Festivalul de Jazz de la Garana, in drum spre majorat / FOTO

Festivalul de Jazz de la Gărâna, ediția a XVII-a, este deja istorie. Timp de patru zile, în Poiana Lupului s-a respirat în ritmul saxofonului lui Charles Lloyd sau al lui John Surman, al chitării lui Bill Frisell, al vocii Luizei Zan sau al pianului lui Pawel Kaczmarczyk. A fost o ediție cu totul și cu totul specială, iar cei care n-au apucat să stea decât o seară au regretat despărțirea din clipa în care au făcut calea întoarsă.

Pentru ca festivalul să nu-și piardă din farmec, prima seară, cea de joi, a avut parte de nu mai puțin de trei reprize de ploaie. Dar asta n-a contat pentru norocoșii care au avut ocazia să-l asculte pe Charles Lloyd, aflat în plin turneu european, cu ocazia împlinirii a 75 de ani. „N-am făcut ceva special, așa s-a nimerit, să cânte la Gărâna chiar din prima seară”, spune Marius Giura. Ca orice om care face totul cu suflet, are de partea lui și sorții.

E greu de definit acel „ceva” care determină atât de multă lume să vină într-un colț de țară nu foarte ușor de găsit pe hartă. Luiza Zan, care a cântat în cea de-a doua seară, încearcă o explicație: „Atmosfera, peisajul și ceea ce se întâmplă aici fac ca festivalul să fie unic în țară”. Talentata muziciană a fost încântată să urce din nou pe scena de la Gărâna, după experiența din 2011.

Sâmbătă a deschis balul Peter Wertheimer, unul dintre cei mai buni saxofoniști din lumea jazzului, stabilit acum în Israel. „A fost o bucurie pentru timișorenii cu vechime în «breaslă». Wertheimer, absolvent al școlii de muzică din Timișoara, a revenit aici după trei decenii”, explică același Marius Giura. Și continuă: „Nu am niciodată de gând să fac o seară specială cu vedete, toți sunt așa”.

Comparație cu festivalul de jazz de la Timișoara nu se poate face. Sunt lucruri diferite, concepte diferite. Unii artiști sunt însă comuni, așa cum este cazul lui Ilhan Erșahin, care a cântat și la JazzTM, și la Gărâna, unde a urcat pe scenă alături de Bugge Wesseltoft și Joe Claussell. Și Eugen Gondi a cântat vineri seară într-un club din Timișoara, iar duminică seară a ajuns la Gărâna, pentru o „reprezentație” alături de Nicolas Simion și Sorin Romanescu.

Lumea își stabilește concediul în funcție de festival și asta înseamnă că festivalul contează. Sunt oameni inimoși fără de care acest eveniment nu s-ar putea face. Nu vreau să nominalizez pe nimeni, aș putea uita pe cineva acum, din scurt, și nu ar fi corect”, spune Marius Giura. Anul viitor, când face „majoratul”, festivalul va avea loc, foarte probabil, în perioada 17-20 iulie. După ce-și vor trage sufletul, Marius Giura & co se vor apuca repejor de treabă, pentru ca totul să fie perfect.

Există niște certitudini: anul viitor vor avea loc mai multe evenimente conexe, cum ar fi jazz pentru copii și mai multe workshopuri. Artiști confirmați sunt deja doi, ambii de renume: basistul american Markus Muller și chitaristul suedez Ulf Wakenius. Mai e ceva: faceți-vă de pe acum rezervări la cazare, pentru că se anunță aglomerație mare. Și nu uitați acasă „uniforma” pentru Festivalul de Jazz: pelerina de ploaie, pentru seară, și costumul de baie, pentru zi.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

Alianța Vestului are un susținător surpriză: Victor Ponta

Prezent la Cluj, președintele Pro România, Victor Ponta, s-a declarat un susținător al Alianței Vestului (AVE), fondată de primarii municipiilor Arad, Cluj, Oradea și Timișoara. Fostul premier mai spune că numai idioții pot să creadă că cei patru primari care au fondat AVE vor să rupă România. Prezent la Cluj la o întrunire a Biroului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța Vestului are un susținător surpriză: Victor Ponta
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Noi serii de cursuri la început de an la CCIA Timiș

Datorită succesului de care s-au bucurat cursurile de formare organizate anul trecut în rândul firmelor și la solicitarea acestora, anul 2019 începe la CCIAT cu o serie de șase cursuri acreditate. În 2018, CCIAT a organizat 50 de cursuri, la care au participat 606 cursanți. Cursurile din acest an organizate de Direcția Formare și Perfecționare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noi serii de cursuri la început de an la CCIA Timiș