Pastorala de Sfintele Pasti a PS Alexandru Mesian

ALEXANDRU,
Din mila lui Dumnezeu şi graţie Sfântului Scaun Apostolic al Romei,
Episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei de Lugoj
Onoratului cler şi iubitului popor credincios
har, binecuvântare şi mântuire de la Dumnezeu-Tatăl
şi de la Domnul nostru Isus Cristos
„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul,
să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea.” (Ps. 117,24)
Cristos a înviat!

Iubiţi fraţi întru preoţie,
Iubiţi credincioşi,
Cu ajutorul bunului Dumnezeu am ajuns să petrecem împreună, pentru a douăzecişincea oară în reînviata Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, marele praznic al Învierii Domnului nostru Isus Cristos.
Suntem bucuroşi să putem rosti din nou şi anul acesta salutul pascal: Cristos a Înviat! Adevărat a Înviat!
Cel care a suferit condamnarea la moarte de către Pilat din Pont, Care a murit răstignit pe cruce şi a fost înmormântat, Isus, Fiul lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria, „a înviat a treia zi, după scripturi” (cf. Crezul niceno-constantinopolitan).

alexandru mesian

Acest anunţ este temelia speranţei întregului neam omenesc. Iar dacă nu a înviat Cristos, nu numai credinţa noastră este zadarnică (cf. 1 Cor. 15,14), ci şi speranţa noastră este zadarnică, pentru că răul şi moartea ne-ar fi ţinut sub robie. Dar nu este aşa, căci Cristos S-a sculat dintre cei morţi pentru a fi primul înviat dintre aceştia (cf. 1 Cor. 15,20). Prin moartea Sa pe moarte călcând, a eliminat pentru totdeauna rădăcinile veninoase ale morţii.

Prin Învierea lui Cristos, moartea este îngropată, porţile iadului sunt sfărâmate, iar eliberarea păcătoşilor din sclavia păcatului s-a înfăptuit. Pământul se cutremură, morţii înviază, îngerii se arată în haine strălucitoare, iar Cristos Înviat, păstrându-şi rănile sfinte, apare triumfător în mijlocul apostolilor Săi spunându-le „Pace vouă!”.

„Pace vouă !” (In. 20,19-20)
Acesta este primul salut al lui Isus Cristos Înviat, pe care l-a adresat apostolilor. Acest salut, în această sfântă zi de Paşti, Isus îl repetă, adresându-l lumii întregi.
„Pace vouă” este „Vestea cea Bună” atât de mult aşteptată şi atât de mult dorită de întreaga omenire. Acest anunţ: „Pace vouă” pe care Cristos Înviat ni-l adresează este o uşurare pentru cel care este oprimat de greutatea păcatului sub multiplele sale forme.
„Pacea să fie cu voi” este o urare adresată astăzi tuturor, în special celor mici şi celor săraci, în semn de speranţă şi de pace. Cristos cu adevărat a înviat. El oferă tuturor pacea.
„Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Nu v-o dau cum o dă lumea…” (In 14,27). Pacea pe care o dă lumea – cum a demonstrat experienţa din toate timpurile – este adesea un slab echilibru de forţă, de pe o zi pe alta, care nu are stabilitate. Singura pace, darul lui Cristos Înviat, este profundă, totală şi veşnică; ea poate împăca pe om cu Dumnezeu, cu el însuşi şi cu creaţia.

Ziua Învierii Domnului ne conferă bucuria învingerii binelui asupra răului. Adevărul a învins minciuna. Nevinovăţia a învins păcatul. Durerea s-a schimbat în bucurie. Bunătatea a învins răutatea. Învierea a învins moartea. Învierea lui Isus a fost temelia predicării apostolilor. Dacă până acum se temeau de cărturari şi de farisei, de acum în inima lor a răsărit curajul sfânt, care le-a dat putere să lupte şi să predice despre Adevărul răsărit din mormânt.

Învierea lui Isus o cunoaştem din mărturiile Sfintelor Evanghelii. Un înger a spus femeilor încă în zorii zilei de duminică vestea bucuriei, că Acela pe care ele Îl caută a înviat cu adevărat. El însuşi S-a arătat femeilor şi le-a zis: Bucuraţi-vă!, S-a arătat celor unsprezece Apostoli şi a vorbit cu ei de foarte multe ori, iar ei I-au atins rănile şi au mâncat cu Dânsul. Au petrecut patruzeci de zile împreună cu Dânsul primind ultimele învăţături pe care le-au propovăduit.

Iubiţi credincioşi,
După afirmaţia evangheliştilor, Maria Magdalena a fost cea dintâi căreia i S-a arătat Isus Cristos înviat din morţi. Dar există o constantă şi universală tradiţie a Bisericii care spune că o altă femeie şi deci prima persoană – în sens absolut – L-a văzut pe Domnul Cel înviat din morţi şi I-a auzit glasul. Această femeie a fost Maria din Nazaret, Mama lui Cristos. E adevărat că din paginile Evangheliilor şi ale altor scrieri din Noul Testament nu avem această afirmaţie, dar se ştie că numele Mariei, al Maicii Domnului, apare în Evanghelii numai acolo unde era strict necesar în planul economiei mântuirii.
Este foarte cunoscut şi logic că Fiul Înviat să se arate mai întâi Mamei Sale care a fost strâns unită cu Fiul Său în toată viaţa şi mai ales în timpul patimilor şi sub cruce, până la ultima clipă.
Ea, Maica Domnului, trebuia să fie în unire cu Fiul Său şi în bucuria Învierii din primul moment. Căci ea singură, Maica Domnului, nu a avut dubii că Isus Cristos va învia. Ea avea credinţă fermă.
Această convingere că Isus Înviat S-a arătat mai întâi Mamei Sale este descrisă cu atâta bucurie în cântarea bisericească a Sfintei Liturghii ce se celebrează de la Paşti şi până la Înălţare: „Îngerul a strigat către cea plină de har: Curată Fecioară, bucură-te! şi iarăşi zic, Bucură-te! că Fiul tău a înviat a treia zi din mormânt şi pe morţi i-a înviat; popoare, veseliţi-vă!”. Şi noi, împreună cu Îngerul Gabriel, să-i înălţăm imnuri celei pline de har, acel salut de la Buna Vestire: Bucură-te, Marie! Că Fiul tău a înviat din mormânt şi pe morţi i-a ridicat.

Iubiţi credincioşi,
Eparhia Noastră de Lugoj a dedicat anul acesta 2014 ca Anul Maicii Domnului de la Scăiuş (localitate din judeţul Caraş-Severin). Se împlinesc 80 de ani de când o icoană ce o reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul Isus în braţe a lăcrimat de două ori: la 30 septembrie şi la 15 octombrie 1934.
Este un lucru de necontestat că Fecioara Maria din Nazaret este cea care L-a născut pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu şi a fost alături de El în toată viaţa Lui, de la naştere, patima, moartea şi învierea Sa, până la Înălţarea la cer. A fost alături de El în opera mântuirii neamului omenesc. Această icoană făcătoare de minuni este purtată în pelerinaj prin bisericile parohiale, ca lumea să o cunoască pe Maica Domnului şi să se roage. Pentru a fi cunoscut mesajul transmis prin lacrimile Sale de la Scăiuş, s-a scris cartea „Maica Domnului de la Scăiuş”, apărută în acest an 2014. La Scăiuş se află de asemenea, în construcţie, un sanctuar, o nouă biserică unde va fi aşezată la loc de cinste icoana Maicii Domnului care a lăcrimat în anul 1934.

În această frumoasă zi de Paşti, în plină primăvară, să o felicităm şi noi pe Prea Curata Fecioară Maria, zicând: Bucură-te, Fecioară Curată! Bucură-te că Fiul tău a înviat !
Astăzi Cristos a înviat din morţi şi ne-a izbăvit de moarte, de robia păcatului şi de osânda iadului.
Astăzi s-a deschis raiul.
Astăzi îngerii cântă împreună cu oamenii biruinţa vieţii asupra morţii. Isus Cristos, prin Învierea Sa, a înnoit lumea.
Cu bucurie în suflet mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem şi anul acesta Sfintele Paşti.
În încheierea acestei scrisori pastorale, doresc ca Învierea lui Cristos să fie pentru toţi oamenii ocazie de bucurie, mângâiere şi speranţă.
Sărbători fericite!
Cristos a înviat!
Alexandru, Episcop de Lugoj
Dată la Reşedinţa Noastră Episcopală din Lugoj, la Praznicul Învierii Domnului, Anul Domnului 2014

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Trei noi autospeciale pentru pompierii din Timiș cu bani europeni

Trei noi autospeciale pentru pompierii din Timiș cu bani europeni

Autospeciale de descarcerare, prim-ajutor și stingere a incendiilor vor intra în dotarea Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din Timiș, printr-un proiect european. Cu bani europeni, 1 milion de euro sunt alocați pompierilor din Timiș, reprezentanții ISU Banat vor beneficia de trei autospeciale complexe de intervenții pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim-ajutor, unul dintre aceste...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei noi autospeciale pentru pompierii din Timiș cu bani europeni

Economic vezi arhiva Economic

pretul apartamentelor

Cea mai cautată, dar şi cea mai scumpă zonă imobiliară din Timişoara este Medicină – Take Ionescu

Cea mai căutată zonă imobiliară din Timişoara rămâne Medicină – Take Ionescu, urmată de Complexul Studenţesc şi Dacia – Circumvalaţiunii. Prima parte a acestui an a adus o scădere a căutărilor de locuinţe manifestate pe piaţa din capitala Banatului. Între trimestrul 1 al anului 2015 și acelaşi trimestru din 2019, cererea pentru proprietăți rezidențiale din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cea mai cautată, dar şi cea mai scumpă zonă imobiliară din Timişoara este Medicină – Take Ionescu

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Instantaneu cât se poate de grăitor surprins marţi seara de un timişorean în Parcul Dacia. În timp ce primarul Nicolae Robu le vorbea câtorva oameni strânşi în jurul său despre marile sale proiecte, patru bărbaţi jucau de zor o partidă de „cruce”, vizibil iritaţi de deranjul fonic produs de primar. Însoţit de consilierul său personal...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu, tratat cu spatele, după ce a deranjat, cu „realizările” sale, un campionat de „cruce” / VIDEO
Propusă de ALDE şi susţinută de PSD, Renate Weber a fost votată miercuri, în plenul Parlamentului, pentru funcția de Avocat al Poporului. Decizia vine la exact o lună de la alegerile din 26 mai, când românii au votat împotriva ALDE la alegerile europarlamentare. Susţinută de PSD-ALDE, Renate Weber a obținut 208 voturi „pentru” şi 134...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Respinsă de popor pe 26 mai, Renate Weber ajunge o lună mai târziu… Avocatul Poporului
O grupare specializată în contrabandă cu țigări a fost destructurată de polițiștii. Nu mai puțin de 18 percheziții au avut loc dis-de-dimineață, dintre care 15 în Timiș, două în județul Arad, iar una în Suceava, la mai multe persoane despre care se bănuia că se ocupă cu astfel de activități ilegale. Vizați de oamenii legii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Descinderi în masă efectuate de polițiști, în Timiș, Arad și Suceava. O grupare specializată în contrabandă cu țigări a fost destructurată
Autospeciale de descarcerare, prim-ajutor și stingere a incendiilor vor intra în dotarea Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din Timiș, printr-un proiect european. Cu bani europeni, 1 milion de euro sunt alocați pompierilor din Timiș, reprezentanții ISU Banat vor beneficia de trei autospeciale complexe de intervenții pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim-ajutor, unul dintre aceste...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei noi autospeciale pentru pompierii din Timiș cu bani europeni
Șoferii au interzis la parcare pe Calea Martirilor, după ce tronsolul a fost reabilitat. Unii înțeleg mai greu, astfel că primesc „în dar” amenzi. Un șofer s-a trezit cu mașina ridicată. În ultima săptămână, polițiștii locali din urbea de pe Bega au dat 151 amenzi conducătorilor auto care au oprit sau au staționat pe prima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amenzi pentru cei care parchează pe Calea Martirilor din Timișoara. O mașină a fost ridicată
Problema restituirii proprietăţilor confiscate de comunişti trebuia reglementată de ani buni de zile, spune Nicolae Robu, iar acolo unde există interes public, blocarea restituirii în natură a terenurilor. Reacţia vine după ce primarul s-a confruntat cu supărările locuitorilor din zona Lipovei, pentru că pe un teren considerat de oameni spaţiu verde se ridică acum un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu informează de ce se construieşte un nou bloc în Calea Lipovei: Instanţa a retrocedat un teren considerat spaţiu verde
Top
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com