Sfântul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei şi al multor oraşe din vestul Europei, este unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. I se spune „Făcătorul de minuni”, datorită numărului mare de minuni săvârșite atât în timpul vieții, cât și după moarte. Moș Nicolae este și primul care le aduce daruri celor mici în luna decembrie.
Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic de la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. De la acea palmă a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuiaua. Tradiția mai spune că nuiaua trebuie să fie de măr și dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Crăciun, înseamnă că sfântul a „mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Sfântul Nicolae a murit în anul 340. Din 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.
În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie. El păzeşte soarele, care încearcă să se refugieze spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, stăpâneşte apele, fiind patronul marinarilor, apără soldaţii în război, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite.
Copiii din ţărilor creştine știu că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine şi le aduce daruri, dar unii găsesc şi câte o nuieluşă. Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. În Olanda, el călătoreşte pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiii în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter. În Germania, Sfântul Nicolae călătoreşte alături de Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate şi o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiţi cu lovituri de nuia.
Aproape 800.000 de români, majoritatea bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Peste 325.700 se numesc Nicolae, circa 60.000 poartă numele de Niculai ori Neculai, 29.796 se numesc Niculae, iar alţi peste 25.700, Nicu. De asemenea, peste 45.000 de români se numesc Nicuşor, 12.721 – Nicolaie, 2.200 – Niculaie, iar alţi peste 1.000, Nicola. Din totalul româncelor, peste 206.000 poartă numele Nicoleta, 53.797 se numesc Niculina ori Nicolina, iar alte aproximativ 10.000 de femei, Niculiţa sau Neculiţa. Alte 4.700 poartă numele de Nicole şi Nikole, 3.300 – Nicola ori Nikola, iar aproximativ 3.000, Neculina şi Necolina.
Comentarii prin facebook