Pastorala la Invierea Domnului nostru Iisus Hristos

† Nicolae, DIN MILA LUI DUMNEZEU ARHIEPISCOP AL TIMIŞOAREI ŞI MITROPOLIT Al BANATULUI

Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini şi creştine har, milă şi pace de la Dumnezeu-Tatăl şi de la Domnul nostru Iisus Hristos!
„Şi ieşind degrabă de la mormânt, cu bucurie mare au alergat să vestească ucenicilor Lui Învierea” (Matei 28,8).

Cinstiţi credincioşi şi credincioase,

După o lungă perioadă de pregătire sufletească prin post, rugăciune, mărturisirea păcatelor şi împărtăşirea cu Sfintele Taine, prăznuim cu bucurie negrăită, în aceste zile binecuvântate de Dumnezeu, sărbătoarea Învierii din morţi a Domnului nostru Iisus Hristos sau Paştile, cum mai este numită în popor, „sărbătoarea sărbătorilor” şi „praznicul praznicelor”.

Ca totdeauna, aceste zile de minunată sărbătoare creştinească ne umplu sufletul de lumină şi pace, de nădejde şi dragoste, de bucurie şi recunoştinţă faţă de Părintele ceresc, „Care aşa de mult a iubit lumea, încât pe unicul Său Fiu L-a dat ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 16). Aşadar, prin patimile, moartea şi învierea Sa din morţi, Fiul lui Dumnezeu ne-a făcut cel mai mare dar posibil şi anume viaţa veşnică. Învierea Sa „a treia zi după Scripturi” arată, odată pentru totdeauna, că viaţa este mai tare decât moartea şi că Hristos Domnul este „învierea şi viaţa şi tot cel ce crede în El, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25-26). Se cuvine dar, să ne bucurăm şi noi la această sărbătoare, „cu bucurie mare”, pentru toţi cei ce credem în El să avem siguranţa învierii şi a nemuririi.

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos Domnul,
Dacă cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii stă sub semnul bucuriei, în cuvântul pe care vi-l adresez acum tocmai despre bucurie ca „roadă a Duhului Sfânt” (Galateni 5, 22) doresc să vă vorbesc. Această dorinţă a mea ca părinte al vostru duhovnicesc se explică prin aceea că bucuria ce o trăim împreună fiind cerească şi duhovnicească, se revarsă peste noi ca razele binefăcătoare ale soarelui, aşa încât cu toţii simţim că vine de la Dumnezeu, prin Iisus Hristos cel înviat din morţi şi prin Duhul Sfânt, Domnul de viaţă făcătorul. Aceasta este bucuria trăită de jertfelnicele şi iubitoarele femei mironosiţe, venite la Golgota să ungă cu mir trupul Domnului, a căror dragoste şi devotament au fost răsplătite cu prima arătare după Înviere şi cuvintele rostite de Domnul: „Bucuraţi-vă!”. Aceasta este, de asemenea, bucuria ucenicilor care, „s-au bucurat văzând pe Domnul” intrând prin uşile încuiate şi zicându-le „Pace vouă!” (Ioan 20, 20-21). De această bucurie s-a împărtăşit apoi Maica Domnului, aşa după cum rezultă din prea frumosul irmos al Porţilor: „Îngerul a strigat celei pline de dar, bucură-te Fecioară, bucură-te şi iarăşi zic bucură-te, că Fiul tău a înviat a treia zi din mormânt şi pe morţi i-a ridicat, veseliţi-vă popoare… Saltă acum şi te bucură Sioane, iar tu Curată de Dumnezeu Născătoare, veseleşte-te întru învierea Celui născut al tău”.

Învierea din morţi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este temelia credinţei noastre dreptmăritoare. Apostolul Pavel exprimă acest adevăr în nemuritoarele sale cuvinte: „Şi dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică şi credinţa voastră… Dar acum Hristos a înviat din morţi, fiind începătură (a învierii) celor adormiţi… Căci precum în Adam toţi mor, aşa şi în Hristos toţi vor învia” (I Corinteni 15, 14-22).

Apostolul Pavel ne întăreşte în credinţă prin aceste cuvinte inspirate şi ne sporeşte bucuria de a trăi şi de a ne făuri destinul prin luptă statornică împotriva răului. Bucuria noastră e cu atât mai deplină cu cât nu mai e nimic care să ne îngrădească în mărturia ce trebuie s-o arătăm despre Învierea Domnului.

Această bucurie este cuprinsă în toate rânduielile bisericeşti din aceste zile binecuvântate, în toate rugăciunile şi cântările ce înfrumuseţează şi îmbogăţesc tezaurul nostru liturgic. Spre pildă, cuvântul emoţionant şi impresionant al Sfântului Ioan Gură de Aur, de o frumuseţe duhovnicească inegalabilă, ne adresează acelaşi îndemn la dobândirea bucuriei lăuntrice, pentru că „aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea”. „Pentru aceasta – scria Sfântul Părinte – intraţi toţi întru bucuria Domnului nostru; şi cei dintâi şi cei de al doilea, luaţi plata. Bogaţii şi săracii împreună bucuraţi-vă… Cei ce aţi postit şi cei ce n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi…Înviat-a Hristos şi se bucură îngerii…”.

Minunata slujbă din noaptea sfântă a Învierii cheamă tot universul, toată creaţia la bucuria trăirii în „duh şi adevăr” a sărbătorii: „Cerurile după cuviinţă să se veselească şi pământul să se bucure…”, credincioşii fiind îndemnaţi să se împărtăşească „din rodul cel nou al viţei, din dumnezeiască veselie…” şi, împreună cu femeile mironosiţe, să primească „bunele vestiri de bucurie ale Învierii lui Hristos…”

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos dărâmă barierele dintre oameni şi creează o stare de nepieritoare comuniune sufletească, prin împăcare şi iertare: „Paştile, cu bucurie unul pe altul să ne îmbrăţişăm… Că astăzi, din mormânt ca dintr-o cămară strălucind Hristos, pe femei de bucurie le-a umplut zicând: vestiţi Apostolilor!”

Îndemnul Sfântului Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului: „De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu să se bucure de acest praznic frumos şi luminat şi de este cineva slugă înţeleaptă să intre, în bucuria Domnului său”, a străbătut veacurile. Toate generaţiile de ierarhi, preoţi, monahi şi credincioşi s-au lăsat învăluite de această bucurie negrăită izvorâtă din Înviere, toate bisericile, mănăstirile, schiturile şi casele fiind luminate de duhul sărbătorii Paştilor, sărbătoarea prin excelenţă a Bisericii, care nu se reduce la o experienţă religioasă oarecare, ci este cu adevărat un mister liturgic, o reprezentare, o actualizare a unui moment real, împlinit pentru noi de Dumnezeu odată pentru totdeauna. Pentru a marca în chip aparte importanţa, frumuseţea şi bucuria acestei sărbători, împăratul Constantin cel Mare participa la sfintele slujbe şi îşi „prelungea mult reculegerea… pe toţi părtaşii la praznic întrecându-i; sfânta veghe de noapte o prelungea până în zi; anumiţi oameni trimişi de el aprindeau pe întreg cuprinsul oraşului (Constantinopol, n.n.) lumânări lungi de ceară cărora li se adăugau făcliile aprinse la tot pasul ceea ce făcea ca tainica noapte a privegherii să fie în cele din urmă mai luminată decât miezul zilei” (Eusebiu de Cezareea, Viaţa lui Constantin cel Mare, traducere de Radu Alexandrescu, Bucureşti, 1991, p. 168).

Dreptmăritori creştini şi creştine,
Vă împărtăşesc acest cuvânt de învăţătură pentru că de peste cincizeci de ani sărbătorim împreună cu bucurie şi creştinească rânduială Sfintele Paşti, mulţumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile ce le revarsă din belşug asupra noastră. Din păcate, cu toţii constatăm că, în ultima vreme, pe fondul crizei morale şi financiare, bucuriile noastre fireşti, omeneşti, zilnice s-au împuţinat. Tot mai mulţi credincioşi sunt copleşiţi de grijile vieţii, de lipsuri, nevoi şi sărăcie, mulţi părinţi duc dorul copiilor plecaţi în străinătate, iar copiii rămaşi în ţară, doar cu bunicii ori alte rudenii, resimt lipsa educaţiei şi a dragostei părinteşti.

La rândul lor, tinerii nu-şi mai trăiesc tinereţea pentru că societatea postmodernă în care trăim le impune o activitate lucrativă care le „asfixiază în asemenea măsură intervalul zilnic, încât „practic” nu mai înseamnă nimic; e obţinerea unui câştig de care nu se bucură nimeni, un câştig din care nimeni nu are de câştigat”, zice un cunoscut scriitor român. Într-o societate consumistă şi tot mai laicizată „ai tot ce-ţi trebuie, dar eşti atât de istovit, încât nu-ţi mai trebuie nimic din tot ce ai”. O asemenea societate nu mai oferă tinerilor „bucurii ci satisfacțnică sfânta Liturghie.

Cu aceste gânduri şi simţăminte, rog pe Hristos Domnul, Cel înviat a treia zi din morţi să vă învrednicească la aceste sărbători pascale de „bucuria pe care a avut-o Sfânta Elena când a descoperit cinstita cruce” şi vă întâmpin pe toţi cu frumoasele cuvinte: „Bine ai venit, bucuria mea! HRISTOS A Înviat”, cum obişnuia să se adreseze un sfânt al zilelor noastre celor pe care-i întâlnea.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu noi toţi. Amin!
† Nicolae
Arhiepiscop şi Mitropolit

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Cosmin Tabără și-a ales al doilea consilier personal, un fotojurnalist, care conduce o asociație de protecție a patrimoniului Timișoarei

Un fotojurnalist care a lucrat în presa locală, Ilie Sîrbu, care s-a remarcat în ultimii ani pentru pozițiile sale publice din cadrul asociației pe care a fondat-o, Salvați Patrimoniul Timișoarei devine consilier personal al viceprimarului Timișoarei Cosmin Tabără. El se alătură fostului director de la Retim, Cătălin Olteanu, care fusese deja numit pe un post...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără și-a ales al doilea consilier personal, un fotojurnalist, care conduce o asociație de protecție a patrimoniului Timișoarei
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

csm-lugoj volei

CSM Lugoj, surprize neplăcute la turneul de la Voluntari

După ce a dezamăgit în Cupă României, pierzând încă din primul meci în fața Piteștiului, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a continuat evoluțiile sub nivelul așteptărilor în cele două partide susținute la turneul de la Voluntari. Reamintim, Lugojul a devenit prima echipă care a învins liderul din Târgoviște, obținând și victoria cu Dinamo, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj, surprize neplăcute la turneul de la Voluntari
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

CCIA Timiș organizează o sesiune de informare privind legislația fiscală

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş și Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, organizează în data de 25 martie 2021, cu începere de la ora 11, un seminar on-line de informare dedicat reglementărilor și modificărilor legislative din domeniul fiscal cu impact asupra activităţii agenţilor economici, Dezbaterea din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș organizează o sesiune de informare privind legislația fiscală

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După ce a dezamăgit în Cupă României, pierzând încă din primul meci în fața Piteștiului, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a continuat evoluțiile sub nivelul așteptărilor în cele două partide susținute la turneul de la Voluntari. Reamintim, Lugojul a devenit prima echipă care a învins liderul din Târgoviște, obținând și victoria cu Dinamo, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj, surprize neplăcute la turneul de la Voluntari
Iulius Town Timișoara a anunțat că mall-ul este deschis până la ora 20.00, de luni până vineri, cu ample măsuri de siguranță. În weekend, funcționează hypermarket-ul Auchan, farmaciile, curățătoriile, pet shop-urile, fast-food-urile și restaurantele în regim take-away și delivery. Iulius Town își actualizează programul, astfel: de luni până vineri va funcționa în intervalul orar 10.00-20.00,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulius Town își adaptează programul de lucru în funcție de condițiile impuse de carantina din Timișoara
Cu o zi înainte ca Timişoara să intre în carantină, poliţiştii timişoreni au întrerupt o petrecere dintr-un restaurant din oraş. Cele 20 de persoane care participau la chef au fost amendate cu suma totală de 8.000 de lei. Administratorul restaurantului a fost sancţionat cu 5.000 de lei. Poliţiştii timişoreni au descins, duminică după-amiază, la ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Petrecere dintr-un restaurant din Timişoara, “spartă” de poliţişti. S-au tăiat amenzi de 13.000 de lei
Premierul Florin Cîţu a afirmat că a cerut ca în zone carantinate, precum Timişoara, să fie permisă şi vaccinarea persoanele din etapa a treia. Despre cum s-a ajuns la carantinarea Timişoarei, Cîţu afirmă că cei care nu au respetat regulile nu au fost sancţionaţi. Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că le-a cerut colonelului Valeriu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Cîţu despre cum s-a ajuns la carantinarea Timişoarei: Cei care nu au respectat regulile nu au fost sancţionaţi/UPDATE. Replica lui Dominic Fritz
Un fotojurnalist care a lucrat în presa locală, Ilie Sîrbu, care s-a remarcat în ultimii ani pentru pozițiile sale publice din cadrul asociației pe care a fondat-o, Salvați Patrimoniul Timișoarei devine consilier personal al viceprimarului Timișoarei Cosmin Tabără. El se alătură fostului director de la Retim, Cătălin Olteanu, care fusese deja numit pe un post...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără și-a ales al doilea consilier personal, un fotojurnalist, care conduce o asociație de protecție a patrimoniului Timișoarei
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 2.280 de persoane, fiind efectuate însă doar 7.207  de teste RT-PCR şi 3.233 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.098 de pacienţi. Până astăzi, 8 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 830.563 de cazuri de persoane infectate cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 2.280 de persoane confirmate cu coronavirus, în ultimele 24 de ore. Se aglomerează secţiile ATI
Rata de infectare în Timişoara este astăzi 7,30, în scădere faţă de ziua precedentă, când a fost 7,36. Pentru a treia zi la rând, rata scade în Timişoara, oraş care luni intra în carantină. La nivelul judeţului, rata este azi 5,37, în scădere sensibilă faţă de ziua precedentă, când a fost 5,60. Cea mai mare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pentru a treia zi la rând, rata de infectare în Timişoara a scăzut, ajungînd la 7,30. Scădere sensibilă şi la nivelul judeţului
Cinci clasări între primii trei au bifat cei cinci luptători de la CS Heracle care au participat, de vineri până duminică, la turneul de calificare pentru Cupa României şi pentru finala Campionatului Naţional individual la categoria de vârstă sub 15 ani. Reprezentanţii clubului de lupte greco-romane care îşi desfăşoară activitatea la Ghiroda au dominat categoria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cinci clasări fruntaşe pentru luptătorii de la CS Heracle
Un nou centru de vaccinare din judeţul Tmiş se va deschide la Buziaş. El a fost amenjat şi, cel mai probabil, primele vaccinări vor avea loc începând de săptămâna viitoare. Oraşul Buziaş intră pe harta localităţilor din Timiş unde se vor administra vaccinuri împotriva coronavirusului. Un centru în acest sens a fost amenjat deja la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide un centru de vaccinare şi la Buziaş. Cel mai probabil va intra în funcţiune pe 15 martie/FOTO
Top