În fiecare an, în preajma sărbătorilor de Paște, sute de timișeni donează sânge. Unii fac asta pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, dar foarte mulți vin pentru că au nevoie de bonurile de masă pe care le primesc.
Centrul de Transfuzii de la Timişoara ajunge, uneori, în situaţia de a fi nevoit să apeleze la alte unităţi medicale din regiune, pentru a asigura necesarul de sânge. În perioada sărbătorilor însă, fie că vorbim de cele de iarnă sau de cele pascale, numărul donatorilor aproape se dublează, iar angajații centrului abia fac față solicitărilor.
„În această perioadă au venit între 80 și 100 pe zi. Suntem mulțumiți că vin, pentru că patologia din spital este foarte complexă și, în acest fel, putem asigura tot sângele necesar intervențiilor chirugicale și urgențelor. Toate grupele de sânge sunt în general necesare, dar e nevoie stringentă de A pozitiv, precum și de donatorii cu RH negativ”, spune dr. Cristina Ghiocel, de la Centrul de Recoltare a Sângelui.
„Am mai donat o dată, înainte de Crăciun. Recunosc că am venit pentru bonurile de masă, dar mă bucur că am putut să ajut pe cineva”, afirmă Ioan Toma. Bărbatul de 50 de ani a venit împreună cu soția, care e la prima donare. Ambii recunosc că le prind foarte bine cele 14 bonuri de masă pe care le-au primit. „O să cumpărăm și miel, și dulciuri pentru nepoți. Am așteptat vreo oră până să ne cheme, dar, în final, a fost bine”, spune femeia.
La Centrul de Recoltare au ajuns, în Săptămâna Mare, și polițiștii de frontieră. 20 dintre ei au donat sânge în cadrul unei acțiuni caritabile. Niciunul nu a luat acasă tichetele de masă: le-au oferit, pe toate, unui cămin de bătrâni. Suma nu e foarte mare, dar gestul contează foarte mult. România este singura țară din Uniunea Europeană în care donarea de sânge este recompensată.
Comentarii prin facebook