Opere de artă, expoziții de costume populare, picturi, dar și cărți și icoane vechi de sute de ani. De asta au avut parte timișorenii, dar și turiștii, sâmbătă seara, la Noaptea Europeană a Muzeelor. Împreună cu familia sau cu prietenii, au luat la rând muzeele și galeriile deschise cu acestă ocazie și au profitat de faptul că intrarea a fost liberă peste tot.
Noaptea Muzeelor este un eveniment aflat deja la a noua ediţie, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Este varianta nocturnă a Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. În acest an, aproximativ 3.000 de muzee din Europa au sărbătorit evenimentul. La Timișoara, zece locații au putut fi vizitate, unele dintre ele până la miezul nopții: Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, Muzeul Catedralei Mitropolitane, Memorialul Revoluției și galeriile Triade, Calina, Jecza, Calpe, Mansarda şi Helios.
Vizitatorii au fost de toate vârstele, însă tuturor le-a plăcut experiența. „Am citit pe net că avem și noi Noaptea Muzeelor la Timișoara, așa că am venit să vedem ce e pe aici. Suntem patru, dar și alți prieteni ne-au spus că vor trece măcar pe la Muzeul de Artă. Pe urmă, ne vedem cu toții la un concert”, spune Alexandru Nicolae (25 de ani). „Eu am ieșit cu o prietenă la o plimbare prin Piața Unirii. Am văzut că muzeul e deschis, deși e ora 20, și am zis să intrăm și noi. N-am știut că e intrarea liberă. În drum spre casă cred că o să ne oprim și la Muzeul Banatului”, spune Monica Tănase, pensionară.
La Muzeul de Artă a putut fi văzută o expoziție de portrete germane şi austriece din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu: 18 portrete ale unor personalităţi transilvănene care au marcat şi istoria politică, socială şi culturală a Banatului, din şcolile germane şi austriece, din secolele XVII- XIX. La Muzeul Banatului a fost o expoziție temporară de port popular din Banat, iar la Muzeul Catedralei Mitropolitane au putut fi admirate cărţi de patrimoniu – Noul Testament de la Bălgrad 1648, Biblia de la București 1688, Cazania lui Varlaam sau Cartea românească de învățătură 1643 -, dar și manuscrise și pergamente, precum și icoane pe lemn și sticlă românești, grecești și rusești, cele mai vechi din secolul al XV-lea.
O trecere în revistă a unor momente importante din istoria recentă a orașului, începând cu căderea Zidului Berlinului, a fost făcută la Memorialul Revoluției din Timișoara. O secțiune de 3,5 tone din zid se află, de altfel, în curtea instituţiei. (foto: Constantin Duma)
Comentarii prin facebook