Ziua Sfântului Ioan Botezătorul încheie sezonul sărbătorilor de iarnă, deschis pe 6 decembrie, la Sfântul Nicolae. Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în această zi.
Pe 7 ianuarie, creștinii sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi de cinstire a celui care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Ioan s-a născut cu șase luni înainte de Iisus, evenimentul fiind vestit lui Zaharia de îngerul Gavriil, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu l-a dat crezut de Gavriil, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.
Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei lui Tiberiu, pe când Pilat din Pont era procuratorul Iudeii, pregătind oamenii pentru primirea lui Mesia. Sfântul Ioan Botezătorul a fost omorât la cererea lui Irod, care îl întemnițase după ce-l mustrase pentru că trăia în păcat cu Irodiada, soția fratelui său. Aceasta a sfătuit-o pe fiica ei, Salomeea, care dansase și plăcuse oaspeților, să ceară de la Irod capul Botezătorului ca răsplată. Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Această zi de sărbătoare este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește va fi trist tot anul. Tradiția mai spune că este bine ca în dimineața zilei de Sfântul Ioan fiecare om să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli pe tot parcursul anului. Potrivit tradiției populare, după Sânt-Ion se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.
Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul mai includ zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie) și tăierea capului (29 august). Aproape două milioane de români își celebrează cu această ocazie ziua onomastică. Cei mai mulți dintre ei se numesc Ioan, Ion, Ionuț sau Ionel, dar și Ioana, Ionela sau Nela.
Comentarii prin facebook