O rețea infracțională transnațională a fost destrămată după aproape un an de cercetări. Aproape 170 de percheziţii, din care trei la Timişoara, au fost efectuate, luni dimineață, de poliţiştii de la Antifraudă. Prejudiciul, produs prin evaziune fiscală şi spălare de bani, este de aproape zece milioane de euro.
Ancheta a început în iunie 2012, poliţişti şi procurorii suceveni cercetând 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice, pentru iniţiere, constituire, sprijinire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Principalii exponenţi ai grupului infracţional ar fi şase tineri din judeţul Suceava, cărora li s-a alăturat încă doi bărbați din Botoșani și Suceava, care ar fi preluat mai multe societăţi comerciale din ţară.
Firmele au fost introduse într-un circuit financiar fraudulos, efectuând mai ales operațiuni cu materiale de construcţii. S-au emis facturi fiscale fictive având ca beneficiari societăți comerciale din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt şi municipiul Bucureşti. Acestea au colectat TVA aferent tranzacţiilor fictive şi şi-ar fi diminuat profitul obţinut în urma activităţii comerciale desfăşurate.
Prejudiciul adus bugetului de stat, estimat până în această fază a cercetărilor, ar fi de 9,8 milioane de euro. În urma perchezițiilor de luni dimineață, 110 persoane au fost ridicate şi duse la audieri la sediul DIICOT Suceava. Trei percheziții au avut loc și în județul Timiș. În dosar sunt anchetaţi şi importanţi oameni de afaceri.
Comentarii prin facebook