Pastorala de Sfintele Pasti a PS Alexandru Mesian

ALEXANDRU,
Din mila lui Dumnezeu şi graţie Sfântului Scaun Apostolic al Romei,
Episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei de Lugoj
Onoratului cler şi iubitului popor credincios
har, binecuvântare şi mântuire de la Dumnezeu-Tatăl
şi de la Domnul nostru Isus Cristos
„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul,
să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea.” (Ps. 117,24)
Cristos a înviat!

Iubiţi fraţi întru preoţie,
Iubiţi credincioşi,
Cu ajutorul bunului Dumnezeu am ajuns să petrecem împreună, pentru a douăzecişincea oară în reînviata Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, marele praznic al Învierii Domnului nostru Isus Cristos.
Suntem bucuroşi să putem rosti din nou şi anul acesta salutul pascal: Cristos a Înviat! Adevărat a Înviat!
Cel care a suferit condamnarea la moarte de către Pilat din Pont, Care a murit răstignit pe cruce şi a fost înmormântat, Isus, Fiul lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria, „a înviat a treia zi, după scripturi” (cf. Crezul niceno-constantinopolitan).

alexandru mesian

Acest anunţ este temelia speranţei întregului neam omenesc. Iar dacă nu a înviat Cristos, nu numai credinţa noastră este zadarnică (cf. 1 Cor. 15,14), ci şi speranţa noastră este zadarnică, pentru că răul şi moartea ne-ar fi ţinut sub robie. Dar nu este aşa, căci Cristos S-a sculat dintre cei morţi pentru a fi primul înviat dintre aceştia (cf. 1 Cor. 15,20). Prin moartea Sa pe moarte călcând, a eliminat pentru totdeauna rădăcinile veninoase ale morţii.

Prin Învierea lui Cristos, moartea este îngropată, porţile iadului sunt sfărâmate, iar eliberarea păcătoşilor din sclavia păcatului s-a înfăptuit. Pământul se cutremură, morţii înviază, îngerii se arată în haine strălucitoare, iar Cristos Înviat, păstrându-şi rănile sfinte, apare triumfător în mijlocul apostolilor Săi spunându-le „Pace vouă!”.

„Pace vouă !” (In. 20,19-20)
Acesta este primul salut al lui Isus Cristos Înviat, pe care l-a adresat apostolilor. Acest salut, în această sfântă zi de Paşti, Isus îl repetă, adresându-l lumii întregi.
„Pace vouă” este „Vestea cea Bună” atât de mult aşteptată şi atât de mult dorită de întreaga omenire. Acest anunţ: „Pace vouă” pe care Cristos Înviat ni-l adresează este o uşurare pentru cel care este oprimat de greutatea păcatului sub multiplele sale forme.
„Pacea să fie cu voi” este o urare adresată astăzi tuturor, în special celor mici şi celor săraci, în semn de speranţă şi de pace. Cristos cu adevărat a înviat. El oferă tuturor pacea.
„Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Nu v-o dau cum o dă lumea…” (In 14,27). Pacea pe care o dă lumea – cum a demonstrat experienţa din toate timpurile – este adesea un slab echilibru de forţă, de pe o zi pe alta, care nu are stabilitate. Singura pace, darul lui Cristos Înviat, este profundă, totală şi veşnică; ea poate împăca pe om cu Dumnezeu, cu el însuşi şi cu creaţia.

Ziua Învierii Domnului ne conferă bucuria învingerii binelui asupra răului. Adevărul a învins minciuna. Nevinovăţia a învins păcatul. Durerea s-a schimbat în bucurie. Bunătatea a învins răutatea. Învierea a învins moartea. Învierea lui Isus a fost temelia predicării apostolilor. Dacă până acum se temeau de cărturari şi de farisei, de acum în inima lor a răsărit curajul sfânt, care le-a dat putere să lupte şi să predice despre Adevărul răsărit din mormânt.

Învierea lui Isus o cunoaştem din mărturiile Sfintelor Evanghelii. Un înger a spus femeilor încă în zorii zilei de duminică vestea bucuriei, că Acela pe care ele Îl caută a înviat cu adevărat. El însuşi S-a arătat femeilor şi le-a zis: Bucuraţi-vă!, S-a arătat celor unsprezece Apostoli şi a vorbit cu ei de foarte multe ori, iar ei I-au atins rănile şi au mâncat cu Dânsul. Au petrecut patruzeci de zile împreună cu Dânsul primind ultimele învăţături pe care le-au propovăduit.

Iubiţi credincioşi,
După afirmaţia evangheliştilor, Maria Magdalena a fost cea dintâi căreia i S-a arătat Isus Cristos înviat din morţi. Dar există o constantă şi universală tradiţie a Bisericii care spune că o altă femeie şi deci prima persoană – în sens absolut – L-a văzut pe Domnul Cel înviat din morţi şi I-a auzit glasul. Această femeie a fost Maria din Nazaret, Mama lui Cristos. E adevărat că din paginile Evangheliilor şi ale altor scrieri din Noul Testament nu avem această afirmaţie, dar se ştie că numele Mariei, al Maicii Domnului, apare în Evanghelii numai acolo unde era strict necesar în planul economiei mântuirii.
Este foarte cunoscut şi logic că Fiul Înviat să se arate mai întâi Mamei Sale care a fost strâns unită cu Fiul Său în toată viaţa şi mai ales în timpul patimilor şi sub cruce, până la ultima clipă.
Ea, Maica Domnului, trebuia să fie în unire cu Fiul Său şi în bucuria Învierii din primul moment. Căci ea singură, Maica Domnului, nu a avut dubii că Isus Cristos va învia. Ea avea credinţă fermă.
Această convingere că Isus Înviat S-a arătat mai întâi Mamei Sale este descrisă cu atâta bucurie în cântarea bisericească a Sfintei Liturghii ce se celebrează de la Paşti şi până la Înălţare: „Îngerul a strigat către cea plină de har: Curată Fecioară, bucură-te! şi iarăşi zic, Bucură-te! că Fiul tău a înviat a treia zi din mormânt şi pe morţi i-a înviat; popoare, veseliţi-vă!”. Şi noi, împreună cu Îngerul Gabriel, să-i înălţăm imnuri celei pline de har, acel salut de la Buna Vestire: Bucură-te, Marie! Că Fiul tău a înviat din mormânt şi pe morţi i-a ridicat.

Iubiţi credincioşi,
Eparhia Noastră de Lugoj a dedicat anul acesta 2014 ca Anul Maicii Domnului de la Scăiuş (localitate din judeţul Caraş-Severin). Se împlinesc 80 de ani de când o icoană ce o reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul Isus în braţe a lăcrimat de două ori: la 30 septembrie şi la 15 octombrie 1934.
Este un lucru de necontestat că Fecioara Maria din Nazaret este cea care L-a născut pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu şi a fost alături de El în toată viaţa Lui, de la naştere, patima, moartea şi învierea Sa, până la Înălţarea la cer. A fost alături de El în opera mântuirii neamului omenesc. Această icoană făcătoare de minuni este purtată în pelerinaj prin bisericile parohiale, ca lumea să o cunoască pe Maica Domnului şi să se roage. Pentru a fi cunoscut mesajul transmis prin lacrimile Sale de la Scăiuş, s-a scris cartea „Maica Domnului de la Scăiuş”, apărută în acest an 2014. La Scăiuş se află de asemenea, în construcţie, un sanctuar, o nouă biserică unde va fi aşezată la loc de cinste icoana Maicii Domnului care a lăcrimat în anul 1934.

În această frumoasă zi de Paşti, în plină primăvară, să o felicităm şi noi pe Prea Curata Fecioară Maria, zicând: Bucură-te, Fecioară Curată! Bucură-te că Fiul tău a înviat !
Astăzi Cristos a înviat din morţi şi ne-a izbăvit de moarte, de robia păcatului şi de osânda iadului.
Astăzi s-a deschis raiul.
Astăzi îngerii cântă împreună cu oamenii biruinţa vieţii asupra morţii. Isus Cristos, prin Învierea Sa, a înnoit lumea.
Cu bucurie în suflet mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem şi anul acesta Sfintele Paşti.
În încheierea acestei scrisori pastorale, doresc ca Învierea lui Cristos să fie pentru toţi oamenii ocazie de bucurie, mângâiere şi speranţă.
Sărbători fericite!
Cristos a înviat!
Alexandru, Episcop de Lugoj
Dată la Reşedinţa Noastră Episcopală din Lugoj, la Praznicul Învierii Domnului, Anul Domnului 2014

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timisoara rugby

Duel cu liderul la rugby. SCM versus Steaua

Sâmbătă și duminică, pe 15 și 16 mai, sunt programate a se disputa partidele din etapa a 4-a contând pentru SuperLiga, o rundă în care campioana Știința Baia Mare se va afla față în față cu Dinamo București, vicecampioana SCM Timișoara o va întâlni pe Steaua București, epilogul fiind duelul Universitatea Cluj-Tomitanii Constanța.  Asadar, derbiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duel cu liderul la rugby. SCM versus Steaua
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara lansează un nou proiect de cercetare

Luni, 17 mai, va avea loc reuniunea online de lansare a proiectului de cercetare internațional AUF CE/MB/045/2021 „Cinétique des cations moléculaires induite par les electrons dans le plasma de bord d’ITER (CiCaM – ITER)” („Cinetica cationilor molecular indusă de electroni în ITER (CiCaM – ITER)””), care se desfășoară în cadrul Apelului Agenției Universitare a Francofoniei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara lansează un nou proiect de cercetare
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara în Era Elecro-Mobilității și teatru de păpuși, la Iulius Town în acest weekend

Iulius Town vine cu o ofertă de weekend interesantă pentru timișoreni, la principalul centru comercial din oraș va avea loc expoziția Timișoara în Era Electro-Mobilității. Reprezentanți importanți din piața mașinilor electrice și hibride sunt pregătiți să îți răspundă la orice curiozitate pe care o ai. În același timp, în Iulius Gardens revin sesiunile de teatru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara în Era Elecro-Mobilității și teatru de păpuși, la Iulius Town în acest weekend

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În judeţul Timiş există patru focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică.   Față de ziua de ieri, nu au apărut focare noi de covid.   Focare active sunt la: CENTRUL DE CARANTINARE de la Liceul „Dimitrie Leonida” TIMIȘOARA – 27 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au apărut focare noi de coronavirus în Timiș
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 729 persoane, fiind efectuate 21.056 de teste RT-PCR şi 11.653 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 784 pacienţi. Până astăzi, 15 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.334 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus, cifre tot mai optimiste. 729 de noi cazuri, 72 de decese, 784 pacienţi la ATI
Sunt 50 de fluxuri de vaccinare în Timișoara, disponibile cetățenilor și e imposibil ca unul dintre acestea să nu fi în calea lor, spune Dominic Fritz. Nu treceți pe lângă acestea și vaccinați-vă, continuă edilul șef. Timişoara are cei mai mulți vaccinați din țară, după București, spune Fritz. Dar procedura de vaccinare trebuie să continue....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara, locul II în ţară la persoane vaccinate. Dominic Fritz le cere timișorenilor să continue să se vaccineze
Direcția de Urbanism din Primăria Timișoara trebuie să își recâștige respectul de sine, spune noul arhitect șef al orașului Gabriel Almăjan. El își aduce aminte de anii trecuți, atunci când și-a făcut stagiatura aici, pe vremea lui Radu Radoslav, când Direcția era un atelier urbanistic. Acum, el își dorește să atragă tineri arhitecți în departamentul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul arhitect șef al Timișoarei vrea să readucă respectul de sine, dar și transparentizarea și digitalizarea la Direcția de Urbanism
Trecut prin experiența COVID 19, Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” Timișoara, aflat în administrarea Primăriei Timișoara, are pus la punct un plan complex de reamenajare a Secției ATI. A fost deja realizat și un proiect în acest sens, acesta fiind donat de spital către municipalitate, iar acum consilierii locali mai trebuie doar să aprobe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Secția ATI a Spitalului “Victor Babeș” Timișoara urmează să fie renovată, cu 14 milioane de lei/FOTO
Luni, 17 mai, va avea loc reuniunea online de lansare a proiectului de cercetare internațional AUF CE/MB/045/2021 „Cinétique des cations moléculaires induite par les electrons dans le plasma de bord d’ITER (CiCaM – ITER)” („Cinetica cationilor molecular indusă de electroni în ITER (CiCaM – ITER)””), care se desfășoară în cadrul Apelului Agenției Universitare a Francofoniei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara lansează un nou proiect de cercetare
Top