Un scandal fără precedent zguduie, în aceste zile, Primăria Timișoara. O stare de panică și-a pus amprenta asupra angajaților, mulți dintre ei având câte un morcov adânc înfipt în dos. Procurorii DNA au descins în Primăria Timișoara anchetând felul în care au fost vândute mai multe locuințe pe baza Legii 112. Aparatele de copiat duduie non-stop, iar anchetatorii umblă de colo-colo cu maldăre de dosare în brațe. Investigația DNA vine după ce Corpul de Control al Guvernului a făcut o anchetă pe aceeași temă în toamna anului trecut. Se pare că lucrurile sunt putrede, surse din primărie afirmând că au fost luate la purecat peste 3.000 de dosare. Foarte probabil, în aceste zile ar putea fi chemat la audieri și fostul primar Gheorghe Ciuhandu, în vremea căruia s-au făcut aceste matrapazlâcuri.
Concret, procurorii caută modul în care au fost vândute unele case pe Legea 112 unor persoane care nu aveau acest drept, respectiv nu erau chiriașe. Totuși, pentru a da o notă de legalitate, în 1998, Comisia de aplicare a Legii 112 din primărie a dat o notă internă prin care se făcea un fel de derogare de la lege. Această notă a fost semnată, printre alții, de fostul primar Ciuhandu, colegul său de partid de la acea vreme Liviu Barbu sau Nicușor Miuț, fost șef al Direcției Patrimoniu, ultimul fiind cercetat și în alte dosare. Având un miros mai fin decât cred unii, secretarul Ioan Cojocari n-a semnat acel act, pe partea juridică punându-și iscălitura Vasile Tărciatu.
Partea cea mai mișto din această afacere cu cântec e cu totul alta. Respectiv, numele beneficiarilor acestor vânzări. În primul rând, pot fi regăsiți acolo o grămadă de angajați ai Curții de Conturi Timiș. Culmea coincidenței, această instituție n-a avut nici cea mai mică treabă cu matrapazlâcurile din primărie, până în urmă cu vreo doi ani, când nu se mai putea ascunde gunoiul sub preș. Matrapazlâcuri care încet, încet ies acum la suprafață. Nu s-a făcut nimic sau mai nimic în oraș în timpul mandatelor lui Ciuhandu, dar cu certitudine primăria devenise o cloacă insalubră, un poligon de încercare pentru toate tunurile și șmenurile posibile și imposibile. Șmenuri care n-au fost observate de cine trebuie. Și aici iar poate fi vorba de o „coincidență”, pe aceeași listă cu beneficiari ai Legii 112 fiind trecuți o grămadă de polițișt, procurori și judecători. În toamnă, în presă „răzbăteau” câteva nume în acest sens: foștii șefi ai IPJ Timiș Dorel Andraș și Săndel Palade, șeful Parchetului Militar, Radu Ilina, sau șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc.
Cireașa de pe tort e dată însă de alte nume. În paranteză trebuie spus că ancheta de la primărie este instrumentată de DNA București. Dacă sunt folosiți însă oameni din cadrul DNA Timișoara, este imposibil ca aceștia să nu găsească în dosare numele șefului lor, Tamas Shiffbeck. Ba chiar și al fostului șef al DNA Timișoara, Vasile Speriusi. Potrivit ziariștilor de la adevarul.ro, Shiffbeck a devenit chiriaș în 22 noiembrie 1999 și a cumpărat apartamentul în care stă două săptămâni mai târziu, pe 9 decembrie. Pentru apartamentul cu trei camere și o suprafață de 62 de metri pătrați, șeful DNA ar fi achitat… 4.500 de dolari. Aici poate nici nu mai are importanță faptul că fratele lui Shiffbeck, Adrian, lucrează de mai mulți ani, din timpul lui Ciuhandu, la Direcția Comunicare din primărie…
Comentarii prin facebook