sigur că mă înţeleg. Am ajuns la o maturitate din punct de vedere al familiei. Fetiţele mele au 11 ani, sunt în clasa a V-a, suntem o familie sudată în care înţelegerea este cuvântul de ordine. Nu este însă foarte plăcut. Mi-aş dori să petrec mai mult timp alături de familie, dar nu tot timpul se poate. Beneficiez cu siguranţă de înţelegerea lor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

erhardt a spus: (mai 14th, 2013 at 14:23 )

Intamplator m-am intersectat cu Dan Diaconu in sfera privata si pot sa spun ca as fi incantat sa avem foarte multi ca el implicati in politica.

umbra.. a spus: (mai 14th, 2013 at 18:09 )

asta il defineste pe omul asta…UMBRA…dar stati linistiti ca ii da busoi de cap!

@umbra a spus: (mai 14th, 2013 at 19:37 )

poate ca nu e nici asta vreun simpatic, dar fata de busoi e splendoare-n iarba. sa se duca busoi acolo unde l-a procreat mamicuta lui si sa ne lase in pace.

Daniel Dumbrava a spus: (mai 14th, 2013 at 19:39 )

Un tip care nu imi pare ca reprezinta spiritul politic romanesc atat de viciat… sper sa imi pastrez aceasta parere si peste un an, doi… Succes!

Baby a spus: (mai 14th, 2013 at 22:55 )

Interviul asta s-a purtat pe Facebook?A primit intrebarile,a mers la partid sa rumege…si a trimis inapoi raspunsurile…Fabulos,asta da interviu

Daniel a spus: (mai 14th, 2013 at 23:10 )

Ce sa conduci,o sa ai o functie de ornament,ca DICTARobu oricum face ce vrea prin partid,indiferent cine ce ii zice.

bogdi a spus: (mai 14th, 2013 at 23:59 )

Inca nu a ajuns la maturitatea sa conduca un club de baschet,dar mai sa conduca un partid sau un oras

draganescu a spus: (mai 17th, 2013 at 16:46 )

Articolul este pur propagandistic. Robu si-a plasat prin mijloace specifice 2 „delfini” politici in administratia locala. Mai exact, dupa modelul Ilie Sarbu, 2 oameni obedienti: Diaconu la Primarie si Marian Vasile la consiliul judetean. Nu este vorba nici de competenta, nici de eficienta ci doar de obedienta. Fata de Robu, evident. PNL o ia nu incet dar sigur pe urma PNT-CD. Pacat!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

Simonis îi recomandă lui Fritz să se ocupe de Timișoara. Problema Lasconi, analizată de social-democrat

Primarul Dominic Fritz și USR au intrat, miercuri, în atenția șefului PSD Timiș, Alfred Simonis. Deși spune că nu vrea să comenteze prea mult situația din acel partid, el spune că primarul ar trebui să stea în oraș mai mult și să facă deplasări pentru a obține bani pentru Timișoara. Despre USR spune că nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi recomandă lui Fritz să se ocupe de Timișoara. Problema Lasconi, analizată de social-democrat
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Bălu – iese, Cojocaru – intră! Schimbare de antrenor la Ghiroda

CSC Ghiroda este o echipă de top a județului Timiș și a avut rezultate bune în ultimii ani la nivelul ligii a treia. La asta a contribuit din plin și antrenorul Sorin Bălu. Totuși, din cauza ultimelor rezultate, mai ales a eșecurilor la scor cu rivala Politehnica, s-a ajuns la o decizie neașteptată. Schimbarea antrenorului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bălu – iese, Cojocaru – intră! Schimbare de antrenor la Ghiroda
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Primul tronson de cale ferată modernizată dintre Caransebeș și Arad a fost dat în folosință/VIDEO

CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că a fost finalizat și dat în folosință un prim segment din calea ferată inclusă în proiectul PNRR – “Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad” LOTUL 2 Lugoj – Timișoara Est. Începând cu 14 aprilie se circulă pe prima porțiune de cale ferată modernizată, aceasta fiind situată în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul tronson de cale ferată modernizată dintre Caransebeș și Arad a fost dat în folosință/VIDEO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Descoperire dureroasă. Marți spre seară, polițiștii Secției 1 Timișoara au fost sesizați despre faptul că o persoană a fost găsită spânzurată, în locuința sa, din municipiul Timișoara. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului, pe strada Eugen Pop, au constatat că cele sesizate se confirmă, stabilind că este vorba de o minoră, în vârstă de 16 ani....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tragedie! O fată de doar 16 ani a ales să își ia viața
Spitalul Municipal Timișoara a primit o autorizație sanitară pe șase ani, special pentru a nu fi afectați pacienții, spune directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș, Florin Ardelean. Va urma o autorizație pe un an de zile, dar după cei de la spitalul municipalității vor implementa anumite măsuri. Conform lui Ardelean, Spitalul Municipal are o autorizație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spitalul Municipal Timișoara are teme de casă de la DSP. Șeful CJT cere discuții pe dezvoltarea sistemului medical
Timișorenii din zonele Soarelui, Braytim și Calea Urseni, precum și pentru șoferii care circulă în zona de sud-est a orașului vor avea la dispoziție o nouă legătură între strada Mureș și bulevardul Mareșal Constantin Prezan prin prelungirea străzii Tosca. Investiția are ca scop fluidizarea traficul, reducerea timpilor de deplasare și pentru a crește siguranța în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Între strada Mureș și bulevardul Prezan se face o  nouă legătură rutieră
Totul pentru un viitor sigur. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) se alătură demersurilor europene pentru combaterea schimbărilor climatice, fiind activ implicată în Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI) (un program al Ministerului Federal al Afacerilor Economice și Acțiunii Climatice din Germania) prin implementarea proiectului ELCA – Empowering Local Climate Action. Scopul EUKI este de a întări cooperarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Combaterea schimbărilor climatice, prioritare și pentru UPT, care intră într-un proiect european în acest domeniu
Pe 15 aprilie 2025, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară în localitatea Șag, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În urma perchezițiilor efectuate, la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Percheziții la „pușcașii marini” din Șag
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.