Robu mai crede in mitici si cand nu-i (mai) fac daruri

Primarul Nicolae Robu a recunoscut în sfârșit: a luat țeapă de la guvernul în care a avut atâta încredere. Toate proiectele Timișoarei au devenit hârtie igienică pentru cei de la București, niciunul neprimind niciun ban chior. Mă rog, cu o singură excepție, Spitalul de Copii, unde a fost vorba mai degrabă de o miză electorală dublată de o relație personală între deputatul PSD Sorin Grindeanu și premierul Victor Ponta. În rest, povești. Adio șosea de centură, adio Gara de Nord, stadion, bazin olimpic, descărcare pe autostradă etc. Săptămâna trecută, la sosirea în Timișoara a ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu, edilul șef a mai încercat o dată. În naivitatea sa, Robu încă mai crede în mitici. „Să nu te încrezi greci nici când îți fac daruri”, spuneau anticii.

Robu mai crede în mitici, chiar și când nu-i dau nimic. Pardon, înaintea alegerilor generale, Timișoara a primit de la guvern niște bani pentru ștergerea unor datorii ale Colterm și RATT. La acel moment, Robu credea că acest obicei de-a primi bani de la București se va permanetiza, iar în Timișoara vor curge lapte, miere și… bani. A fost doar un cadou otrăvit, în perspectiva alegerilor parlamentare. Ce-i drept, USL a obținut în Timiș o victorie impresionantă, orice oligofren putând ajunge parlamentar având însemnele uniunii pe spate. Dar s-au dus acele vremuri electorale, iar guvernul a întors spatele (ca să nu zic fundul sau c..ul) Timișoarei. Într-o păguboasă tradiție a guvernelor de pe Dâmbovița.

Discuția firească ar fi că Timișoara nu are nevoie de bani de la București. Miticii au nevoie de banii bănățenilor pentru a-și susține imensa birocrație, jaful, corupția și a acoperi nevoile electorale ale baronilor locali. Timișoara are nevoie de o descentralizare fiscală reală. Respectiv, un criteriu clar, obiectiv, matematic privind distribuirea banilor. Câți bani, în procente rămân la nivel local, câți merg la București. Nu ca toți banii să meargă la mitici, pentru ca aceștia să-i împartă apoi pe criterii subiective, însemnând tot felul de cumetrii, șmenuri și, mai ales, interese electorale. De ce, an de an, când se discută bugetul, Timișoara să stea cu mâna întinsă să obțină câte ceva de la guvern? De ce în fiecare an să asistăm la același circ penibil în care unii parlamentari se laudă câte amendamente au făcut pentru Timiș, câți bani au cerut pentru proiecte din Timișoara? De ce banii timișorenilor să-i împartă Bucureștiul?

Din păcate, și la Timișoara, multe campanii electorale s-au dus pe promisiunile unor candidați că au pile la București și știu cum să ungă niște rotițe pentru a primi bani de acolo. Performanțele unui manager din administrație se măsoară acum după modul în care se „descurcă” în relația cu Bucureștiul. Fiindcă, se știe că românii sunt foarte „descurcăreți”, încă din timpul lui Ceaușescu. „Descurcăreț” nu înseamnă neapărat și competent. „Descurcăreț” înseamnă, de fapt, acea șmecherie, viclenie sau parșivenie dâmbovițeană, pe care miticii au cam exportat-o în întreaga țară. Sunt și prin Timișoara destui șmecherași din ăștia care promit în stânga și dreapta tot felul de favoruri pe motiv că au pile în guvern. Unul e senator PNL, pripășit pe aici din Hunedoara.

Descentralizarea lui Dragnea despre care se discută acum este făcută special pentru baronii locali. Respectiv, este întărită poziția baronilor prin transferul unor instituții în subordinea lor. Baronii de asta au nevoie, de cât mai mare putere, de cât mai mulți oameni la cheremul lor. În general, baronii locali își fac veacul în județe mai sărace. (De exemplu, în vest, cel mai autentic baron, Sorin Frunzăverde, domnește peste cel mai sărac județ.) Ei nu vor o descentralizare fiscală reală. Lor le convine această stare de fapt, cu bani primiți pe voturile aduse partidului. Cu cât omul este mai sărac, cu atât votul lui este mai ieftin. De unde și baronii obțin cele mai multe voturi.

Astfel că baronii din Moldova sau Oltenia trăiesc din banii timișorenilor, clujenilor sau alți mari contributori la bugetul statului. Județele lor întotdeauna primesc infinit mai mulți bani decât trimit la București. Comportamentul de turmă al oamenilor pe care-i păstoresc este direct proporțional că sărăcia județului. Ca lider liberal, Nicolae Robu ar trebui să pună aici degetul. Miloaga după bani la mitici trebuie să se termine. Banii timișorenilor să rămână la Timișoara, nu să ajungă la “oprișanii” PSD. Da, trebuie să dăm cezarului ce e al cezarului, trebuie să dăm bani pentru armată, diverse instituții sau programe naționale. Dar atât și nimic mai mult!

PS. De vreo zece ani la Timișoara se vorbește de un nou stadion. S-au făcut și proiecte, am primit și promisiuni de la mitici. Ajunsă primărița Craiovei anul trecut, Olguța Vasilescu a primit deja bani de la guvern pentru un nou stadion. Nici proiect nu cred că avea. Probabil, drept mulțumire pentru că pe craioveni poți să-i duci ca pe o turmă la urne să voteze PSD. Ce vreau să spun? În acel stadion sunt și banii noștri, ai timișorenilor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

21 comentarii pentru acest articol

tare articolul! a spus: (octombrie 29th, 2013 at 13:58 )

e obtuz si usor de pacalit, i-au aruncat o coaja de pita si l-au scos afara. si-o merita!
autonomia economica ii sperie cel mai tare pe tiganii din bucuresti, iar ceea ce incearca acum cu regionalizarea e cea mai tare teapa ce ne-o pregatesc.
cosmarul e ca nu vom scapa niciodata de tigania lor!

Seby a spus: (octombrie 29th, 2013 at 15:30 )

Senatorul acela PNL venit din Hunedoara, sa reprezinte, cica, Timisoara, e faimosul bun-de-nimic Ben Oni Ardelean, individ care n-a miscat ABSOLUT niciun deget pentru acest oras. Doar zace cva o valiza in gara si incaseaza marafetii. Atat. Iar miticii vor face cu Timisoara tot ce-au facut din 1990 incoace: vor lua banii si ne vor scuipa in cap. Dar inapoi niste firimituri, iar grosul conbtributiilor timisorenilor se duce prin Oltenia si Moldova, prin buzunare locale si centrale. Robu a demarat o gramada de proiecte, insa ma tem ca nu va avea bani sa termine decat 2, maxim 3 dintre ele. Comentariul de mai sus spune lucrurilor pe nume si nu le mai repet si eu, dar ma raliez acestei opinii: cosmarul e ca nu vom scapa niciodata de tigania lor.

Fara clisee ! a spus: (octombrie 29th, 2013 at 16:07 )

In principiu articolul e bun si corect, dar e din clisee:bani de la mitici ! Dar, Ponta e oltean, iar cele N guverne Boc(ardelean)…. Asa ca, mai corec t ar fi bani de la bucuresti, sau bani de la CENTRALIZAREA excerbata, supermega exagerata care este in Romania de azi si care este comparabila doar cu Coreea de Nord!

Emil a spus: (octombrie 29th, 2013 at 16:59 )

un articol subiectiv, scris de pe terasa, de un individ ca n-a auzit in viata lui de solidaritate sociala! nu cred ca acest Ardelean s-ar ghiftui mandru ca banii banatenilor raman in Banat, in timp ce in Vaslui ar fi o foame generalizata! in logica lui de satmarean, provenit dintr-un judet care nu o duce extraordinar la decontarile cu bucurestiul, ar fi minunat ca polii de dezvoltare a Romaniei sa fie exacerbati: unul pe plus, celalalt pe minus. dar, de ce nu i-ar trece prin cap acestui ardelean ca, multinationalele, cele care tin economia Timisului, s-ar putea muta in Suceava sau Vaslui, pentru ca forta de munca e mai ieftina acolo! vorbim sa ne aflam in treaba

Iulian A. a spus: (octombrie 29th, 2013 at 20:39 )

Un discurs tipic, mândru, „banatanesc” si totodata perdant. Tot timpul alții sunt de vina. Dar daca banii produși in București ar rămâne in București, inclusiv Timisoara intra in faliment. Pentru ca majoritatea firmelor mari au sediul social in București. Timișorenii din București sunt si ei mitici? Poate ca exclusivismul nu e cea mai buna soluție când mai si vrei ceva de la cei pe care-i desconsideri.

ilia-srb a spus: (octombrie 29th, 2013 at 22:39 )

normal ca bani merg la mitici cand si contractele sunt dirijate tot de ei,ex. contractul de depezire a fost o firma de la Satu Mare si firmele tale din judet somau,modernizarea cladirilor din centru o firma din bucale deci cu dedicatie si altele atunci te miri ca bani merg la tigani din bucale,concluzia autonomia administrativ si financiara de urgenta!!!

Radu a spus: (octombrie 29th, 2013 at 22:42 )

Iulian, sa nu amestecam lucrurile. Una e sa spui ca e normal sa dai bani la centru, si alta e ce spune autorul: primim prea putin, nejustificat de putin. Si altii primesc prea mult, nejustificat de mult.

De vina insa suntem noi. Votam ca fraierii toti papagalii de senatori si deputati, si nu le mai cerem socoteala in timpul mandatului. Si dupa aia ne miram ca-i doare undeva de promisiuni.

@ iulian a !! a spus: (octombrie 29th, 2013 at 22:45 )

K asa-i romanul tantalau ca tine,pey d-aia au toate firmele straine sediul social si ad-tiv la bu cur esti, caci suntem singura tara care-i obligam prin lege, e adevarat ca indirect, dar asa-i la noi….Cred ca Timisul ar fi avantajat ca sa -si tina bu cur esti i banii, dar nici TIMISUL sa nu fie obligat sa-i dee pe toti acolo. De altfel si acum multinationalele functioneaza la Timisoara, dar cotizeaza direct la bu cur esti,deci ce ar pierde Timisul?

razvan a spus: (octombrie 30th, 2013 at 07:54 )

@iulian , explica-mi si mie cu ce e perdant discursul ? cu faptul ca dupa ilfov suntem al 2-lea contribuabil la buget ? si la primti bani suntem la coada ??? scuza-mi limbajul ……intram pe dracu` in faliment .
tineti-va voi banii si lasati-ne pe noi cu ai nostrii , nu mai muriti de grija noastra .
da . desconsider capitala , cand vad ce …cancere isi fac veacul pe acolo .

carmen a spus: (octombrie 30th, 2013 at 12:21 )

D-nu’ ziarist cu articole de „mult” rasuflate tip „mitici si alte cele” inca nu a inteles cu toate ca a vazut de doua ori in citeva zile ca PANDURII CE L’HANNO DURI” si NICIODATA, niciodata nu se vor lasa…Ati intrebat pe cei cu turnetele cele mai inalte din Temeswar ce au de gind sa „face”? Sa va/ne impuste de la Kangeri? Mai baietsi, ma baietsi Turcia este casa voastra!!!

carcalete a spus: (octombrie 31st, 2013 at 08:12 )

@carmen: de la petrosani? de doua mii de ani traiti si ganditi ca dacii, ia-ti rafia si ja inapoi la mina.

stefania a spus: (noiembrie 1st, 2013 at 18:26 )

nu stiu ce va mai mira.. mereu interesele au fost pe primul loc si banii de la bucuresti nu au fost alocati in mod egal. pacat de proiectele propuse, cateva chiar ar fi fost necesare orasului.

Andrey a spus: (noiembrie 1st, 2013 at 20:27 )

Dezamagitor de ce se intampla ,ce pot spune!!!! 🙁

Crasi a spus: (noiembrie 1st, 2013 at 20:31 )

Acest subiect nu cre dca ar trebui discutat aici de tot felul de persoane care nu stiu despre ce este vorba si spun vorbe numais a se afle in treaba. Banii de la stat sunt impartiti in functie de fiecare ce face din ce promite, iar daca nu a venit pana acuma va veni cat de curand! Ben a ajutata si ajuta foarte multe persoane, citit ziarele si veti vedea cat de iubit este acest om ;)!

PaulC a spus: (noiembrie 1st, 2013 at 20:36 )

Ben va fi permanent un om de onoare, el nu lasa niciodata un om la greu cum fac alti parlamentari din aceasta tara sa isis vada numai interesul lor!

Crasi Paul a spus: (noiembrie 1st, 2013 at 20:53 )

De ce permanent sunt luati parlamentarii actuali la intrebari cand ceilalti care au fost inainte nu au facut nimica?

Bora Adina a spus: (noiembrie 1st, 2013 at 21:05 )

De cele mai multe ori oamenii nu vad deloc partile bune ale celorlalti.Nu inteleg de ce stiti doar sa va exprimati opinia in sens negativ in legatura cu diferite persoane din lumea politica.Chiar daca intotdeauna Timisoara a primit prea putini bani pentru diferite proiecte eu tind sa cred ca ne-am descurcat cum am putut.Ar trebui sa faceti totusi o diferenta intre orasul nostru Timisoara si diverse alte orase care desi primesc mai multi bani se descurca la fel sau poate mai greu decat noi.

L@ura a spus: (noiembrie 2nd, 2013 at 11:53 )

Intradevar Robu este un om de bine, dornic de a face multe lucruri frumoase pt orasul nostru. Dar pentru asta trebuie ajutat si de cetateni si de asemenea cred ca alesii nostri se vor tine de cuvant si vor incerca sa faca in asa fel incat sa ne descurcam si fara ajutorul miticilor. Bravo Robu!

antonia a spus: (noiembrie 2nd, 2013 at 11:53 )

Chiar daca banii de la Bucuresti nu au fost alocati in mod egal,Timisoara se descurca cat de cat.Avem incredere ca banii vor veni,si avem incredere in Ben.Ar fi pacat ca aceste proiecte pentru Timisoara sa nu aiba finantari.

L@u a spus: (noiembrie 2nd, 2013 at 12:11 )

Oameni buni hai sa numai vedem numai raul. Domnul Robu a incercat si incearca sa faca ce e mai bun pentru Timisoara si cei care locuim, la fel si domnul Ardelean! Niste oameni care merita raspect. Lasa-ti deoparte jignirile ca nu ajungeti niciunde, de asta ne ducem in jos pentru ca nu ne mai respectam intre noi! Bagati la cap ca respectul este cel mai important pentru o intelegere buna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

T@bu a spus: (noiembrie 2nd, 2013 at 12:17 )

Se mai intampla sa primesti se tepe 🙁 , dar sigur noi timisorenii ne vom descurca si fara ajutorul miticilor pentru ca avem in conducere niste oamneni de cuvant care ne vor ajuta! 🙂 🙂 🙂

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie după un final incendiar! CFR Timişoara se impune la Deva şi este aproape de finala campionatului

Meci echilibrat în play-off-ul Ligii 1 de futsal, unde la Deva echipa locală CSM a întâlnit CFR Timişoara în etapa a IV-a, la trei săptămâni după ce devenii câştigau Cupa României pe Bega, chiar împotriva echipei în alb şi vişiniu. Dacă atunci a fost o victorie clară, de această dată partida a avut sare şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie după un final incendiar! CFR Timişoara se impune la Deva şi este aproape de finala campionatului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Într-o acțiune a polițiștilor locali privind depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii au fost identificate 16 persoane, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim. De la începutul anului, în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali au depistat 16 cerşetori şi oameni ai străzii, în ultimele zile. Au fost predaţi unui centru social
Primarul Dominic Fritz s-a prezentat, luni dimineața, la fața locului, pentru a pune în aplicare dispoziția de demolare a construcțiilor pe care le consideră ilegale de pe strada Cezar, care leagă Parcul Copiilor de bulevardul C.D. Loga. La fața locului a fost întâmpinat de un cetăţean furios, membru al unui clan de romi din oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a demolat gardul şi alte construcţii care blocau o stradă ocupată ilegal de clanuri de romi/Video
Potrivit Politico, citat de G4Media, Claudiu Manda (PSD) a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare. Rareș Bogdan (PNL) se situează pe locul 5 la absențele de la vot. Ce doi se află în partea superioară a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Claudiu Manta şi Rareş Bogdan, în Top 5 absenteism în Parlamentul European. Cei doi sunt din nou pe lista PSD-PNL la europarlamentare
Un număr de cinci persoane din Timiș au fost descoperite cu branșări ilegale la rețeaua de alimentare cu gaze naturale aparținând celor de a Delgaz Grid. La nivelul întregii rețele a companiei fenomenul este unul mult mai ridicat, fiind vorba despre 201 asemenea consumuri frauduloase.  Astfel, Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cinci persoane din Timiș sunt acuzate că furau gaze naturale din rețeaua de distribuție
Lansarea spectaculoasă, cu sală plină și strângeri de mâini, a candidaturii lui Nicolae Robu în cursa pentru un mandat nou de primar al Timișoarei s-a încheiat cu prezentarea pe podium a ceea ce ar urma să fie lista de candidați la funcțiile de consilieri locali. Sunt 11, deocamdată doar în ordine alfabetică, ordinea nu se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 pentru consiliul local. Liberalii au doar o listă alfabetică, fără o ordine pe buletinul de vot
SCM Poli Timișoara a produs o imensă surpriză în antepenultima etapă, învingând ocupanta locului secund, CSM Constanța, victorie cu care bănățenii evită matematic retrogradarea directă, 22-21. A fost un meci în care apărarea a mers perfect, mai ales poarta, acolo unde s-a făcut şi diferenţa. Poli este pe 11 cu 23 de puncte şi dacă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes imens la handbal. Ameninţată cu retrogradarea, Poli bate echipa de pe locul 2
Top