Pastorala de Sfintele Pasti a PS Alexandru Mesian

ALEXANDRU,
Din mila lui Dumnezeu şi graţie Sfântului Scaun Apostolic al Romei,
Episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei de Lugoj
Onoratului cler şi iubitului popor credincios
har, binecuvântare şi mântuire de la Dumnezeu-Tatăl
şi de la Domnul nostru Isus Cristos
„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul,
să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea.” (Ps. 117,24)
Cristos a înviat!

Iubiţi fraţi întru preoţie,
Iubiţi credincioşi,
Cu ajutorul bunului Dumnezeu am ajuns să petrecem împreună, pentru a douăzecişincea oară în reînviata Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, marele praznic al Învierii Domnului nostru Isus Cristos.
Suntem bucuroşi să putem rosti din nou şi anul acesta salutul pascal: Cristos a Înviat! Adevărat a Înviat!
Cel care a suferit condamnarea la moarte de către Pilat din Pont, Care a murit răstignit pe cruce şi a fost înmormântat, Isus, Fiul lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria, „a înviat a treia zi, după scripturi” (cf. Crezul niceno-constantinopolitan).

alexandru mesian

Acest anunţ este temelia speranţei întregului neam omenesc. Iar dacă nu a înviat Cristos, nu numai credinţa noastră este zadarnică (cf. 1 Cor. 15,14), ci şi speranţa noastră este zadarnică, pentru că răul şi moartea ne-ar fi ţinut sub robie. Dar nu este aşa, căci Cristos S-a sculat dintre cei morţi pentru a fi primul înviat dintre aceştia (cf. 1 Cor. 15,20). Prin moartea Sa pe moarte călcând, a eliminat pentru totdeauna rădăcinile veninoase ale morţii.

Prin Învierea lui Cristos, moartea este îngropată, porţile iadului sunt sfărâmate, iar eliberarea păcătoşilor din sclavia păcatului s-a înfăptuit. Pământul se cutremură, morţii înviază, îngerii se arată în haine strălucitoare, iar Cristos Înviat, păstrându-şi rănile sfinte, apare triumfător în mijlocul apostolilor Săi spunându-le „Pace vouă!”.

„Pace vouă !” (In. 20,19-20)
Acesta este primul salut al lui Isus Cristos Înviat, pe care l-a adresat apostolilor. Acest salut, în această sfântă zi de Paşti, Isus îl repetă, adresându-l lumii întregi.
„Pace vouă” este „Vestea cea Bună” atât de mult aşteptată şi atât de mult dorită de întreaga omenire. Acest anunţ: „Pace vouă” pe care Cristos Înviat ni-l adresează este o uşurare pentru cel care este oprimat de greutatea păcatului sub multiplele sale forme.
„Pacea să fie cu voi” este o urare adresată astăzi tuturor, în special celor mici şi celor săraci, în semn de speranţă şi de pace. Cristos cu adevărat a înviat. El oferă tuturor pacea.
„Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Nu v-o dau cum o dă lumea…” (In 14,27). Pacea pe care o dă lumea – cum a demonstrat experienţa din toate timpurile – este adesea un slab echilibru de forţă, de pe o zi pe alta, care nu are stabilitate. Singura pace, darul lui Cristos Înviat, este profundă, totală şi veşnică; ea poate împăca pe om cu Dumnezeu, cu el însuşi şi cu creaţia.

Ziua Învierii Domnului ne conferă bucuria învingerii binelui asupra răului. Adevărul a învins minciuna. Nevinovăţia a învins păcatul. Durerea s-a schimbat în bucurie. Bunătatea a învins răutatea. Învierea a învins moartea. Învierea lui Isus a fost temelia predicării apostolilor. Dacă până acum se temeau de cărturari şi de farisei, de acum în inima lor a răsărit curajul sfânt, care le-a dat putere să lupte şi să predice despre Adevărul răsărit din mormânt.

Învierea lui Isus o cunoaştem din mărturiile Sfintelor Evanghelii. Un înger a spus femeilor încă în zorii zilei de duminică vestea bucuriei, că Acela pe care ele Îl caută a înviat cu adevărat. El însuşi S-a arătat femeilor şi le-a zis: Bucuraţi-vă!, S-a arătat celor unsprezece Apostoli şi a vorbit cu ei de foarte multe ori, iar ei I-au atins rănile şi au mâncat cu Dânsul. Au petrecut patruzeci de zile împreună cu Dânsul primind ultimele învăţături pe care le-au propovăduit.

Iubiţi credincioşi,
După afirmaţia evangheliştilor, Maria Magdalena a fost cea dintâi căreia i S-a arătat Isus Cristos înviat din morţi. Dar există o constantă şi universală tradiţie a Bisericii care spune că o altă femeie şi deci prima persoană – în sens absolut – L-a văzut pe Domnul Cel înviat din morţi şi I-a auzit glasul. Această femeie a fost Maria din Nazaret, Mama lui Cristos. E adevărat că din paginile Evangheliilor şi ale altor scrieri din Noul Testament nu avem această afirmaţie, dar se ştie că numele Mariei, al Maicii Domnului, apare în Evanghelii numai acolo unde era strict necesar în planul economiei mântuirii.
Este foarte cunoscut şi logic că Fiul Înviat să se arate mai întâi Mamei Sale care a fost strâns unită cu Fiul Său în toată viaţa şi mai ales în timpul patimilor şi sub cruce, până la ultima clipă.
Ea, Maica Domnului, trebuia să fie în unire cu Fiul Său şi în bucuria Învierii din primul moment. Căci ea singură, Maica Domnului, nu a avut dubii că Isus Cristos va învia. Ea avea credinţă fermă.
Această convingere că Isus Înviat S-a arătat mai întâi Mamei Sale este descrisă cu atâta bucurie în cântarea bisericească a Sfintei Liturghii ce se celebrează de la Paşti şi până la Înălţare: „Îngerul a strigat către cea plină de har: Curată Fecioară, bucură-te! şi iarăşi zic, Bucură-te! că Fiul tău a înviat a treia zi din mormânt şi pe morţi i-a înviat; popoare, veseliţi-vă!”. Şi noi, împreună cu Îngerul Gabriel, să-i înălţăm imnuri celei pline de har, acel salut de la Buna Vestire: Bucură-te, Marie! Că Fiul tău a înviat din mormânt şi pe morţi i-a ridicat.

Iubiţi credincioşi,
Eparhia Noastră de Lugoj a dedicat anul acesta 2014 ca Anul Maicii Domnului de la Scăiuş (localitate din judeţul Caraş-Severin). Se împlinesc 80 de ani de când o icoană ce o reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul Isus în braţe a lăcrimat de două ori: la 30 septembrie şi la 15 octombrie 1934.
Este un lucru de necontestat că Fecioara Maria din Nazaret este cea care L-a născut pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu şi a fost alături de El în toată viaţa Lui, de la naştere, patima, moartea şi învierea Sa, până la Înălţarea la cer. A fost alături de El în opera mântuirii neamului omenesc. Această icoană făcătoare de minuni este purtată în pelerinaj prin bisericile parohiale, ca lumea să o cunoască pe Maica Domnului şi să se roage. Pentru a fi cunoscut mesajul transmis prin lacrimile Sale de la Scăiuş, s-a scris cartea „Maica Domnului de la Scăiuş”, apărută în acest an 2014. La Scăiuş se află de asemenea, în construcţie, un sanctuar, o nouă biserică unde va fi aşezată la loc de cinste icoana Maicii Domnului care a lăcrimat în anul 1934.

În această frumoasă zi de Paşti, în plină primăvară, să o felicităm şi noi pe Prea Curata Fecioară Maria, zicând: Bucură-te, Fecioară Curată! Bucură-te că Fiul tău a înviat !
Astăzi Cristos a înviat din morţi şi ne-a izbăvit de moarte, de robia păcatului şi de osânda iadului.
Astăzi s-a deschis raiul.
Astăzi îngerii cântă împreună cu oamenii biruinţa vieţii asupra morţii. Isus Cristos, prin Învierea Sa, a înnoit lumea.
Cu bucurie în suflet mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem şi anul acesta Sfintele Paşti.
În încheierea acestei scrisori pastorale, doresc ca Învierea lui Cristos să fie pentru toţi oamenii ocazie de bucurie, mângâiere şi speranţă.
Sărbători fericite!
Cristos a înviat!
Alexandru, Episcop de Lugoj
Dată la Reşedinţa Noastră Episcopală din Lugoj, la Praznicul Învierii Domnului, Anul Domnului 2014

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

conache

Mulţumim pentru amintiri. Gabi Conache se retrage din rugby

Gabriel Conache pune ghetele în cui: contractul său se află la scadență, iar starea sa de sănătate nu îi mai permite să fie jucător activ, anunţă clubul de rugby SCM Timişoara. Gabi s-a transferat la Timișoara în 2010, atunci când venea aici un grup de 13 jucători care aveau să schimbe fața echipei. A contribuit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mulţumim pentru amintiri. Gabi Conache se retrage din rugby
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fostul primar al Timişoarei Nicolae Robu este în al noulea cer, după ce poliţiştii au ajuns din nou în Primăria Timişoara. Într-un limbaj tot mai colorat pe zi ce trece, Robu a stabilit deja verdictul pentru succesorul său: puşcăria. În stilu-i deja inconfundabil, fostul primar al Timişoarei Nicolae Robu a reacţionat, pe pagina sa de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii în primărie, Nicolae Robu jubilează: “La pușcărie cu tine și cu toți jecmănitorii ce te acompaniază în jefuirea Timișoarei!”
Președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, și omologul său Şekib Avdagiç, Președintele Camerei de Comerț Istanbul, au semnat la Istanbul un acord de colaborare sub forma unui Memorandum de Înțelegere. Documentul stabilește cadrul instituțional de cooperare, în condiții de egalitate și de beneficii reciproc avantajoase, destinat consolidării și promovării comerțului și investițiilor, stimulării parteneriatelor de afaceri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș și Camera de Comerț Istanbul au semnat un Memorandum de Înțelegere privind colaborarea economică
Blochează înmatriculările online cu programări fictive, creează psihoză în rândul celor care vor să realizeze prin acest sistem operațiunile legate de aceste înmatriculări, iar ulterior, contra unei ”taxe de urgență” rezolvă rapid problema. Acesta ar fi mecanismul pe care prefectul Mihai Ritivoiu spune că l-ar fi descoperit la Serviciul de Înmatriculări și pe care acum...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prefectul de Timiș a descoperit mecanismul de lucru al mafiei firmelor de înmatriculări auto
Mare parte dintre terasele și restaurantele din Timișoara, situate malurile Begăi, în zona stadionului Dan Păltinișanu și în zona centrală a orașului, ocupă spațiul public fără a avea dreptul să o facă. Cei de la Curtea de Conturi au verificat situația și au atras atenția asupra problmei. Acum, Primăria Timișoara trece la lucru și inspectorii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara ia la verificat 11 hectare de domeniu public. Curtea de Conturi a atras atenția asupra unor probleme
Consiliul Județean Timiș oferă în acest an sume de trei ori mai mari în cadrul bugetului participativ și așteaptă în continuare timișenii să înscrie proiectele pe care le propun în cadrul celei de-a doua ediții a programului. Data limită este 31 mai. Bugetul participativ încurajează cetățenii să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunității...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș așteaptă în continuare propunerile cetățenilor pentru banii din bugetul participativ
Primăria Timișoara va organiza, la scurt timp, în același loc, două dezbateri publice pe teme relativ similare, care se referă la activitățile de construcții și impactul asupra mediului. Cetățenii pot discuta pe temele respective, fie online, fie la sediul primăriei. Eficiența municipalității timișorene crește permanent, ca dovadă instituția va bifa, la doar o oră și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbateri publice la foc automat. Primăria Timișoara organizează două astfel de acțiuni, la o oră și jumătate diferență
Miercuri dimineaţa, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad, împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Arad şi poliţişti de frontierā din cadrul ITPF Timişoara şi Oradea, efectuează un număr de 37 percheziții domiciliare, pe raza județelor Arad, Timiș, Cluj, Iași și Caraș Severin în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dar la mine în poartă, oare cine bate? Surprize, surprize pentru traficanţii de migranţi, dar şi de droguri
Top