Pastorala la Invierea Domnului nostru Iisus Hristos

† Nicolae, DIN MILA LUI DUMNEZEU ARHIEPISCOP AL TIMIŞOAREI ŞI MITROPOLIT Al BANATULUI

Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini şi creştine har, milă şi pace de la Dumnezeu-Tatăl şi de la Domnul nostru Iisus Hristos!
„Şi ieşind degrabă de la mormânt, cu bucurie mare au alergat să vestească ucenicilor Lui Învierea” (Matei 28,8).

Cinstiţi credincioşi şi credincioase,

După o lungă perioadă de pregătire sufletească prin post, rugăciune, mărturisirea păcatelor şi împărtăşirea cu Sfintele Taine, prăznuim cu bucurie negrăită, în aceste zile binecuvântate de Dumnezeu, sărbătoarea Învierii din morţi a Domnului nostru Iisus Hristos sau Paştile, cum mai este numită în popor, „sărbătoarea sărbătorilor” şi „praznicul praznicelor”.

Ca totdeauna, aceste zile de minunată sărbătoare creştinească ne umplu sufletul de lumină şi pace, de nădejde şi dragoste, de bucurie şi recunoştinţă faţă de Părintele ceresc, „Care aşa de mult a iubit lumea, încât pe unicul Său Fiu L-a dat ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 16). Aşadar, prin patimile, moartea şi învierea Sa din morţi, Fiul lui Dumnezeu ne-a făcut cel mai mare dar posibil şi anume viaţa veşnică. Învierea Sa „a treia zi după Scripturi” arată, odată pentru totdeauna, că viaţa este mai tare decât moartea şi că Hristos Domnul este „învierea şi viaţa şi tot cel ce crede în El, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25-26). Se cuvine dar, să ne bucurăm şi noi la această sărbătoare, „cu bucurie mare”, pentru toţi cei ce credem în El să avem siguranţa învierii şi a nemuririi.

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos Domnul,
Dacă cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii stă sub semnul bucuriei, în cuvântul pe care vi-l adresez acum tocmai despre bucurie ca „roadă a Duhului Sfânt” (Galateni 5, 22) doresc să vă vorbesc. Această dorinţă a mea ca părinte al vostru duhovnicesc se explică prin aceea că bucuria ce o trăim împreună fiind cerească şi duhovnicească, se revarsă peste noi ca razele binefăcătoare ale soarelui, aşa încât cu toţii simţim că vine de la Dumnezeu, prin Iisus Hristos cel înviat din morţi şi prin Duhul Sfânt, Domnul de viaţă făcătorul. Aceasta este bucuria trăită de jertfelnicele şi iubitoarele femei mironosiţe, venite la Golgota să ungă cu mir trupul Domnului, a căror dragoste şi devotament au fost răsplătite cu prima arătare după Înviere şi cuvintele rostite de Domnul: „Bucuraţi-vă!”. Aceasta este, de asemenea, bucuria ucenicilor care, „s-au bucurat văzând pe Domnul” intrând prin uşile încuiate şi zicându-le „Pace vouă!” (Ioan 20, 20-21). De această bucurie s-a împărtăşit apoi Maica Domnului, aşa după cum rezultă din prea frumosul irmos al Porţilor: „Îngerul a strigat celei pline de dar, bucură-te Fecioară, bucură-te şi iarăşi zic bucură-te, că Fiul tău a înviat a treia zi din mormânt şi pe morţi i-a ridicat, veseliţi-vă popoare… Saltă acum şi te bucură Sioane, iar tu Curată de Dumnezeu Născătoare, veseleşte-te întru învierea Celui născut al tău”.

Învierea din morţi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este temelia credinţei noastre dreptmăritoare. Apostolul Pavel exprimă acest adevăr în nemuritoarele sale cuvinte: „Şi dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică şi credinţa voastră… Dar acum Hristos a înviat din morţi, fiind începătură (a învierii) celor adormiţi… Căci precum în Adam toţi mor, aşa şi în Hristos toţi vor învia” (I Corinteni 15, 14-22).

Apostolul Pavel ne întăreşte în credinţă prin aceste cuvinte inspirate şi ne sporeşte bucuria de a trăi şi de a ne făuri destinul prin luptă statornică împotriva răului. Bucuria noastră e cu atât mai deplină cu cât nu mai e nimic care să ne îngrădească în mărturia ce trebuie s-o arătăm despre Învierea Domnului.

Această bucurie este cuprinsă în toate rânduielile bisericeşti din aceste zile binecuvântate, în toate rugăciunile şi cântările ce înfrumuseţează şi îmbogăţesc tezaurul nostru liturgic. Spre pildă, cuvântul emoţionant şi impresionant al Sfântului Ioan Gură de Aur, de o frumuseţe duhovnicească inegalabilă, ne adresează acelaşi îndemn la dobândirea bucuriei lăuntrice, pentru că „aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea”. „Pentru aceasta – scria Sfântul Părinte – intraţi toţi întru bucuria Domnului nostru; şi cei dintâi şi cei de al doilea, luaţi plata. Bogaţii şi săracii împreună bucuraţi-vă… Cei ce aţi postit şi cei ce n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi…Înviat-a Hristos şi se bucură îngerii…”.

Minunata slujbă din noaptea sfântă a Învierii cheamă tot universul, toată creaţia la bucuria trăirii în „duh şi adevăr” a sărbătorii: „Cerurile după cuviinţă să se veselească şi pământul să se bucure…”, credincioşii fiind îndemnaţi să se împărtăşească „din rodul cel nou al viţei, din dumnezeiască veselie…” şi, împreună cu femeile mironosiţe, să primească „bunele vestiri de bucurie ale Învierii lui Hristos…”

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos dărâmă barierele dintre oameni şi creează o stare de nepieritoare comuniune sufletească, prin împăcare şi iertare: „Paştile, cu bucurie unul pe altul să ne îmbrăţişăm… Că astăzi, din mormânt ca dintr-o cămară strălucind Hristos, pe femei de bucurie le-a umplut zicând: vestiţi Apostolilor!”

Îndemnul Sfântului Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului: „De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu să se bucure de acest praznic frumos şi luminat şi de este cineva slugă înţeleaptă să intre, în bucuria Domnului său”, a străbătut veacurile. Toate generaţiile de ierarhi, preoţi, monahi şi credincioşi s-au lăsat învăluite de această bucurie negrăită izvorâtă din Înviere, toate bisericile, mănăstirile, schiturile şi casele fiind luminate de duhul sărbătorii Paştilor, sărbătoarea prin excelenţă a Bisericii, care nu se reduce la o experienţă religioasă oarecare, ci este cu adevărat un mister liturgic, o reprezentare, o actualizare a unui moment real, împlinit pentru noi de Dumnezeu odată pentru totdeauna. Pentru a marca în chip aparte importanţa, frumuseţea şi bucuria acestei sărbători, împăratul Constantin cel Mare participa la sfintele slujbe şi îşi „prelungea mult reculegerea… pe toţi părtaşii la praznic întrecându-i; sfânta veghe de noapte o prelungea până în zi; anumiţi oameni trimişi de el aprindeau pe întreg cuprinsul oraşului (Constantinopol, n.n.) lumânări lungi de ceară cărora li se adăugau făcliile aprinse la tot pasul ceea ce făcea ca tainica noapte a privegherii să fie în cele din urmă mai luminată decât miezul zilei” (Eusebiu de Cezareea, Viaţa lui Constantin cel Mare, traducere de Radu Alexandrescu, Bucureşti, 1991, p. 168).

Dreptmăritori creştini şi creştine,
Vă împărtăşesc acest cuvânt de învăţătură pentru că de peste cincizeci de ani sărbătorim împreună cu bucurie şi creştinească rânduială Sfintele Paşti, mulţumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile ce le revarsă din belşug asupra noastră. Din păcate, cu toţii constatăm că, în ultima vreme, pe fondul crizei morale şi financiare, bucuriile noastre fireşti, omeneşti, zilnice s-au împuţinat. Tot mai mulţi credincioşi sunt copleşiţi de grijile vieţii, de lipsuri, nevoi şi sărăcie, mulţi părinţi duc dorul copiilor plecaţi în străinătate, iar copiii rămaşi în ţară, doar cu bunicii ori alte rudenii, resimt lipsa educaţiei şi a dragostei părinteşti.

La rândul lor, tinerii nu-şi mai trăiesc tinereţea pentru că societatea postmodernă în care trăim le impune o activitate lucrativă care le „asfixiază în asemenea măsură intervalul zilnic, încât „practic” nu mai înseamnă nimic; e obţinerea unui câştig de care nu se bucură nimeni, un câştig din care nimeni nu are de câştigat”, zice un cunoscut scriitor român. Într-o societate consumistă şi tot mai laicizată „ai tot ce-ţi trebuie, dar eşti atât de istovit, încât nu-ţi mai trebuie nimic din tot ce ai”. O asemenea societate nu mai oferă tinerilor „bucurii ci satisfacțnică sfânta Liturghie.

Cu aceste gânduri şi simţăminte, rog pe Hristos Domnul, Cel înviat a treia zi din morţi să vă învrednicească la aceste sărbători pascale de „bucuria pe care a avut-o Sfânta Elena când a descoperit cinstita cruce” şi vă întâmpin pe toţi cu frumoasele cuvinte: „Bine ai venit, bucuria mea! HRISTOS A Înviat”, cum obişnuia să se adreseze un sfânt al zilelor noastre celor pe care-i întâlnea.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu noi toţi. Amin!
† Nicolae
Arhiepiscop şi Mitropolit

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Razvan Burleanu

Coronavirusul produce austeritate şi în fotbal. Din aprilie, salarii mai mici la FRF

Federaţia Română de Fotbal a anunţat marţi că, începând cu 1 aprilie, salariile tuturor angajaţilor, inclusiv din zona tehnică, vor fi diminuate cu 20%, din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19. „Având în vedere situaţia actuală din fotbalul românesc, situaţie cauzată de evoluţia pandemiei COVID-19, în spiritul solidarităţii întregii familii a fotbalului românesc, Federaţia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coronavirusul produce austeritate şi în fotbal. Din aprilie, salarii mai mici la FRF
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Magazinul online realizat de GAL Timişul de Centru pentru producătorii de alimente locali a devenit funcţional

Numărul comenzilor realizate de la distanţă de către oamenii rămaşi la  domiciliu din cauza pandemiei de coronavirus a crescut spectaculos. Iar cei de la Grupul de Acțiune Locală Timișul de Centru au reuşit să realizeze în scurt timp un magazin online, pentru producătorii timişeni de produse alimentare în gospodăria proprie, devenit funcţional în scurt timp....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Magazinul online realizat de GAL Timişul de Centru pentru producătorii de alimente locali a devenit funcţional

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Conform Grupului de Comunicare Strategică, a murit un bărbat de 70 de ani, din județul Sibiu, internat în 26 martie în Spitalul Clinic de Urgență Județean Sibiu, care a decedat în 30 martie, testul de coronavirus fiind confirmat pozitiv în data de 31 martie. Bărbatul avea comorbidități: insuficiență renală cronică cu dializă, boală cardiovasculară. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost înregistrate alte două decese ale unor persoane cu COVID-19. România ajunge la 82 de decese
Federaţia Română de Fotbal a anunţat marţi că, începând cu 1 aprilie, salariile tuturor angajaţilor, inclusiv din zona tehnică, vor fi diminuate cu 20%, din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19. „Având în vedere situaţia actuală din fotbalul românesc, situaţie cauzată de evoluţia pandemiei COVID-19, în spiritul solidarităţii întregii familii a fotbalului românesc, Federaţia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coronavirusul produce austeritate şi în fotbal. Din aprilie, salarii mai mici la FRF
Maternitatea Odobescu din Timișoara este în carantină, ne-a anunţat un angajat al unităţii. Aici, cinci asistente au fost depistate cu COVID-19 și sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeş”. Peste 80 de persoane, pacienți și personal medical, intră în carantină. Acestora li se fac teste, pentru a vedea dacă au constactat virusul. „Avem...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maternitatea Odobescu din Timișoara intră în carantină!
În plină pandemie de coronavirus, de la Spitalul CF Timișoara au demisionat 13 asistente și infirmiere. Directorul caută o soluție pentru a le înlocui, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș transmite că unitatea sanitară face față acestei situații. Totuși, DSP Timiș transmite că directorul a făcut o cerere preventivă pentru detașarea altor asistente și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DSP Timiș transmite că Spitalul CF Timișoara face față situației, după ce au plecat 13 asistente și infirmiere
Autorităţile judeţene au decis, în această după amiază, să izoleze complet localitatea Sacoşu Turcesc aparţinând de comuna cu acelaşi nume. Decizia vine după ce, la finalul săptămânii trecute, a fost închisă şi primăria comunei. La Sacoşu Turcesc au fost confirmate şapte cazuri de coronavirus, înregistrându-se şi un deces. La Sacoşu Turcesc sunt confirmate pozitiv cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sacoşu Turcesc, prima localitate din judeţul Timiş închisă din cauza coronavirusului/ Update. Se instituie zonă de protecţie pentru comunele limitrofe
În locul fotbalului real, suporterii înfrăţiţi ai echipelor Poli Timişoara şi Rapid au decis să organizeze un altfel de meci, pe consolă. Scopul este generos, banii încasaţi din eveniment urmând să fie canalizaţi spre Spitalul “Victor Babeş”, aflat în prima linie a luptei cu coronavirusul. Vremurile dificile pe care le traversăm nu ne pot șterge...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli și Rapid se iubesc la infinit și sprijină spitalul “Victor Babeș”, printr-un joc special
Au fost raportate alte trei decese ale unor persoane cu diverse acțiuni, care au fost confirmate și cu infecție COVID-19, conform Grupului de Comunicare Strategică. Numărul deceselor în România ajunge la 72, în ceea ce privește persoanele cu coronavirus. Este vorba despre o femeie de 60 de ani din județul Ialomița, cu insuficiență renală cronică,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost raportate încă trei decese ale unor persoane care aveau COVID-19 și alte afecțiuni
În județul Timiș sunt marți, 31 martie, 401 persoane în carantină, un număr mai mare de oameni față de luni, când erau 359. Pentru persoanele aflate în carantină se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat coronavirusul. În Timiș sunt și 1.355 persoane în autotizolare la domiciliu mai puține ca marți, când erau 2.106....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sute de persoane în carantină, în Timiș
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de COVID-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2. În Timișoara, spitale de suport, adică locurile unde vor ajunge pacienții cu COVID-19 când Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministrul Sănătății a emis Ordinul pentru pregătirea spitalelor unde vor ajunge pacienții cu COVID-19, după ce actualele unități sanitare unde sunt internați vor fi pline
Top